Блог

Една спортна кола… с крила

спортна кола с...крила

ICON A5 е американски лек спортен самолет, тип Амфибия – въздухоплавателно средство, което може да излети и да кацне както на сушата, така и на водата. Разработен е от ICON Aircraft. Самолетът за пръв път лети през 2008 г., а създаването на производствената екипировка започва през декември 2012 г. Първият производствен самолет прави първия си полет на 7 юли 2014 г. и направи своя публичен дебют в EAA AirVenture Oshkosh (годишно събиране на авиационни ентусиасти, провеждано всяко лято на Регионалното летище Уитман в Ошкош, Уисконсин, Съединени Американски Щати) на 27 юли 2014 г.

 

А5 е високопланински амфибиен моноплан с корпус на плавателния съд от въглеродни влакна и прибиращо се шаси, което се състои от вътрешна рамка на превозното средство, поддържаща конструкцията и може да осигури защита на някои вътрешни части. Той разполага с две седящи места в затворена 46-инчова (116,8 см) летателна палуба и се задвижва от един двигател с мощност от 100 к.с. (75 kW) Rotax 912 iS, който задвижва тройното витло. Спонсоните в стил “Дорниер” осигуряват хидродинамична стабилност, в които се помещават прибиращите се основни колесници, които служат като стъпало за екипажа и пътниците. Крилата могат да бъдат сгънати назад за наземен транспорт и съхранение. Оборудването включва индикатор за ъгъла на атака, необичайна особеност в авиацията с общо предназначение.

една спортна кола с крила-min

Прототипът е изработен от 2007 до 2008 г. и първият му полет е направен през юли 2008 г. През януари 2009 г. компанията обявява завършването на първата фаза (27 полета) от трифазната програма за изпитване, включително водоснабдяване. През февруари 2009 г. прототипът навлиза във втората фаза на изпитване, за да усъвършенства аеродинамичните и манипулационни качества. През 2011 г. актуализирано “спиново-устойчиво” крило бе тествано в полет и е завършено през февруари 2012 г. Дизайнът отговаря на сертифицирани от FAR Част 23 изисквания. Lotus Engineering замени Designworks през същата година, за да разработи интериора на самолет в автомобилен стил и да подпомогне развитието на производството на леки компоненти.

 

През юли 2012 г. компанията подаде заявление за освобождаване от правилото на Федералната авиационна администрация (LSA) за увеличаване на теглото на А5 над максималното тегло за амфибиите на LSA, като се позовава на необходимата структура за устойчивостта на въртене на самолета при брутно тегло от 762 килограма. През май 2013 г. Федералното министерство на въздухоплаването (ФАА) поиска повече подробности относно процедурите, използвани от ICON, за да тества съпротивлението на въздухоплавателното средство при по-голямо тегло. През юли 2013 г. FAA отпуска увеличението на теглото.

екстериор като кола
След щастлив старт на летателните спортове A5, Icon Aircraft се прегрупира. Компанията е изградила комбинирана фабрика в Мексико, за да “подобри и контролира производствения процес, като едновременно с това намали разходите”, казва основателят и главният изпълнителен директор на Icon, Кърк Хокинс. Докато новият композитен магазин в Тихуана се издига и работи, Icon откри две учебни съоръжения за своята амфибия А5 – един в централата си във Вакавил, Калифорния и един в центъра на Тампа, Флорида. Трето съоръжение се очаква скоро да се отвори на неразкрито място в Тексас. Налице е силен фокус върху информирането и разясняването на всеки обучителен полет. Предварителното осведомяване позволява на инструктора да прегледа подробностите за полета. Понастоящем всички наети от ICON инструктори са бивши военни пилоти. Полетният отдел обаче ще наеме цивилни инструктори, които отговарят на определени критерии.

ICON A5
ICON A5 е малък самолет, проектиран да улесни летенето. ICON A5 е толкова интуитивен, че почти всеки може да се научи да лети на него за по-малко от 30 часа. Машината в стил Джеймс Бонд прилича на спортен автомобил и маневрира по вода с бързината на джет ски.

 

С цена от 207 000 долара, притежаването на А5 е само един възвишен сън за мнозина от нас.
Ако обаче можете да си направите сметката, този самолет може да промени вашата кратка почивка от уикенд на пътешествие. С диапазон от около 430 мили на пълен резервоар, той е идеален за бързи екскурзии. Идеално можете да го приземите почти навсякъде, включително в езера, на павирани писти и на трева. В края на деня можете да сгънете крилата назад, да ги окачите като ремарке и да паркирате ICON A5 на пътя.

 

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com