Блог

Една по-различна класация: Топ 10 града от гледна точка на пътната инфраструктура

10. Ню Йорк

 

1

 

„Ню Йорк, Ню Йорк…“ започва известната песен на Франк Синатра и продължава да лее ритмично мелодия, която и до днес милиони си тананикат. Точно толкова ритмично, но още стегнато и под конец е движението с публичен транспорт в града. На 10-то място в класацията, голямата ябълка се гордее с изрядно организирано движение на човешкия поток, което няма никъде другаде в Щатите. Метрото е едно от най-дългите на планетата. Цели 233 км обща дължина. Използват го 60% от хората, а по годишен превоз на пътници е на 5-то място в света. Организацията на автобусите и такситата в комбинация довежда дотам, че много жители дори нямат книжка и личен автомобил, а туристите достигат буквално навсякъде, където пожелаят. Този пътен шедьовър е допълнен от 4 големи летища. Дж. Ф. Кенеди е с международен трафик, а Лагуардия поема националния. В добавка Нюарк обслужва и двете щафети, а Тетерборо – частни и товарни полети.

 

9. Берлин

 

1

 

Девето място е за германската столица. Немците определено знаят как да си служат с метро. То е на висока почит. Има подземно, наземно и надземно такова. Това под земята е така нареченият „U-Bahn“, който се движи на 2 до 5 минути в час пик, на 5 минути през останалите часове от деня и на 10 минути през уикенда. Със сигурност 400-те му милиона пасажери годишно са доволни от тази завидна прецизност. В Берлин и да искаш, не можеш да закъснееш. Същевременно градът е топ дестинация за колоездене. Велоалеи има буквално на всяка улица, което обяснява ентусиазираните 1,5 милиона колоездачи дневно. Ако подземният влак е някак недостатъчен, то има надземен „S-Bahn“, който в голяма степен дублира маршрута на първия. Градацията продължава с регионални влакове, които излизат извън рамките на града и предлагат разходки на близко и доста далечно разстояние. Отново завършваме с изряден въздушен транспорт. Летището е „Тегел“, което очаква скоро да бъде заменено от обновеното и разширено „Берлин-Бранденбург“.

 

8. Цюрих

 

1

 

Швейцарците явно просто са влюбени в градския транспорт. Около 70% от гостите на красивия град използват трамваи и автобуси. Цюрих и прилежащите му околности са на водещи позиции в света по натовареност на трафика. Миксът от железопътни, асфалтови и въздушни пътища е главозамайващ. Това обаче вместо поле на задръствания и нерви, е място за оригинални и безкомпромисни решения. Резултатът е точно, чисто, комфортно придвижване. Градската ж. п. гара е най-голяма и натоварена в цялата страна, също и важна точка от влаковата мрежа на Европа. Връзка с летището, разбира се, има. Оттам всеки турист, достигнал обратно до центъра на града, безгрижно се вози предимно и само на трамвай.

 

 

 

7. Франкфурт

 

1

 

Ето го номер 7 в класацията. Едва ли някой се учудва, че отново сме в Германия. Нека кацнем най-напред. Летище Франкфурт Майн е едно от големите в Европа. Влаковете, тръгващи от него достигат централната ж.п. гара на града. Ако ви се разглеждат 12 км красива, немска действителност, може да вземете и автобус до центъра. Другото летище, което се ползва от предимно нискотарифни компании, е Хан, то е на цели 110 км, но пътят до града няма и час времетраене. Общественият транспорт е като в Берлин. Знайте, че глобите са солени, хванат ли ви без билет. Така че радвайте се безгрижно на спокойно пътуване като редовен пътник. Предлагат се различни варианти на билети с отстъпки и комбинации от турове из града.

 

6. Лондон

 

1

 

Столицата на Обединеното кралство се обслужва от цели 5 летища: Хийтроу, Гетуик, Станстед, Лондон Сити и Лутън. Само този факт по себе си говори колко хора разчитат на отлично обслужване. Каква отговорност, но и място за гордост е това при англичаните. От летищата до града се стига с високоскоростни влакчета, линии на метрото, автобуси. Изключителна организация! Няма как в главата на всеки да не изникне големият, червен, двуетажен автобус. Да, можете да се придвижвате и с него, но след като се нарадвате, заложете на бързото и добре структурирано метро. Друга класика е разходка с характерното, черно такси. Удобното и уютно возило привлича много туристи и оставя незабравими спомени. За финал се качете на корабче по Темза и ще видите Лондон от съвсем нов, очарователен ъгъл.

