Блог

Вдъхновяващата история на Mercedes-Benz

Вдъхновяващата история на Mercedes-Benz

Mercedes-Benz e не просто една от водещите автомобилни марки, това е вдъхновяваща история за пътя на успеха на световен бранд. През януари 2018 г. се навършиха 132 години от момента, в който немският инженер Карл Бенц регистрира патента си за транспортно средство с бензинов двигател. С това се дава „живот“ на първия в света автомобил с двигател с вътрешно горене.  
Пътят, извървян от оня сравнително малък четиритактов двигател с купе на три колела до техническото съвършенство и лукс на съвременния „Мерцедес“, е завладяващ.

 

Началото на автомобилостроенето

е свързано още и с имената на инженера-конструктор Готлиб Даймлер и на неговия сътрудник инженер Вилхелм Майбах. Даймлер събрал в цилиндър четиритактовия двигател с вътрешно горене. С него е трябвало да се моторизират каретите.
Бенц и Даймлер създали поотделно своите фирми. Бенц в Манхайм  през 1883 г. , а Даймлер  регистрирал своята търговска марка през ноеври 1890 г. От 1901 г. фирмата на Даймлер започнала да пуска на пазара коли под марката Mercedes.

 

Откъде идва името на този превърнал се в легенда автомобил?

Свързано е с името на дъщерята на австрийския предприемач Емил Йелинек. Тя се казвала Адриана, но имала прозвище Мерцедес. Тъй като таткото се интересувал от водещите технологии, той поръчал на Г.Даймлер през 1897 г. да му произведе кола с двуцилиндров двигател, който имал мощност от шест конски сили. От този модел били произведени още четири копия, които Йелинек продал с шеметен търговски успех.
Но първият автомобил, който официално носел името „Мерцедес“ излязъл на пазара през 1901 г. Той бил с двигател с четири цилиндъра с обем около 6 литра и мощност от 35 конски сили. Возилото тежало 900 кг и развивало скорост от 80 км/ч. Дизайнът на купето бил дело на Вилхелм Майбах.

Официалното сливане на най-известните немски производители на епохата се случило през 1926 г. Това създало мощ и ускорение на техническия възход в областта на немското автомобилостроене. Новият концерн получил името «Daimler-Benz AG», а негов първи ръководител станал прочутият немски конструктор Фердинанд Порше, който по-късно създал друга световна автомобилна марка Porsche.
Новите автомобили, произведени след обединението на компаниите, получили името Mercedes-Benz.

 

Логотипът на „Мерцедес“

Mercedes-Benz

е трилъчевата звезда, обвита от венец, който бил взет от първия логотип на Бенц. Днес този венец е станал просто кръг. И досега това е една от най-разпознаваемите марки, превърнала се в символ на лукс и стил.
Партньорството на двете компании на Бенц и на Даймлер е едно от най-дългите и продуктивните в историята на автомобилостроенето. В този вид те доживели до 1998 г.

Изследователите на автомобилите могат да подредят в последователност различните серии на „Мерцедес“, откроявайки новаторските им елементи.  Те са много. Фердинанд Порше е автор на популярната серия „S“ на марката. А нейният прародител е е автомобилът, който бил наречен „Смъртоносен капан“. Машината имала мощен   шестцилиндров двигател и развивала необикновената за онова време скорост от 140 км/ч.
Изключителна слава получил и моделът на „Мерцедес“, известен като Nürburg 460 (1928 г.). На него е монтиран осемцилиндров двигател с работен обем 4622 куб. см и максимална мощност от 80 конски сили при 3400 об/мин. Първото поколение на модела 770 с име Grosser Mercedes се създава през периода 1930 -1938 г. Този автомобил имал разкошен салон и всички удобства за онова време.

