Блог

Една пешеходна пътека, която пази и забавлява пешеходците в Ротердам

пешеходна пътека в Ротердам

Холандия е съвременна страна с модерно мислещи хора. Много от градовете на „ниската земя“ по време на Втората световна война са били разрушени от германските бомбардировки.
Ротердам е малко по-различен от другите градове, даже може да се нарече аномалия, сравним с тях. С лъскавите си високи сгради и разширен по ширина градски пейзаж по-скоро прилича на американската перла Лос Анджелис, отколкото например на прочутия Амстердам.

 

Ротердам е възстановен през 50-те години на 20 век и наистина има своеобразно американско лустро. Днес е най-голямото пристанище в Европа. Някога Ротердам е бил по-различен: с канали, с тесни улици, пресичащи се като в лабиринт, заселен с много велосипедисти, автомобили и пешеходци. Последните даже преобладавали.
Град Ротердам е приличал на северноамериканските градове: широки улици, трафик на тежки автомобили и шумово замърсяване. Днес драстично се ограничава моторния трафик и се насърчава ходенето пеша и колоезденето.

 

Затова и нещата не са същите. Сега Ротердам се стреми да избегне онези грешки в развитието си, сторени в средата на миналия век. Опитва се да поправи стореното, като същевременно съхрани неповторимия си облик, съчетаващ традиция и модерност. В тази му своеобразна двойнственост Ротердам е хибриден град, който успява да бъде същевременно и холандски, и космополитен град.

 

Ротердамската управа много държи в града да се развива пешеходната и велосипедната инфраструктура. Прави го с решителни темпове.
За да обособи това си своеобразие, градът е намерил и активизирал една голяма общност от дизайнери, архитекти, художници – новатори, които да допринесат за тази цел. В публичната среда се интегрират елементи, които по своята визия и оригиналност са част от изкуството. С тях градът постепенно трансформира своя облик. Пешеходецът в Ротедрам е издигнат на пиедестал.

 

Пешеходната пътека, наречена Creative Crosswalk, не е просто улично изкуство, това е типичен урбанизиран елемент, решен по съвсем нов начин. Дело е на творческото студио Opperclaes и на екипа на Street Makers. Този колектив от професионалисти и творци си е поставил задачата да съдейства за промяната на визията на града. Един от първите акценти, който се е появил чрез тях в тази насока, е обновяването на улица Уестбяк, красива улица в центъра на Ротердам.

 

Стандартните пешеходни линии са познати в цял свят. Наричат ги „зебри“ и само с това се изчерпва културната алюзия, която може да създадат в обичайния им вид. Но ето че творците-експериментатори на Ротердам са създали нещо съвсем ново и различно. Пешеходната пътека в новия й вид е съчетала артистично различни символи, графични елементи, създаващи експресивност. Даже може да бъдат разглеждани и като тип „ребуси“- въпрос на гледна точка. А и изкуството винаги е многозначително.

 

забавна пешеходна пътека в Ротердам, ХоландияАвторите на тези нови проекти са ги обосновали пред обществеността. И тъй като тя наистина адмирира ограничаването на моторния трафик, градът инвестира в обособяването на различна, одухотворена градска среда, нещо като публичен салон за обществена комуникация. Най-добре това става чрез разходка и личностно общуване. Това й се поощрява, за това се създават благоприятни условия.

 

Този творчески подход не е самодеен, в него са вплетени ракурси, с които се подобрява както физическата, така и умствено-емоционалната кондиция на хората. Нещо повече – създателите съвсем недмусмиселно заявили, че искат да създадат „щастливи улици“ за щастливи хора.

Тези нови елементи с нищо не отнемат енергията на урбанистиката, само я „опитомяват“, ошлайват чрез брилянтните способи на изкуството и технологиите. Затова и днес пешеходците в Ротердам, като пресичат улицата по новата пътека, са обзети от различно, приповдвигнато настроение. Смеят се, правят си снимки, децата играят, подскачат…усещането е наистина емоционално обагрено във всичките му проявления.

 

Целта на Creative Crosswalk е двустранна: да приветстват оригинално пешеходците, да накарат хората да се наслаждават на живота, а и да предупреждават разсеяните шофьори, на които този различен пешеходен преход също влияе. Водачите не са способни просто да се промъкнат през кръстовището, те също някак си обагрят мисълта си положително, без да мислят за тежкия трафик по пътя.

 

“Искахме да направим нещо по-различно, по-голямо и по-смело”, обяснява Лиор Щайнберг от Street Makers. “Интервенцията не е само за да направим пространството по-красиво или просто да изпратим послание, но наистина достойно да направим поклон и уважение към всички пешеходци.”

След като създали модерното и различно решение за пресичане на улицата, от управата на Ротердам ще изследват последствията от тези креативни подобрения. Ще се измерва, както количествения, така и качествения подход. Ще се изследва как обикновените пешеходни пътеки, и то в райони с повишена интензивност на движението, превърнати в интерактивни арт инсталации, повлияват на живущите в центъра на града.

 

Ако резултатите са благоприятни, бившият автомобилен рай Ротердам постепенно ще отива в миналото и ще се повиши празничността за пешеходците. Те ще са фаворитите на общественото внимание.

пешеходна пътека пази и забавлява пешеходците в Ротердам

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com