 

5. Париж

 

1

 

Наближаваме все по-челни места. Все пак от още далечното пето място ни грабва Париж. Този град е като учебник по история на транспорта. Има всички видове придвижване. Първото летище – Шарл дьо Гол, ни пренася обратно към зората на въздухоплаването. Има още 2 – Орли, което е международно, и Бурже – най-старото. Метрото е огромно, добре развито, станции има буквално навсякъде. Открито е през 1900 година. Комбинирано е с допълнителна мрежа от железопътен транспорт, които обслужва по-отдалечени части. Велосипедите и тук са на голямо уважение. Удобно средство за придвижване, преодоляващо всякакъв трафик и разполагащо с богата мрежа от алеи. Обществени колела се вземат от стоянки и се оставят отново на такива в края на дестинацията. Велотранспортът търпи постоянно и трескаво развитие, все по-чест избор е както на жителите, така и на гостите на града. Разходка по Сена ще рамкира транспортния ви опит във Франция със задължителната порция романтика.

 

4. Токио

 

1

 

Рязко отскачаме на изток, където страната на изгряващото слънце заема 4-та позиция в лицето на Токио. До острова ще долетите на едно от двете големи летища – Нарита, интернационално, по-отдалечено, малко вътрешни полети, или Ханеда – по-близо до града, с преобладаващи вътрешни полети, но и някои интернационални. За японското метро се знае не малко. Мрежата му е огромна. Има комбинации от всякакви билети, неусетно се разраства в железопътен траспорт, който е любимият на японците. Чистотата е несравнима, а за точност Берлин от девето място може само да завижда. Тук наистина цепят секундата!

 

 

3. Мюнхен

 

1

 

Отново в Германия. Трето място принадлежи на столицата на Бавария. Немците просто не знаят почивка! Звездата на тукашното автомобилостроене може послушно да чака в гаража, защото „U-Bahn“ и „S-Bahn“ покриват града като мрежата на работлив паяк. Линиите минават от единия край до другия, пресичайки се по средата. Точността на влакчетата е безпогрешна. Допълнително автобуси и трамваи допълват връзката с всички точки на града. Където и да искате да стигнете, ще успеете – удобно, бързо и комфортно. Цените са приемливи. Четирите вътрешни кръга на метрото са с една тарифа, допълнително ще се наложи да заплатите, ако искате да разгледате и околностите. До огромното мюнхенско летище отново на разположение имате “S-Bahn”. Сега остана да набавите билета и напред към инфраструктурния рай на пътищата!

 

2. Сингапур

 

1

 

Скоростни автомагистрали, 3 – 4 платна на посока, на места 2 или 5, от 2008 функционират 9 такива пътища, като строеж и разширяване има постоянно. Не, това не част от сценария на поредния епизод на „Бързи и яростни“. Това е Сингапур! Думите не стигат да нахвалим напредъка на този град. Представете си Токио, но по-евтино, по-чисто, с по-малко тълпи. Ежедневното пътуване е много важно за сингапурци и общественият транспорт напълно отговаря на високите очаквания. Над 50% от гражданите разчитат на него. В последните години стойностите са намалели, но властите полагат усилия да върнат интереса. Влакове, метро, автобуси, таксита и атрактивен монорелсов път, съединяващ някои острови са на разположение на живущите и туристите. Летището Чанги е като излязло от приказка и надхвърля всяка човешка фантазия. Сега вече наистина ще замълча – идете и вижте за себе си. Не случайно е на второ място в класацията ни именно Сингапур!

 

1. Сеул

 

1

Номер 1! Най-сетне първенецът. Южнокорейската столица оглави листата безапелационно. За тукашната транспортна инфраструктура всички суперлативи са недостатъчни. И все пак нека обобщим така: невероятно евтино, супер чисто, просторно. Откъм авиотранспорт има 2 основни летища – международното Инчхън и Гимпхо за вътрешни полети предимно. Инчхън и хонк-конгското летище са първостепенни за Източна Азия. От аерогарите до Сеул се стига с метро, автобус или такси. Общественият транспорт е площадка, където управата показва възгледите си за бъдещето. Няма как да се загубите с инфо-табелите, снабдени с LED-екрани и аудио справка на корейски и английски. Изключително удобни са. Безжичен интеренет има както в самите влакчета на метрото, така и на всяка спирка. Това, което ще спре дъхът ви обаче, е роботът-помощник. Той помага на пасажерите да намерят необходимата информация. Южна Корея си е поставила за цел във всяко домакинство да има робот, който да е в полза на семейството. Смелите планове са в срок 2015-2020. Ето че механичният приятел вече е факт в метромрежата, отговорно изпълнявайки службата си. Атракция за всички туристи или общо 8-те милиона пътници дневно, по 287 километровия релсов път. Зашеметяващо!

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com