Блог

Град на колела или десетте места в света, където колелото е на почит

01Колоезденето отдавна не е само професионален спорт, то е ежедневие за милиони хора по света. Да вземеш колелото рано сутрин и да отидеш на работа с него, на разходка или на пазар е специален ритуал, който се практикува от всички националности и религии. Не чакаш по спирки, не се блъскаш в неудобното метро. Да караш колело в градска среда понякога е доста екстремно и може да се окаже дори опасно. За щастие има доста градове по света, които предвиждат специални велоалеи и места за поставяне на Вашето двуколо превозно средство. Дори в днешно време градовете с модерен градоустройствен план предвиждат все повече и повече километри велоалеи, за да се чувстват гражданите им по-спокойни и сигурни на пътя. Отдавна да изградиш път за колелета не е въпрос на престиж, а на необходимост. В цял свят кметове се надпреварват в модернизиране и подобряване на местата, предназначени за велосипедисти. Всяка година излиза класация на най-добре устроените, спрямо велосипедните пътища, градове в света. 

 

А ето и десетте първи места:

 

 

10. Севиля, Испания –  разположен в южната част на Испания в сърцето на Андалусия, Севиля е градът с най-добре оборудвани велоалеи в цяла Испания. През последните години управата на града залага изключително много на изграждането и подобряването на велоалеите. За последните няколко години броят на колоездачите е нарастанал значително – около единадесет пъти. Това наложило и разширяването на мрежата от веломаршрути.

 

9. Антверпен, Белгия – град, който се намира в северната част на страната и е столица на втората по големина провинция във Фламандския регион. Това е мястото в Европа, където ще откриете най-големите велопаркинги. Веломестата са хиляди и са разположени предимно около гарите и областите с по-голяма натовареност. За съжаление обаче, градската управа в момента разглежда възможности за осъвременяване  на градската среда, за да стане центърът по-широко достъпен за автомобили. Това най-вероятно ще направи така, че Антверпен да отпадне от настоящата класация. 

 

8. Бордо, Франция – в Западната част на Франция се намира добре познатият град Бордо и независимо от славата му, изградена заради винените съвършенства, които произвежда този регион, жителите му се гордеят и с едно от челните места в класацията за най-добре изградени и поддържани велоалеи. Градът се преустройва с цел подобряване на веломаршрутите и улесняване на колоездачите. Улиците се реформират и се изграждат специализирани велоплатна. Също така, управата е въвела употребата на градски колела, които са удобно разположени на ключови места в целият град.

 

7. Нант, Франция – разположен в Западна Франция на брега на река Лоара, Нант се подрежда в челната десетка на класацията с градове, изградили най-достъпната веломрежа в света. Един от основните булеварди в града е предвиден за основен веломаршрут – по него не се движат автомобили и колоездачите се чувстват сигурни, минавайки от там ежедневно.

 

6. Малмьо, Швеция – градът е разположен в северната част на страната и е третият по големина. Населението му наброява около 300 000 души и е главен административен център на Лен Сконе. След като миналата година се нарежда на девето място в същата класация, градският съвет подема инициативата, за редуцирането на автомобилите в градската среда – “Без безсмислени пътувания с автомобил”. В същото време обновява и обогатява велоалеите и местата за поставяне на велосипеди. Така тази година се придвижи три места нагоре в световната класация.

 

5. Ейндховен, Холандия – двеста хилядният Нидерландски град се намира в южната част на страната, в провинция ”Северен Брабант”, тази година се предвижи от осмо на пето място в световната класация. Основна заслуга е усъвършенстването и модернизирането на вече много добре изградената веломрежа. Градът стана широко популярен и със своите специално изградени кръгове, предназначени за колоездачи.

 

4. Страсбург, Франция – разположен е в Източната част на Франция на брега на река Рейн в непосредствена близост до границата с Германия. Градът може да се похвали със своята модернизирана мрежа от велоалеи, които достигат над 530 км. Също така се предоставят градски колелета, които могат да се наемат за дълъг или кратък период.

 

3. Утрехт, Холандия – с население малко над 280 000 жители, Утрехт се нарежда в нашата класация, като един от най-малките градове, които са велоориентирани, затова пък управата е започнала изграждането на най-големия паркинг за колела в света. Той ще бъде предназначен за 12 500 колелета. И ще бъде разположен в близост до най-голямата железопътна гара в града. Ще даде възможност на жителите за по-здравословен начин на живот и ще ги подтикне към ежедневната употреба на колелото.

 

2. Амстердам, Холандия – това е градът, който оглавяваше тази класация миналата година. Има изградена стабилна и изключително удобна мрежа от велоалеи, които го правят един от най-добре оборудвания велоград в света. За съжаление, през последната година не се наблюдаваха значителни подробрения и иновативни решения от страна на градската управа, свързани с улесняването на велосипедистите в града. Затова тази година бива изместен от челната позиция.

 

1. Копенхаген, Дания – това е градът, който тази година печели почетното място в класацията за най-добре организирана веломрежа в света. Велоалеите му достигат над 400 км. и почти 50% от жителите му използват колелото като основен метод за придвижване. Смята се, че там пътищата са ориентирани в олеснение на колоездачите, за сметка на автомобилистите. Именно затова днес взима превес в съревнованието.

 

Колоезденето спестява паричен ресурс и доставя огромно удоволствие. Също така, докато отивате на работа сутрин, Вие изразходвате калориите от снощната тежка вечеря. Сортувате и не се налага да отделяте допълнително време за диети или фитнес. Заложете на по-здравословния начин на живот и изберете колелото пред автомобила. Изграждането на пътна мрежа, предназначена за колоездачи е основен приоритет в цял свят. Свидетели сме на масово преориентиране в предпочитанията за ежедневно придвижване на хората чрез колела по света. В момент на световна криза и скъп петрол, генномодифицирани храни и замърсен въздух, употребата на велосипед вместо на автомобил, би допринесла както за нашето здраве, така и за здравето на планетата. Нека направим малка крачка към по-добрия начин на живот.

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com