Блог

Да развенчаем митовете за автомобилите

да развенчаем митовете за автомобилитеВодачите на автомобили не са винаги професионалисти, те най-често са любители. Затова и с огромно любопитство обичат да получават съвети от всякакво естество от хора, които минават за познавачи. Къде верни, къде не, тези съвети се превръщат в митове. Тук развенчаваме някои от тях.

 

По-мощните двигатели могат да ви избавят от катастрофа

Мощта е повече маркетингов похват, няма отношение към безопасността при реална катастрофа. Може евентуално да ви избави от нея, ако съумеете да се възползвате при кризисна ситуация, но при истински сблъсък големият двигател се придвижва към шофьорското място по същия начин, както и малкият.

 

Автомобилите от типа SUV са по-безопасни

Sport Utility Vehicle са коли с повишена проходимост. От тази им страна те имат несъмнени предимства, но откъм сигурност и безопасност при конфликтно положение нямат никакво предимство. Изходът от сблъсъка между две коли зависи от тяхната маса и от заложените им стандарти за безопасност.

 

двигател - спирачки

Двигателят надделява над спирачките

Не е вярно. Дори ако „летите“ с най-бързия автомобил при максимална скорост спирачките все пак ще ви спрат.

 

Задвижването 4х4 е единственият начин да шофирате в снега

Задвижването на четирите колела ще ви помогне да ускорите по снежни или хлъзгави настилки. Удобно е в случаи, в които има терени с ниско сцепление на гумите с пътя. Но този тип задвижване не може да ви помогне да спрете по-бързо. Най-добрият начин да се справите със сняг е да поставите гуми за сняг на колата си през зимните месеци, тъй като всяка кола ще работи значително по-добре с тях.

 

Да се загрява задължително двигателя преди път

Това съвсем не е задължително, още повече че при празен ход двигателят харчи значително повече гориво. Някои производители също не го препоръчват, защото именно незагретият мотор силно замърсява атмосферата с отпадни газове.

 

Ако не ползваш автомобила дълго време, извади акумулатора

Идеята е, че дори в такова положение се харчело някаква енергия. Не е за препоръчване, защото от акумулатора се захранват някои устройства като бордовия компютър, охранителната система и др., които би трябвало все пак да функционират или да се готови за употреба във всеки момент. В противен случай всеки път може да се наложи да правите съответните настройки.

 

кожени седалки

Кожените седалки са най-добри

Всъщност те са естетични, но по отношение на комфорта на сядане не са най-доброто решение. Външният вид не решава всичко плюс това изискват по-специални грижи. Да не говорим, че кожата си излъчва специфична миризма. Ако производителите не ги парфюмират, то „уханието“ им би било ужасно.

 

Можеш да направиш по-обогатена горивна смес сам чрез педала на газта след включване на двигателя

На първо място това би могло да навреди на колата ви, а на следващо място – съвременните автомобили имат електроника, която регулира автономно съответния състав на сместа в зависимост от температурата, сезона и други фактори.

 

Колкото по-високооктанов бензин налееш, толкова по-добре ще се движи колата

В крайна сметка за всеки автомобил има упътване с какъв вид гориво е най-добре да бъде зареждан. Това би било и оптималното решение, останалото е излишно харчене на пари.

 

Не е нужно да сменяш моторното масло, може само да доливаш

Това е грешно. Всяко моторно масло с времето губи смазочните си свойства. Освен това вътре попадат някои замърсители като прах и мърсотия, които се отстраняват със смяната на маслото. Ако това не се направи, те с времето биха достигнали критична точка и ще причинят повреди.

 

Зимни гуми може да слагат само на двигателните колела

Това съвсем не е така. Направено по този начин, ще улесните потеглянето си от място, но на хлъзгава настилка това може да причини лоши последствия.

 

хибридХибридните автомобили са по-бавни

Когато стартираше първото поколение хибридни коли, това е вярно. Но сега – вече не. Нещо повече: хибриди като RAV4 и Lexus 450h вече са по-мощни от своите бензинови аналози. По-съвременните електромобили са снабдени с по-леки акумулаторни батерии, както и с повече технологии, които ги правят по-ефективни и също така бързи. По начало електрическите коли не могат априори да са по-бавни, защото електричеството подсигурява мигновено предаване на енергия. Митът се е зародил в началото, когато този тип коли са били доста по-тежки, заради батериите им.

 

Като се спускаш от височина  без да е на скорост, икономисваш гориво

Когато се спускаш с колата по инерция има два вида: празен ход, когато е на неутрална предавка, и принудителен празен ход – когато е на скорост. В първия случай двигателят ще работи на празен ход и ще изразходва гориво. Във втория – когато е с включена скоростна предавка, подаването на гориво се прекратява.

 

Алуминиевите автомобили са по-малко безопасни от стоманените

Използването на алуминия в автомобилната индустрия довело до това, че колите станали по-малко надеждни и безопасни в сравнение с тези, в които има стомана. Този мит е създаден от някои производители, които продължават да използват в своята автомобилна продукция тежка стомана. Целта е да се убедят купувачите, че колите с алуминий отстъпват по характеристики на техните. Всъщност при специализираните креш-тестове показват, че алуминиевите купета с нищо не отстъпват по ниво на безопасност на тези със стомана.

 

Автомобилите тип офроуд са по-застрашени от преобръщане

Преди се считаше, че този тип автомобили са по-опасни заради склонността си към преобръщане. Това съвсем не е така.  Благодарение на съвременните системи за контрол на тягата и електрониката, контролираща различни системи в тях, в това число и т.нар. голям въртящ момент, някои проблеми са преодоляни и този тип високопроходими коли са станали безопасни на нивото на останалите.

 

 

 
 
2021 Всички права запазени! trs-bg.com