Блог

Аеромобил – да прелетим с колата над трафика

аеромобил - да прелетим с колата над трафика

„Комбинацията между автомобил и самолет идва. Може сега да Ви се струва смешно, но тя ще дойде!”
Хенри Форд, 1940г.

 

   Сигурно Ви звучи като научна фантастика, но летящите коли май съвсем скоро ще станат част от ежедневието ни в реалния свят. В Словакия усилено се работи по колата на бъдещето – аеромобил, който може би съвсем наскоро ще бъде и в продажба.

 

   Компанията, стояща зад летящото чудо представя последния модел Аеромобил 3.0 на фестивала „Pioneers“ във Виена в края на октомври 2014г., демонстрирайки възможностите му за полети над обществеността за първи път.

 

   Преди това изложение в края на 2014г. аеромобилът е летял само няколко метра над земята.
 
   Съоснователят на летящата кола Štefan Klein се занимава с дизайна на новата машинка, още откакто разкрива модел 1.0 на аеромобила през далечната 1990 г. Модел 2.5 е представен през 2013г. като прототип преди 3.0, който евентуално трябва да влезе в производство съвсем скоро. Аеромобилът 3.0 е изграден предимно от усъвършенстван композитен материал. Това включва неговото тяло, крила и джанти.

 

   Промените, направени между версиите 2.5 и 3.0, включват добавяне на авионика, автопилот и парашутна система, както и окачване на подобрения, предназначени да направят излитането и кацането по неравен терен по-лесно.

   Въпреки това, в края на 2014г. продължават да се правят някои важни тестове, за да бъдат довършени крайните спецификации и всичко да е потвърдено преди превозното средство да бъде пуснато в производство официално.

 

   Аеромобилът се захранва от четирицилиндров двигател Rotax 912 – същият, който се използва и за американската летяща кола Terrafugia Transition. Двигателят задвижва монтирана отзад перка.

   В режим на шофиране скоростната кутия превключва мощността от перката към задните колела и крилата се прибират обратно по надлъжника на опашката. Създателите на аеромобила твърдят, че в тази конфигурация той без проблем ще се побере в стандартните места за паркиране.

 

   Максималната скорост, с която е установено да се предвижва аеромобилът е приблизително 200 km/h във въздуха и около 150 km/h на земята. Пробегът, който може да се направи с аеромобила без да се зарежда с гориво, е около 692 км във въздуха и приблизително 500 км на земята.

 

   През 2014г. създателите на аеромобила не обявяват никакви планове да продават своята “кола” в САЩ, но тя може да бъде в състояние да се възползва от същите т.нар. Light Sport Aircraft правила, които позволяват на Terrafugia да използва и продава своята кола Transition в Америка.

   И двата летящи автомобила, както Aeromobil на словаците, така и Transition на американците, са по-скоро самолет, отколкото кола, давайки на въздухоплавателните пилоти на по-леки машини гъвкавостта на резервния сухопътен транспорт, което от своя страна ги прави много по-приемливи от летящите коли, които повечето хора си представят.

 

   За съжаление, колкото и добра да е идеята за новия аеромобил, подобно на авиаторите на стари машини, летящият автомобил пионер AeroMobil се учи по трудния начин, че тези, които не се поддават на тежестта, често могат да бъдат изпълнени с непохватно възмездие. При изпитване на един от новите прототипи през май 2015г., летящият автомобил се отказва от “летящата”си част по средата на теста, връщайки се с трясък обратно на земята.
 
   Злощастният полет се провежда през май 2015 г., когато съоснователят на аеромобила Štefan Klein взима компактната летяща машина за опит, по време на който се натъква на проблеми, загубвайки контрола над самолета-кола.

 

   Според местна словашка преса, свидетели на летището, където е проведен тест полетът, забелязват как AeroMobil 3.0 прави снижение в съчетание с въртене, което накара пилота да разположи балистичната парашутна система на самолета. Klein оцелява без сериозни наранявания, но тестът се оказва неуспешен.

аеромобил

   От компанията производител на AeroMobil не посочват какво точно се е случило, само заявяват, че Klein среща “неочаквана ситуация” преди наложителното блъскане в земята. За щастие той е в състояние да си тръгне от аварията сам, отивайки в болницата, за да бъде прегледан за всеки случай. От компанията използват кутията с полетните записи и правят всичко възможно, за да разберат точно какво се е случило и как да се уверят, че това няма да се повтори отново.

 

   Въпреки проблемите, с които словаците се сблъскват през последните няколко години, аеромобилът е колата на бъдещето. Въпрос на време е да бъде в продажба и може би един ден всеки от нас ще притежава подобна.

 

Кое е най-полезното на аеромобила?

 

   Аеромобилът е красиво интегриран, трансформирайки се за секунди от автомобил в самолет. Той предоставя пълната свобода на движение. Сегашният му прототип тежи около 450 кг. и има възможността да превозва двама пътници по земя и въздух, с разход на гориво само 7,5 на 100км., което е направо впечатляващо.

   AeroMobil е летящ автомобил, който използва напълно съществуващата инфраструктура, създадена за автомобили и самолети, откривайки възможности за истинско и реално пътуване от врата до врата. Аеромобилът става с размерите на кола, което му позволява да се вписва във всяко едно стандартно паркомясто. Машината използва обикновен бензин и може да бъде част от пътното движение като всеки друг автомобил. От друга страна като самолет той има опцията да използва всяко летище в света, но също така може да излита и каца навсякъде, където има тревна ивица или павирана повърхност, дълга само на няколко стотин метра.

   

   AeroMobil 3.0 също включва редица други модерни технологии, като например здраво окачване и променлив ъгъл на атака на крилете, което значително съкращава изискванията за издигане и приземяване, а това позволява излитане от земя, дори при относително неравен терен. Предвид последните несполучливи опити може да се окаже, че това не е финалният прототип.

 

   Най-полезните качества на аеромобила са неговата икономичност и практичност. Убедени сме, че докато изнервени висите в трафика, поне няколко десетки пъти сте си представяли колко чудесно би било, ако имахте възможността просто да прелетите и да стигнете по-бързо и по-лесно от точка А до точка Б. Машината на бъдещето, която съчетава качествата на самолет и кола в едно – аеромобилът, би била в състояние да сбъдне тази Ваша мечта. Подобно превозно средство спестява време, нерви, а също така и средства. Няма да споменаваме нищо за изискания дизайн, с който се характеризира. Може наистина в този момент всичко това да Ви звучи като научна фантастика, но аеромобилът е факт. Само въпрос на време е да бъде усъвършенстван и пуснат на пазара, за да имате възможността да го притежавате и да прелитате с него над трафика.

 
 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com