Блог

Една впечатляваща автобусна спирка в Сингапур

впечатляваща автобусна спирка в Сингапур

Броят на пътниците, ползващи обществен транспорт, които се придвижват с автобуси в Сингапур, е отбелязал значителен ръст през последните няколко години.

 

Сингапурската агенция за сухоземен транспорт (LTA) отбеляза ръст от 3,7% на пътниците, пътуващи ежедневно по автобусните маршрути като броят им е между 3,75 и 3,9 милиона. Ръстът е отбелязан от 2014 до 2015 – 11-то поредно увеличение, наблюдавано при ползването на автобусния и железопътен транспорт от 2005 г. насам. Междувременно използването на таксита – сравнително евтин и традиционен сингапурски начин за придвижване в “малката червена точка” – показва спад през същия период. “Малката червена точка” е нарицателно име на Сингапур. Произлиза от това, че тази държава е изобразена на много карти на света и на Азия като червена точка. Градът-държава, състоящ се от основния остров и всички негови островчета с обща площ от не повече от 718,3 кв. км. – е много по-малка от съседите си в Югоизточна Азия.

 

Сингапур е глобален търговски, финансов и транспортен център. Страната е известна като най-добре технологично подготвената, най-големият град за международни срещи, град с най-добър инвестиционен потенциал, втората най-конкурентна страна, третият по големина финансов център, третият по големина нефтопреработвателен и търговски център и второто по заетост пристанище на кораби, превозващи контейнери. Страната е известна и като данъчен рай – данъците са с изключително ниска ставка.

 

Като се има предвид постоянно възходящата тенденция на пътуващите, използващи близо 5 000 автобуса, комбинирана с твърде влажното и променливо време на малайския архипелаг, очаквано е автобусните спирки на главния остров да бъдат просторни и многобройни. Сингапур е място, където наистина не бихте искали да бъдете сварени на открито при внезапните промени на времето.

 

Въпреки, че автобусните спирки в Сингапур не са нещо особено, повечето от тях са оборудвани със седалки и навеси, което е чудесно предвид това да не висиш прав, докато чакаш автобуса или да не подгизнеш, макар и излязъл за кратко, от неочакван тропически порой. Те в никакъв случай не са луксозни, но вършат работа.

 

автобусна спирка в Сингапур

И тогава се появява нещо изключително и уникално по рода си – автобусна спирка, разположена в Юрунг, гъсто населено градче в далечния югозапад на Сингапур, която приютява десетки пътуващи не само на сухо, но и на привлекателно място.

 

Спирката е оборудвана с безжичен интернет, като системата е захранвана от слънчеви панели. Уникалната структура е обградена от зеленина – типична за Сингапур – и хората, които чакат на нея, се чувстват като в парка. Спирката е проектирана така, че да превърне чакането в удоволствие.

 

Автобусът закъснява, а телефонът ви няма батерия? На тази спирка няма защо да се притеснявате от това – там може да си заредите телефона.

 

Имате нужда да се разсеете с книга, за да не ви отегчи чакането? На спирката в Юрунг има колекция от книги, разположени на рафтове, както и посочен QR код за бърз достъп до електронния портал на Националната библиотека, където можете да изтеглите различни книги и периодични издания.

Трябва да ползвате автобус, но спирката е сравнително далеч от дома ви? За целта може да оставите колелото си на специално предназначения за това паркинг в близост до спирката.

Децата ви стават неспокойни от чакането? Ами тогава може да се полюлеят на люлките, монтирани в конструкцията на спирката.

Не сте сигурни в коя посока се движите, къде трябва да слезете, за да стигнете до желаното място, или какво ще бъде времето, когато пристигнете там след един час? Наличието на множество интерактивни цифрови екрани, ви показват карти, автобусни маршрути, разписания и информация за обществения транспорт и местното време.

 

впечатляваща спирка в Сингапур

Изобретена и проектирана от базираната в Сингапур DP Architects с цел инициатива за корпоративна социална отговорност, тази спирка на бъдещето работи като полезен доказателствен материал и реализира едно специфично проучване, за да установи на какво най-ентусиазирано реагират хората, които пътуват с автобуси, и от какво се интересуват активно. Затова в спирката са “интегрирани части от отличителни среди”, като например паркове, кафенета, детски площадки, библиотеки, художествени галерии и други подобни.

 

“Очакваме с нетърпение да видим как пътуващи използват, преживяват и се наслаждават на тази нова обстановка”, казва директорът на DP Architects, Си Чи Хуанг, в изявление за пресата. “Надяваме се, че обществото ще оцени начина, по който автобусните спирки могат да бъдат продължение на тяхната социална среда, като места за възможности, забавление и обогатяване”.

 

Той добавя: “Надяваме се, че този проект ще насърчи повече съмишленици да направят тази крачка и да си сътрудничат активно в дизайна на ежедневните обществени пространства, както и да вдъхновят общността да поеме по-голяма ангажираност в оформянето на собствената си среда”.

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com