През 1936 г. стартира и дизеловото производство. Пуска се Мercedes 260D, чието производство бил постепенно разширено до 1940 г. Дизеловият двигател от 2,5 л имал мощност от  45 конски сили. Някои от тези коли влезли в употреба в армията.
Бомбардировките по време на Втората световна война почти разрушили автомобилния бизнес на «Daimler-Benz AG».  Производствените заводи нса компанията в Щутгард, Зинделфинген и в Манхайм се превърнали в куп развалини.

 

Следвоенният етап дал тласък за бързо възстановяване на компанията. През 1947 г. е пуснат моделът 170 с обем  на двигателя 1767 м³, 4 цилиндра и мощност от  52 к. с. Но автомобилът, който коренно променил представата за „Мерцедес“ е моделът 300. Това е лимузина с нов тип окачване, с трилитров двигател с шест цилиндъра, мощност от 115 к.с. Демонстрацията на този уникален тогава автомобил направил германският канцелр Конрад Аденауер.

Спортната версия на „Мерцедес“ е моделът 300 SL Coupe. Той имал врати като крила, които се отваряли с част от покрива и били интересна гледка. Това е първият техен  спортен автомобил, създаден след войната. По-битовата версия на този модел излязла през 1954 г.
През 30-те години на миналия век моделът на Mercedes „Silver Arrows“  доминира в моторалитата, а днес в елитните състезания от серията на „Формула 1“ с Луис Хамилтън и Нико Розберг Mercedes  пак е сред доминиращите сили в бизнеса.

Трябва да се отбележи, че компанията Даймлер-Бенц произвежда не само двигатели за коли, камиони, автобуси, но също и за речни и морски съдове, както и за летателни апарати.

 Mercedes-Benz вдъхновяващата история
От 1998 г. стартира DAIMLERCHRYSLER AG

Тогава немският концерн придобива контролния пакет от акции на един от водещите американски производители на коли корпорацията  Chrysler LLC. Алиансът от тези две компании дава новото име, но и позволява на германската компания по-лесно да стъпи на американския пазар. Чрез това се стига и до обновление на технологиите. Част от мощностите се прехвърлят на територията на САЩ.
И още нещо: през 1999 г. концернът купува и елитното дизайнерско ателие AMG, след което много серии автомобили вече имат най-модерния тунингов образ.
Съдружието с „Крайслер“ просъществува само осем години. През 2007 г. 80.1% от акциите са продадени и фирмата връща името си Daimler A.G.
Днес немският концерн Daimler A.G е сред петте най-елитни производители на моторни превозни средства в света.  В номенклатурата му влиза разнообразие на транспортни средства –сред тях 350 вида леки коли, 140 – семейни и 60 –спортни автомобили.
Другото подразделение е Daimler Trucks Group, което пуска на световния пазар многотонажни товарни автомобили тип „ТИР“.
Mercedes-Benz Vans Group произвежда и изнася малотонажни коли със средна вместимост, тип „Ван“.
Daimler Buses Group e профилирана в производство на автобуси с марката Mercedes-Benz, Orion Bus и Setra.

 

Такъв световен производител винаги е в състояние да изненада потребителите и конкуренцията си с различни новости. Затова и концернът Daimler A.G.  притежава изключителните права за производство и приложение в техниката на изобретения и иновативни технологични решения, които е защитил с патенти. В тази поредица могат например да бъдат посочени  високоскоростният четиритактов двигател, разработен още от Готлиб Даймлер, карданното предаване, 8-цилиндровият двигател с V-образно разположение на цилиндрите, който има мощност от 204 до 231 к.с. (1981 г.) и др.

 

Днес несъмнено можем да кажем, че в над стогодишната история на автомобилната компания Mercedes-Benz има изключителни, „звездни“ мигове, част от техническия прогрес. Това включва не просто отношение към потребителя с висок рейтингов статус, но и много иновационни елементи, обуславящи удобството, лукса, практичността, надеждността и безопасната експлоатация на автомобилите. Това е световен бранд, наложил се като емблема и символ на безупречност в своята област.

 

 

 
 
2021 Всички права запазени! trs-bg.com