Блог

Едно вълнуващо пътешествие с автомобил из Европа

Казват, че хубавата страна е като хубавата жена – привлекателна на външен вид, съблазнителна, изглежда непристъпна и резервирана, грижи се за себе си, но и не само за външността. Отзивчива и гостоприемна, понякога е скъпа, понякога може и да е по-достъпна, но непременно обект на размисъл.

 

Ако пътувате към тази адриатическа република с автомобил, ще можете да опознаете не само ефектната туристическа опаковка, но и онова, което е в сърцевината на държавата Хърватска. Воайяжът си струва – заради приключението пътуване, заради калейдоскопа от гледки, заради удоволствието от прекараното време в крайната дестинация – древни забележителности, чудесно обслужване на изключително изгодни цени.

Белград, Сърбия

Белград, Сърбия

Зависи от темпа, който си поставяте, но за около седмица може да се премине цялото разстояние от български селищен център до Хърватска. Може да преминете с кола през Сърбия, като продължите в посока Загреб, оттам Риека – Сплит, разкошният Дубровник и накрая да се върнете през Сараево – Ниш и да „акостирате“ отново в родината. Това са около 4000 км като шосеен път. Този маршрут минава през три различни страни и открива прекрасни възможности да се срещнете с природата и хората на Западните Балкани.

 

Някакви особени организационно моменти няма. Не са нужни визи, няма и митнически забрани. Трябва да си подготвите съответната зелена карта за колата, за всеки случай през Сърбия ви е нужен и червения паспорт, естествено и здравна застраховка. Финансово може да се обезпечите с кредитна карта или с пари в евро кеш. На някои места може и да поискат плащане в местна валута, затова ще потърсите банка за обмен.

 

Формалностите не са много, горивото, което зареждате по маршрута не е по-скъпо, даже е по-евтино от това в България. Ако решите да се отбиете за повече, да нощувате някъде по пътя, има достатъчно крайпътни мотели, хостели, в тях не е скъпо, има символични курортни такси, не са ви нужни резервации. Магистралите са платени, но не с убийствено високи такси. Винетки няма.

 

Ако сте си намислили да карате до крайната точка в Хърватска без да спирате за дълъг престой или нощувка, ще е нужно да стане с шофиране на смени – все пак това са над 1000 км.

 

За стимулант по време на пътуването обикновено се ползва кафе или енергийни напитки. В Сърбия откриваме едно много ефективно и евтино средство против умора – Гуарана.

 

Границата с Хърватско през Сърбия се минава бързо. Пътищата в тая страна са най-качествените, сравнено с целия регион. Има ярка маркировка, достатъчно табели и пътни знаци. Тунелите си личи, че са поддържани. Средната разделителна линия е набраздена, за да прави лека вибрация, предпазваща шофьора от заспиване. Контролът върху скоростта е с електронни радари. Да се спазват 90 км/ч за второкласен, 100 км/ч – по първокласен и 130 км/ч – по магистрала.

Опатия

Опатия, Хърватия

Вместо да ползвате нощувка в големия град край Адриатика Риека, можете да се настаните например в крайградски зони, където е значително по-евтино – така или иначе сте с кола. Подходящо за тая цел е например курортното селище Опатия, предлагащо вили, апартаменти под наем. Ако не решите да се договаряте сами със собствениците, можете да ползвате туристическо бюро за посредник на място.

 

Опатия има всички особености на южния крайморски пейзаж, строителството – по склоновете са накацали вили и цели дворцови ансамбли, построени в атрактивен архитектурен стил. Общуването с хората от Хърватско се различава от типичното балканско говорене, характерно за по-източните краища на Балканите. Хърватският език е също славянски, наподобяващ старинно българско наречие и можете да се разберете, ако не бързате, а осмисляте взаимно думите. Естествено за по-разностранна комуникация – английски, немски или италиански.

 

Пула, Хърватия

Пула, Хърватия

След това можете да се разходите до полустров Истрия до Пула – център на стара римска провинция. Сега е индустриално селище със собствено търговско пристанище, има и корабостроителница. Може да се посети запазения римски амфитеатър, да направите и морска разходка с корабче, даже да отидете по море и до някои от островите в зоната между градчето и Венеция. Цената е 20 евро, но включва освен пътуването и храна, както и хубаво вино.

Далмация

Далмация

След това можете да отпътувате по-на юг – към Далмация, ползвайки пътя по крайбрежието. Гледките към Адриатическо море там са хубави – има прекрасни панорамни пейзажи, закътани заливчета с бистра лазурна вода, където плуват колоритни риби. Ако пък имате екипировка и сте запалени по подводния риболов, има къде да се разгърнете.

 

По-нататък пътят е през Сплит –също голям град като Риека, древен морски и търговски център. Там в епицентъра е старият императорски дворец – огромен комплекс на площ от 18 000 квадратни метра. Атрактивен е и площадът между двореца и пристанището, сградите са с изглед към морето, има екзотична растителност, приятни ресторантчета, кафенета, бирарии, не големи магазини. Там е статуята на първия хърватски просветител и християнизатор, пред която се редят на опашка туристите, за да докоснат палеца на крака му, пожелавайки си нещо хубаво, с идеята, че то ще се сбъдне.

Макарска, Хърватия

Макарска, Хърватия

Пътуването ви до Хърватска Адриатика може да се превърне и в мини почивка. Отбийте се до Макарска – харватския вариант на княжество Монако – тих и безметежен курорт с богаташки вид и присъствие. Ще видите бликащи фонтани от самото море, на които можете да се насладите от панорамната алея или от височините на крайбрежните склонове.

 

Приближавате се към Дубровник – крайната и най-важна цел на пътуването. Пътьом можете да видите най-голямата в региона средновековна крепостна стена в град Стон. Този пункт е бил нещо като контролиращ форд на подстъпите към република Дубровник и търговските морски пътища по Адриатическо, Средиземно и Черно море.

Дубровник

Дубровник, Хърватия

Дубровник е старинно селище, което е пренаселено от туристи. Трудно ще намерите място за паркиране на автомобила си. Апропо – в дигиталната ера може да ползвате вече електронен гид, който онлайн ще ви обясни на съответния език какво е интересно за съответната забележителност. Можете да слушате естествено и крачещи до вас екскурзоводи, въпрос на избор. Старият Дубровник е защитен от Юнеско град-паметник на културата.

 

За влезете и се разходите по крепостната стена, ще платите по 7 евро на час, ще натрупате много емоции, впечатления, но и умора. Идеално място за селфита. Накрая се подкрепете с ястия от местната кухня, не е скъпо.

 

На връщане към родината може да се мине през столицата на Босна Сараево. По пътя към него сякаш ще се пренесете в средата на българските Родопи, подобно е усещането. Градът, както го сравняват, е мега селище от типа на нашенския…Перник. Там нещата са доста застинали във времето, явно имат какво още да наваксват в развитието си. След като се докоснете до хората и пейзажа на тази високопланинска страна, поемате по международния път през Сърбия до Ниш, а оттам и към София.

 

Ще изминете едни не съвсем леки 3500-4000 километра за няколко дни, но несъмнено ще изпитате наслада от досега с чуждата култура, хора, исторически обекти и забележителности. По тази дестинация ще се потопите в атмосферата на не съвсем далечни, но различни по визия места, и ще се срещнете с хора, със сходен, но и не до там сходен манталитет. Това е проверка за самите нас.

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com