Блог

Да вдигнем адреналина… из България

Приключенията на тялото са свързани със странстванията и неспокойствието на човешкия дух. На всеки понякога му се иска да преодолее обичайното, да надхвърли зоната си на комфорт и усети тръпката на предизвикателството. Има дейности и места, които ни изправят точно срещу нашите страхове, или ни вкарват във водовъртежа на нови и силни емоции. За някои от тях ще ви разкажем днес.

бейс джъмпинг

Как да вдигнеш адреналина? Различни са възможностите, според личната нагласа и според идеята, която те ръководи в момента. Как да почувстваш себе си по нов начин? Може би един от вариантите е съвсем новия екстремен спорт или по-скоро преживяване, наречено бейс джъмпинг (base jumping).

 

Според тези, които са запознати и практикували този спорт, той е не просто различен, но и рисков, ако човек не е стигнал точката на синхрон със себе си, за да го осъществи.

 

Абревиатурата BASE означава В -building, A-aerials, S-spans (bridges), E-earth (cliffs) + Jumping. Идва като практика от 1978 г. и се свързва с Карл Бониш. Идеята е да скочите с парашут от високо място, като съберете повече такива скокове от различни места, получавате и съответния ранг /ниво/. Има вариант за същото изживяване, но през нощта. Тогава го наричат Base night. Може да решите да скочите от много висока сграда или планински връх, но в тъмната част на денонощието.

 

Така разказано, изглежда лесно, просто и даже достъпно. Добре е желаещите да практикуват това занимание, преди това да са скачали по класическия начин с парашут от самолет и да са минали тренингови занятия относно този тип полети. Например сто скока с парашут са си вече сериозна школа в тази насока и биха дали по-сериозна основа за практикуване на бейс джъмпинга. Грешна стъпка, непреценени обстоятелства, импулсивност…биха довели до трагична развръзка. Задължително е да имате и съответната допълнителна медицинска осигуровка или даже застраховка „Живот“.

 

Психическата и физическата подготовка при този тип скокове е задължителна. Не става само с импулс за изключителност и обикновено желание за самопреодоляване. Залогът е доста висок.

 

За предпочитане е:

1. Страхът от високото да не ни е присъщ, а ако го има, трябва да разглеждаме това като бягство и надмогване на собствената си ограниченост чрез бейс джъмпинг.

2. Да сме запознати с принципа на работа и комплектовка на парашута. Той ще е нашият инструмент за полет и за оцеляване.

3. Да сме запознати с техниката за скачане и приземяване.

4. И едно от най-важните неща, които са на психологическа основа – като сме тръгнали да го правим, да знаем, че не бихме могли да не го свършим в тоя момент.

 

Адреналинът в този вид спорт е голям като насищане, даже казват, че колкото повече се практикува, толкова повече се засилват не само емоциите, но и желанието за развитие и покоряване на нови висоти. Бейс джъмпингът дава несравнимо усещане за свобода, полет в буквалния и в преносния смисъл на думата и трудно би се описал словесно, ако човек сам не го преживее.

 

В България има такива специализирани клубове за хора, желаещи да преживеят нещо по-екстремално. Бейс джъмпинга най-често се практикува от високи мостове, подобно и на бънджи скоковете. Скокът с парашут от такова място струва около 200 лева, а отделно се плаща, ако искате видеозаснемане на фамозното изживяване.

скок от самолет
Класическият скок с парашут от самолет е в основата на разбирането и приемането на т.нар. свободно падане. Желателно е да го направите с инструктор в тандем. Трябва ви обучение, екипировка, хубаво време и амбиция да се случи именно с вас. Цялата въздушна одисея може да бъде и заснета, така че ще остане като вълнуващ спомен. Тандемните скокове струват около 350 лв. без видеоснемане, за него се добавят още около 100 лв.

 

Издигате се със самолет „чесна“ на подходящата височина и скачате заедно с инструктора, закачени в тандем. Отначало е ефекта от първите секунди на свободно летене, което даже не е и съвсем падане, след това идва стремителното нарастване на скоростта, която стига до 240 км в час. Преди това време можете да се наслаждавате на земната панорама от птичи поглед. Когато излитате например от летище Ихтиман, ще погледнете отгоре върху величествената Рила, големия язовир „Искър“, планинските склонове на Стара планина и Средна гора, ширнали се под вас и в далечината. Инструкторите, които ви превеждат по този изкусително зашеметяващ полет, са обикновено професионалисти с голям стаж и много скокове. През цялото време ще имате аудио връзка със своя наставник в полета.

 

Разбира се, че ще предпочетете да оставите една фото или видео сесия за спомен. Може друг път пък да не намерите основание за такова екстремно изживяване. А и може да има такива, на които трябва да докажете своя кураж. Видеооператорът скача отделно, но заедно с вас и следи онова, което се случва във въздуха с вас. Има възможност да бъдете заснети и от още една гледна точка – през позицията на инструктора, така че биха могли да се обединят и двете, за да се получи пълноценна представа за случката.

 

въжен парк Тетевен
България е благодатна за доста нестандартни изживянания със спортен привкус. Има време и спецализирани паркове за подобни приключения на тялото и духа. Например край Тетевен има подобна база. Там има конструирана въжена плетеница сред клоните на разкошна иглолистна гора. Формирани са различни препятствия, които е нужно да се преодолеят. Всичко се развива на осем метра над земята. Там освен този въшен атракцион, може да се практикува т.нар. „Лъвски скок“, катерене по стена, пейнтбол. „Лъвският“ скок е специален петнадесетметров скок, който правите на обособено място.

Тези атракциони са подходящи за всички възрасти, ползват се подсигуровки с цел безопасност, има инструктори и екипировка според избраното приключение.

 

Идеите за повдигане на адреналина чрез екстремни спортове са много. Зависи каква е нагласата ви и физическата кондиция: полет с балон и пътешествие с балон, парапланеризъм, рафтинг, бънджи скокове и др.- избирате самите вие. Всеки един от тях носи заряд и е поредното предизвикателство пред човека.

 

 

 

 
 
2019 Всички права запазени! trs-bg.com