Блог

БОДЪР ШОФЬОР + ДЪЛЪГ ПЪТ – ВЪЗМОЖНА ЛИ Е ТАЗИ КОМБИНАЦИЯ?

Ако сте професионален шофьор, чиято работа непременно изисква дълги часове шофиране (в някои случаи дори през нощта), или сте човек, решил да шофира от столицата до морския курорт, в който сте избрали да прекарате отпуската си, то е напълно възможно да се сблъскате с проблема за оставането буден и концентриран. Много хора смятат, че могат да бъдат нащрек дори когато чувстват как клепачите им натежават, ала истината е, че сънят е много силно биологическо средство за почивка, на което има голям шанс да не може да се противопостави и най-опитният шофьор . Всеки организъм е настроен по някакъв начин, всеки човек си има оптимален режим, който си е създал за да се чувства най-добре и продуктивен и по който се ръководи биологичният му часовник, и не е лесно да промените този ежедневно повтарящ се ритъм на живот, така че да бъдете напълно адекватни и внимателни при каквито и да е обстоятелства (от поведението Ви на пътя зависи не само Вашият живот, но и животите на останалите участници в пътното движение).

 

И макар идеята за оставане будни по време на целия дълъг път да е осъществима, повечето хора сигурно не биха се определили като „бодри“ по време на шофиране, а може би като „капнали“ или „умиращи за сън“. Е, в такъв случай възможно ли е наистина да изпитвате именно бодрост по време на дългото шофиране? Отговорът – да, напълно възможна е тази комбинация, НО е от изключителна важност да знаете за какво да следим на пътя, за да се справите със сънливостта и да гарантирате безопасността на всички други пътуващи.

 

1

 

Невинаги е лесно да определим кога сме твърде уморени, за да шофираме и затова Ви
представяме няколко признака, които показват, че е време да вземете мерки, за да не заспите.

 

• Затруднено фокусиране, често мигане, натежаване на клепачите
• Разсеяност
• Проблем при опит да си помните последните изминати километри; изпускане на отбивки и незабелязване на знаци
• Многократно прозяване и търкане на очите
• Излизане извън лентата, засичане на други коли
• Безпокойство и раздразнение

 

 

За справяне с тези състояния ще изложим методи, разделени на категории според средствата, които може да използвате, за да ги приложите. Те не са подредени по важност, можете да използвате който и да е начин (или които и да е начини) за ободряване по време на дългия път, стига да Ви допада и наистина да Ви действа.

 

 

1. Сън

 

Разбира се, най-ефективният начин да се уверите, че умът и тялото Ви са в оптимална форма за дълго шофиране, е да поспите 7-8 часа в нощта преди пътуването. Ако поради някаква причина това не Ви е възможно, има и други методи:
• Дрямка преди път . Ако дремнете преди път, това може да Ви помогне да компенсирате по-малкото сън, който сте получили през нощта
• Дрямка по време на пътуването. Ако усетите сънливост по време на шофирането, отбийте на някое безопасно място и поспете 20 минути. След това починете още 15 минути, тъй като през това време може да се чувствате леко замаяни. Според д-р Славчо Славчев, председател на Фондация „Сън и здраве“, това може би е най-правилната реакция, когато шофьорът забележи симптомите на задрямването.

 

 

2. Храната и напитките като средства да останем нащрек

 

• Изпийте енергийна напитка. Това може да повиши нивата на бодрост и бдителност за разумен период от време. Изяжте ябълка, лимон или портокал, за да въздействате върху вкусовите си рецептори. Колкото по-остър е вкусът на храната, толкова по добре. Добре е да отбиете встрани от пътя, преди да се храните, тъй като храненето по време на път също може да причини инциденти.
• Яжте бавно. Ако имате лека закуска (снак), която е на малки парчета, яжте ги едно по едно. В противен случай, хапвайте по малко от храната, която сте си приготвили. Колкото по-активни сте, толкова по-лесно е да поддържате бодростта си.
• Пийте бавно. Кафето е особено полезно в такива случаи, тъй като съдържа кофеин. Както обяснява д-р Славчев, ефектът на кафето се проявява половин час след консумацията, като е добре да се съчетае с дрямка, за да получите двоен ефект, който ще ви поддържа свежи и бодри. Също така е възможно да спирате по-често, за да се облекчите, което допълнително помага на ума Ви да си почине.
• Избягвайте захарта. Захарта води до реакции в организма Ви, които водят до сънливост и до забавена мисловна дейност, което естествено се отразява на адекватността Ви.
• Дъвчете дъвка. Това е трик на шофьорите на камиони. Дъвчейки дъвка, Вие не се прозявате толкова и съответно не задремвате.

 

 

3. Поддържане на по-ниска температура в превозното средство

 

• Настройте климатика на по-ниски градуси. Нека в превозното средство да е малко по-хладно от обичайното, но не толкова, че да на тялото и ума Ви да им е прекалено студено, за да функционират нормално. Уверете се, че хладната струя е насочена към лицето Ви.
• Избършете лицето и шията си с мокра кърпа. Това действа много освежаващо и ободряващо.
• Отворете прозорец. Силният, студен вятър, който духа в лицето Ви, може да ви помогне да останете нащрек, но се уверете, че не изсушава очите Ви и не Ви пречи на зрението.

 

 

4. Музиката

 

• Слушайте музика, която мразите. Това звучи малко странно, но колкото по-изнервяща е музиката за Вас, толкова по-добре. В никакъв случай не слушайте музика, която Ви харесва, особено ако е ритмична и успокояваща! Ще започнете да бленувате и да се унасяте. Ако е възможно, настройте радиото на станция, която обикновено не можете да търпите, и увеличете звука.
• Пейте заедно с радиото, движете с в такт с музиката или говорете със спътниците си, ако имате такива. Пеенето и говоренето (не по телефона) са две активности, които няма да пречат на шофирането. Движението спомага за поддържане на живостта и бодростта. Ако пък имате спътник шофьор, можете да се сменяте зад волана.

 

 

5. Дейности в колата

 

• Периодично разклащайте главата си наляво и надясно и поемете дълбоко дъх. Ако трябва, ударете си един шамар.
• Дръжте едната си ръка във въздуха (ако е възможно, естествено).
• Изваждайте и събирайте числа на глас. Това поддържа ума Ви зает, за да сте нащрек и адекватни.

 

 

6. Промяна на настройките

 

• Ако пътувате през нощта, включете осветлението в превозното средство. Тъмнината кара тялото Ви да произвежда мелатонин, хормона на съня, който Ви кара да заспите по-бързо и от умората. Включете светлината преди да се уморите.
• Поставете седалката в положение, с което не сте свикнали. Бъдете сигурни обаче, че положението е безопасно, т.е. няма да се отворят въздушните възглавници и да Ви наранят, а също така и че имате перфектна видимост. Когато свикнете с положението, сменете го!

 

 

Естествено, има и други, по-неконвенционални начини да се поддържате будни и бодри, като например да крещите, да водите диалог наум или на глас, но се надяваме горепосочените методи да са полезни, за да не се налага да прибягвате до по-странни начини за справяне с умората по време на път.

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com