Блог

Впечатляващи градове с крепостни стени

Защитните стени през вековете са били физически трудно преодолими прегради за агресорите. Някога са имали изключително защитни функции за старите градове, днес вече са фрагменти от културно-историческото наследство на народите, населяващи тези земи. Повечето са признати за паметници на ЮНЕСКО и са обект на опазване и реставрации. Ето някои от старите градове, опасани от крепостни стени, чието величие не е намаляло и днес.

 

Толедо, Испания

Толедо, Испания

Това е някогашна столица на Испания още във времената на нейното териториално могъщество. Върху тези земи са се сменили различни народи, някои от които завоеватели: готи, римляни, маври… Столицата си Испания променя в средата на XVI век, когато се мести в Мадрид с кралска заповед. От едната си страна Толедо граничи с река Тахо, а от другите две се простират  средновековните  крепостни стени.

 

Пингяо, Китай

Това е добре съхранен древен китайски град, основан през XIV век.  В самия град са насложени различни архитектурни стилове от отминалите векове. Стените са високи 12 метра и опасват града на шест километра дължина. През определени разстояния има направени охранителни кули. Днес в града привличат внимание още някои стари сгради, свързани с развитието на банковото дело в Китай. Градът е бил главен финансов център на страната през целия XIX век и в началото на XX век.

 

Мон Сен Мишел, Франция

Мон-Сен-Мишел-min

Това също е град-крепост, оценен като културно наследство от Юнеско. Крепостните стени са защитавали от набези на врагове. Най-неуспешно и многократно към завоюване на града се е домогвала Англия по време на Стогодишната война. Отбранителните съоръжения са били много трудно преодолими, край тях е имало и няколко оръдия. Те стоят и днес още от XV век и са „свидетели“ на многобройните превъплъщения на града-крепост от тогава до съвременността.

 

Йерусалим, Израел

Това е свещеният град на три религии, който и до днес е обект на спорове. За Израел е най-големият град в страната. Древното и модерното са съчетани сега в него.  До края на XIX век старият град е ядрото на селището, разделен на няколко квартала според техните обитатели: християни, арменци, евреи, мюсюлмани. Йерусалим има защитни крепостни стени от древни времена като през различните епохи са преустройвани според нуждите на момента. В днешния си вид тези стени са от периода на владение на Османската империя – 1538 г.

 

Сан Джиминяно, Италия 

Сан Джиминяно-min

Този градец се намира на пътя между Рим и Ватикана и е на ключово място заради стратегическото си положение, някогашният път „Вия Франчиджена“. Бил един от най-богатите и влиятелни градове, за защитата му е изградена защитна стена през 998 г. Последното ѝ преустройство е от периода на войните между градовете-държави в  някогашна Италия. Днес тя се намира в самия център на Сан Джиминяно. Интересни забележителности са античните врати Арко де Беци, Арко ди Горо и Сан Матео.До днес са запазени 14 от общо 72-те крепости. Сан Джиминяно е културно достояние, признато от Юнеско, и се намира в областта Тоскана.

 

Йорк, Англия

Древен град във Великобритания със старинна катедрала и живот, простиращ се още във времената на Римската империя. Тогава бил един от най-защитените градове в Европа. Първите отбранителни стени са от римско време, по-късно, през XII-XIV век са доизграждани.

 

Старият Квебек, Канада

Старият Квебек-min

Основан е в началото на XVII век и е единственият град в Северна Америка, който е запазил своите укрепления. Това са стени, многобройни бастиони, врати и други съоръжения с отбранителни функции. Разделен е на две – Горен и Долен, всяка от които има своите особености. Горният град е построен върху скалистия район и е някогашен религиозен и административен център с неговите църкви, манастири и прилежащите им сгради. В долния град има старинни жилищни  квартали. Двата образуват неповторим градски ансамбъл, отличен пример за укрепен колониален град.

