Блог

Всичко за влакчето на ужасите “Eshima Ohashi”

мостът Eshima Ohashi в Япония

 

Roller Coaster наричат онези влакчета на ужасите, в които бавно бавно се изкачваш на екстремна височина, преглъщайки на пресекулки или пищейки яростно и после светкавично бързо се спускаш стремително и рязко надолу, имайки чувството, че от вцепенение си си глътнал граматиката – възприятията варират. Този мост ужасяващо наподобява подобно изживяване и едва ли е за хора със слаби сърца и нежна нервна система. Какво обаче провокира японските архитекти да проектират мост, който да изглежда като скулптура на страха, шокираща милиони по света?

 

Eshima Ohashi свързва два града със срещуположно разположение на езерото Nakaumi – Matsue и Sakaiminato. Това е едно от най-големите езера в Япония, съдържащо леко солена вода, по-солена от прясна вода. Eshima Ohashi е построен в годините между 1997 и 2004, с наклони 6,1%-5,1%. Той е най-големият с тази си структура в Япония и на трето място в света. Мостът е висок 44 метра и е с дължина от една миля.

Езерото, върху което е построен мостът, всъщност се характеризира със засилен трафик на кораби. Височината на най-габаритните такива се явява основна предпоставка и за аналогичната височина на моста.

 

мостът влакче на ужасите в Япония

 

Местната власт застава твърдо зад проекта, като го обявява за абсолютно безопасен за всички шофьори. В аргументация се привежда фактът, че от неговото построяване на моста не се е случил нито един инцидент. Мостът дори влиза в топ 25 на туристическите атракции в града.

Хиляди хора прииждат единствено, за да изминат част от опасното трасе и изживеят приключение. Интернет, разбира се, допринесе изключително за популяризирането му, а основният дебат протича в ‘‘за‘‘ и ‘‘против‘‘ приемане на предизвикателството.

 

Цялата истина

мостът влакче на ужасите в Япония

 

През последните месеци вниманието към този казус е необичайно. Зад този факт обаче се крие усилена рекламна кампания на марката Daihatsu Motor Co. Заснемането на моста под определен ъгъл е една рекламна хиперболизация. Перспективната компресия с телеобектив кара зрителя да вярва, че мостът е изключително стръмен. Всичко това, защото Daihatsu Motor се стреми да ни убеди, че техния миниван дава изключителна сигурност.

Този визуален похват е стар, колкото и визуалната култура. И въпреки внушенията на рекламистите или заради тях именно, въпросът дали бихте шофирали по подобен мост остава да виси. А бихте ли?

 

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com