Блог

“Говорещи” автомобили ще предотвратяват произшествия

"говорещи" автомобили

 

Що е то „говорещ“ автомобил и с кого „говори“?

 

   Т.нар. „говорещи автомобили“ са автомобили, оборудвани със системата car-to-car communication. Благодарение на тази система автомобилите осъществяват комуникация помежду си. Тази комуникация се състои в обмен на данни, съдържащи информация за скорост, местоположение и някои други показатели, свързани с автомобила и неговото движение. Тази система функционира между автомобилите в рамките на няколко стотин метра, в които те могат да обменят данни помежду си.

 

   „Говорещи“ са, защото подават различни светлинни, звукови и други сигнали на шофьора, включително и гласови съобщения, които го предупреждават за предстояща опасност или алармират за риск при предприета маневра.

 

 

Защо е толкова важна комуникацията кола-кола (car-to-car-communication)?

 

   Това е важно и много напредничаво научно постижение. Още по-важно е, че това научно постижение има пряко приложение в практиката и може да бъде много полезно.

 

   Комуникацията кола-кола може да предотврати пътните произшествия в голяма степен. Всъщност това е и най-значимото в тази технология. Повече от един милион души умират в пътно-транспортни произшествия в света всяка година. Благодарение на новото постижение голяма част от такива произшествия ще бъдат предотвратени.

 

   Основните двигатели в изследването и разработването на комуникацията кола-кола са Университетът в Мичиган, Дженеръл мотърс (GM) и Националната служба за пътна безопасност в САЩ.

 

   Тази комуникация ще предава данни между автомобилите или между други превозни средства за тяхното местоположение на пътното платно, скоростта им, позицията на волана, информация за спирачната система, както и друга информация за превозното средство. Всички тези данни могат да се обменят между превозните средства в рамките на няколко стотин метра.

 

   Информацията, която ще се обменя между автомобилите и другите превозни средства, ще позволи в автомобилите да има информация за случващото се на пътя в по-широк периметър, така че реакцията на една рискова ситуация да бъде предварителна и навременна, за да бъде ефективна и по този начин да се предотврати евентуален инцидент.

 

Внедряване на системата в серийно производство

 

"говорещи" автомобили

 

   И към момента доста автомобили серийно производство имат системи за сигурност, които да идентифицират и до някаква степен да предотвратяват произшествия на пътя. Но обхвата на тези системи и сензори е ограничен до най-близкия автомобил или до няколко автомобила пред и зад Вашия. Новата технология ще бъде с по-широк обхват, което е голямо предимство в извънградски условия на пътя.   

 

   Предполага се, че технологията ще бъде внедрена в автомобили серийно производство след няколко години.

 

   Към момента все още тази система е скъпа и има някои проблеми, които следва да бъдат изчистени преди да стане част от масовото производство. Най-важният от тези въпроси е, как ще се осъществява преносът на данни – сигурно, със стабилна и бърза връзка и достатъчен капацитет. Предвижда се системата да предава данни за състоянието на автомобила десет пъти в секунда. Като при всеки един от тези десет трансфери се извършва изчисление на възможните сблъсъци и произшествия. Първоначалната идея била преносът на данни да се извършва чрез безжична мрежа Wi-Fi. Но някои експерти смятат, че по-сигурна и надеждна би била връзката 5G или LTE. Очаква се да бъде решен въпросът с оглед на стабилността на връзката, ефективността и бързината на трафика на данни.

 

   В периода 2012г. – 2014г. в град Ан Арбър, Мичиган Националната служба за пътна безопасност и Университетът на Мичиган направили експеримент, оборудвайки 3000 автомобила с тази система. Събраната статистика и анализите показали, че „говорещите“ автомобили ще предотвратят повече от половин милион пътни инцидента и повече от хиляда смъртни случая на пътя в САЩ за една година.

   Технологията е била тествана и в Европа и Япония.

 

   Единият от участниците в проекта – Дженеръл Мотърс (GM) планира инсталирането на такава система в някои свои автомобили серийно производство. Става дума за модел Кадилак и предварителните прогнози са системата да бъде внедрена в производството на тези автомобили през 2017г. Тогава се предвижда системата да бъде внедрена в малък брой автомобили, не във всички от серийното производство. Предполага се, че моментът, в който повечето автомобили ще имат такава система, ще бъде след поне десет години.

 

car-to-car

 

   Работи се по създаването на комуникационна система между автомобилите и инфраструктурата. Разработката цели освен комуникацията кола-кола да се създаде и комуникация кола-пътна инфраструктура. Идеята е автомобилите да получават данни от светофарите и от други предаватели, инсталирани около пътя, които да дават информация за текущото състояние. Целта е да се намалят задръстванията и да се облекчи трафика. 

 
 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com