 

Талин, Естония

Това е най-запазеният досега град на Балтийско море, който има защитни стени. Някога е бил едно от най-добре укрепените селища в Европа. По стените му имало изградени 66 кули, от тях до днес са запазени само двадесет.  Сега това се явява историческият център.

 

Авила, Испания 

Авила, Испания

Този средновековен град е разположен в провинция Кастилия-Леон в западна Испания, северозападно от Мадрид. Крепостта е направена през  XI век, за да защити испанските територии от маврите. Градската стена е много добре запазена, както и старинната катедрала и множество романски църкви, носещи автентичната си атмосфера от миналото. Целият стар град Авила е обявен за обект на световното културно наследство от ЮНЕСКО.

 

Дубровник, Хърватия

Дубровник е старо адриатическо пристанище, любимо туристическо място днес. Защитните му стени са построени през XIV и XV век, като отделни фрагменти са доизграждани и по-късно. Нито една чужда армия не е успяла да ги преодолее през средните векове. Силното земетресение през 1667 г. съсипва сградите, но не успява да срине крепостните стени. Разходката по двукилометровата стена открива чудесни гледки към морската шир.

 

Тарудант, Мароко

Това е стар, величествен град, опасан с кафяви стени. Той е нещо като умалена версия на известния марокански град Маракеш. Тарудант носи неповторимо излъчване заради красивите си сгради, съотворени зашеметяващо, с финес в елегантен стил. Има квартал на занаятите, където може да се купят традиционни изделия.

 

Каркасон, Франция

Каркасон

Каркасон изглежда приказно точно заради своята крепостна стена. Тя не просто го огражда, тя му създава автентична средновековна атмосфера. Някога е представлявал солидно защитен град, днес е любопитен за разходка и изследване. В него се наслагват история, традиция и древният провансалски дух от Южна Франция.

 

Кампече, Мексико

Кампече е разположен на полуостров Юкатан. Това е била първата точка на съприкосновение на испанските конкистадори, пристигнали да завоюват тези земи.  Преди това е била древната земя на инките – местното население. През XVI и XVII век е най-богатият град-пристанище в цяла Америка. Поради това е обект на набези от пирати. Местните хора издигнали през XVII век високи каменни стени, за да се предпазят от завоевателите. Дължината им е  два километра и половина, самата крепост е във форма на шестоъгълник, а на стратегическите точки са направени защитни кули (бастиони). Също е включен като световно културно наследство в списъка на Юнеско.

 

Обидош, Португалия

Град Обидош е разположен върху хълм, обграден от крепостна стена. Първото укрепление е направено от маврите през VIII век. Замъкът Обидош и стените около селището са преустроени през XIV век. Стените са иззидани от варовик и мрамор ползвани от местните находища. Селището се е разширявало и извън стените. Средновековният облик на улици, площади и сгради е запазен и до днес. Затова и Обидош е популярна туристическа дестинация в Португалия.

 

Сен Мaлo, Фpанция

Сен Мало

Това е също красив, неголям крайбрежен град, който се намира във северозападна Франция. Той също е обкръжен от стени, върху които се разбиват вълните на океанския прилив. Сен Мало е малко градче, наистина носещо образа на град-крепост и сега.

 

Баку, Азербайджан

Баку  е столица на държавата Азербайджан, най-големият ѝ град. Разположен е в южната част на Абшеронския полуостров. Много пъти този привлекателен град е бил завладяван през вековете. През XII век става и столица, защото предишната столица е разрушена от земетресение. Древният исторически център на Баку е направен именно на онзи етап и от тогава датират крепостните стени и кули, както и дворецът на Ширваншах. В началото на XIX век Баку е завладян от Руската империя, след което допълнително са усилени  стените, добавени са оръдия и са фиксирани пунктовете, през които може да се влиза в града. Старият Баку едва не рухнал през 2000 г. при силно земетресение.

 

 

 
 
2021 Всички права запазени! trs-bg.com