Блог

Автомобили от бъдещето – Ролс Ройс

кола на бъдещето от ролс ройс

Концептуалните автомобили са еднократни проекти, които имат две цели: да покажат на света какво марката има да каже за бъдещето и да покажат на марката това, което светът мисли за техните идеи. Някъде между тези два полюса, компанията събира импулсите за развитието на новите автомобили.

 

Докато концептуалните автомобили рядко се превръщат в нещо истинско, те все още са предвестник на бъдещите творения. Производителите на автомобили не взимат решения бързо и лесно и те знаят, че пускането на дадена информация в публичното пространство от тяхно име, може да се възприеме като обещание.

 

Ролс Ройс оповести концептуален автомобил, който показва какво фирмата си мисли за луксозните автомобили и как си представя, че те ще изглеждат след около 100 години. Vision Next 100 е машина с дължина 5,9 метра, височина от 1,6 метра и нулеви емисии, защото е с електрически мотор. Шофиращ самостоятелно автомобил, който разполага с виртуален асистент с изкуствен интелект и копринен диван, но не и с волан.

 

С Vision Next 100 Ролс Ройс гледат напред в бъдещето, прогнозирайки транспортни решения за цял век напред. Това е най-необичайното в случая, тъй като повечето компании обикновено се опитват да тестват своите идеи, които се простират като развитие до десет години напред. Но подобно на всички концептуални автомобили, тази кола е също просто проекция от днешна гледна точка. Макар че може да е възможно да се направят предположения за бъдещи технологични постижения, не е възможно да се предскажат точно неща като нововъзникващи стайлинг предпочитания, вкусове или социални промени, които биха могли да повлияят на действителния резултат.

 

Концептуалните автомобили могат да ни научат нещо за нашето настоящо време – мечти, страхове и визията ни за това какви ще бъдат нашите решения. Автомобилите, които предсказват бъдещето, са склонни да станат паметници на аномалиите в тестването на своето време. Аз прогнозирам, че един ден ще се усмихваме наVision Next 100 така, както правим сега за концептуални модели от 1960г. – някои, от които действително някога бяха близо по отношение на предсказване на бъдещето.

Усмихваме се, защото признаваме добрите стари времена в тези превозни средства, които стават капсули на времето на епохата, която ги е създала. И същото най-вероятно ще се случи и с този автомобил. Vision Next 100 ще се превърне в музей на стремежите на времето, като един ден, може би след сто години, считано от сега, хората ще кажат: “Уау, погледнете това – толкова е от 2010-та“!

 

Ролс Ройс автомобилите някога бяха особено известни с това, че са рационални, но степента, в която най-новата им концепция се фокусира върху блясъка, е изключителна дори за известната британска марка. Все пак колата се управлява сама от „слуга“ с изкуствен интелект и не се предоставя никакъв контрол на водача. Vision Next 100 разполага с най-добрата и елитарна визия и не можем да искаме нищо повече от днешна гледна точка.

 

Автомобилът на бъдещето е плод на въображението на Giles Taylor, директор на дизайна на Ролс Ройс, който заявява, че колата е: “израз на нашето вътрешно разбиране за възможностите на истински луксозната марка и желанията на нашите клиенти”.

От Ролс Ройс казват, че шофьорите на Vision Next 100 ще използват електрическа енергия, но като хипер футуристична концепция, няма конкретни данни за това как работи електрически задвижващата система. Електродвигателите ще бъдат настанени в рамките на главините колела или под пода, за да се оптимизира кабинното пространство.

 

SlashGear нарича автомобила на бъдещето “изумителен” и “блажено луд”, докато Top Gear казва, че подхожда на историята на Ролс Ройс перфектно – тиха, гладко електрически задвижваща система, емулираща това, което фирмата се стремеше да постигне със своите двигатели в миналото. “Собствениците на Ролс Ройс бяха сред първите, които имаха шофиращи самостоятелно коли – автономна система, която да е шофьор (автопилот)”.

ролс ройс автомобили на бъдещето

Собственикът на Vision Next 100 ще бъде обграден от най-модерната ръчно изработена дървена ламперия, както и с телевизионен екран с висока разделителна способност.

Комфортът на пътуващия ще бъде осигурен не от обикновена седалка за кола, а от луксозен трон с красива текстура с цвят на слонова кост, от който той ще има възможност да командва.

Краката на пътниците ще бъдат омекотени от изключително мек килим и с възможност да бъдат добре и удобно опънати напред, благодарение на допълнителното пространство, което е осигурено от “отстраняването на шофьора”.

 

Освен шофьора, пътниците също могат да дават нареждания на виртуалния помощник на име Елинор – на актьора Елеонор Торнтън, за който се говори, че е вдъхновил създаването на едно от украшенията на колата.

Елинор ще действа като портиер, пропит с изкуствен интелект и способен да напомня на собственика да не пропусне срещите си и дори да докара автомобила пред къщата в началото на пътуването, от където „господарят“ му да се качи.

„Когато Vision Next 100 на Ролс Ройс спира грациозно и нещо великолепно се случва“, заявяват от компанията. „Стъкленият покрив се издига, за да позволи на пътника да се изправи, докато от ръба излиза стъпало със светлина, която сякаш проектира червен килим, който съобщава за пристигането на водача на автомобила“.

 

Може би най-впечатляващото на автомобила на бъдещето е това, че шофьорът всъщност ще бъде роботизиран. Редица компании работят по коли без наличие на физически шофьори, включително Гугъл. Тяхната двуместна малка количка изглежда като кръстоска между Смарт и Нисан Микра, без волана, газта или спирачките, разполагайки само с два физически контрола: “стоп” и “тръгни”.

Нисан, Тойота и Ауди също работят върху коли с технология за самостоятелно шофиране. От Волво дори възнамеряват да изпробват този тип кола по лондонските пътища през следващата година.

 

И все пак тази грандиозна идея е вероятно в съответствие с развитието в областта на роботиката и изкуствения интелект. Vision Next 100 дори може да се окаже като „визионер“, както беше и с Issigonis Mini. Кой казва, че служителите с изкуствен интелект – роботите са много далеч от нас? Просто защото през 1950 г. литературата с научна фантастика ги обеща и досега нашето общество не е успяло да ги достави все още, не означава, че роботизираните служители не могат да станат нещо обичайно в рамките на още сто години, че дори и по-малко.

 

Проекция на един век в следващия вероятно изглежда повече като поезия, отколкото като предложение, както и концепцията Vision Next 100 на Ролс Ройс, но най-доброто от технологична гледна точка предстои да се случва и да ни изненадва с всяка следваща година.

 
 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com