Блог

Едно райско селище без пътища

Гитхорн - селище без пътища

 

   Мечтаете ли за един обикновен и прост живот? Защо не пробвате да посетите едно селце в Нидерландия, което е без никакви пътища, но имайте предвид, че ще Ви трябва лодка.

   Ако някога поискате да избягате от шума, напрежението и хаоса на градския живот, търсейки тишина, спокойствие и хармония на някое красиво място, перфектната дестинация за вас е Гитхорн в Холандия. Приказна природа, стари къщи, изобилие от лодки в канали, които преминават през множество дървени мостове, карайки Ви да се чувствате все едно сте в приказките. Може описаното да Ви напомня за Венеция, но истината е, че е много по-невероятно. Просто, това е място, което ви предлага релакс, карайки Ви да забравите за кратко за шумните коли, защото в чудния Гитхорн те не са добре дошли, преди всичко защото в приказка като тази просто няма пътища.

 

   Селището е основано в далечната 1230 г. от францискански монаси, които попадат на това място, идвайки от юг. Когато виждат местността за пръв път, пристигайки там, те са впечатлени и изненадани от голямата численост на рогове от диви кози, които най-вероятно са намерили своята смърт при наводнение малко преди появата на монасите. От множеството намерени рогове идва и името на селцето, а именно Гитхорн, което най-общо може да се преведе като „кози рог“. Днес няма да можете да откриете никави кози рога в Гитхорн, но все още растителността е доста отчетлива и различна. Ще се озовете на ръба на огромна поредица от езера и канали, идеални за плаване, риболов, гребане и т.н.

 

   Гитхорн печели по-широка известност едва след 1958 г., когато холандският режисьор Берт Ханстра (Bert Haanstra) решава да заснеме известната си комедия „Fanfare“ (Фанфари) именно в селцето. В момента селището е една истинска туристическа атракция.

   Това идилично село продължава да няма пътища, което е и основната му отличителна черта, а единственият достъп до него е по вода през многото красиви канали или пеш над чудните му дървени сводести мостове. Местните хора използват различни услуги не само в Гитхорн, пътувайки до по-големи населени места в околността, но правилото е, че автомобилите трябва да останат извън селото.

 

   Това невъобразимо разкошно селце се намира в северозападна провинция Оверейсел, в централната част на Холандия. От Амстердам е на разстояние от около 90 километра, а от Ротердам и Хага на 110 км. Гитхорн разполага с приблизително 7 км. от канали и селскостопански къщи с тръстикови покриви, датиращи от 18-ти век.

   Не е изненадващо, че Гитхорн е популярна туристическа атракция, на която е дадено прозвището „Холандската Венеция“. Колоездене и плаване с лодка, както и обиколка на каналите с гид са някои от многото начини, които Ви позволяват да откриете непринудения чар на селцето.

 

   “Холандска Венеция” разполага с около 2600 жители, които живеят в домовете си на свои собствени частни острови. Приблизително 180 мостa са единственият начин да се стигне до повечето от къщите и разбира се като втори вариант са малките лодки. В Гитхорн има различни музеи, където можете да се запознаете с живота и делото на селото от последните 100 години, за да видите произведения от грънчарство, както и някои стари автомобили, велосипеди и шейни. Има и организирани многобройни художествени изложби, както и специални занимания за деца. През зимата Гитхорн е изключително привлекателен за любителите на кънки на лед.

   Красотата на този райски кът посетителите могат да открият с организирани корабни екскурзии, както и наемайки си лодка, която да управляват през канала. Вторият начин да се опознае Гитхорн е чрез разходка по приказните дървени мостове или взимане на колело под наем.

 

   Селцето е толкова спокойно, толкова различно и има такава проста красота, че едва ли ще Ви изглежда реално, когато за пръв път леко заплавате по малките канали, минавайки покрай стари, но хубави къщи със сламени и тръстикови покриви.

 

Гитхорн - холандско селище без пътища

 

   Преминавайки из “улиците” на Гитхорн, ще имате възможност да обърнете надолу към “Side Street” (друг малък канал) и да се отклоните към някой чуден дървен мост, където един възрастен жител може би ще се разхожда наоколо, за да види някой свой съсед, с който да поговори.

   Не, това не е Венеция, или Амстердам.

   Толкова е тихо, ясно и дистанцирано сякаш от всичко. Толкова е спокойно, че прилежащият му псевдоним „Холандска Венеция” може да даде невярна представа за размер, тълпи и комерсиализъм, което изобщо не е така. В холандските води на Гитхорн най-силният звук, който обикновено можете да чуете, е квакането на патица или шума от някоя друга птица, която е решила да почурулика и развали само за миг безценната тишина.

   Гитхорн в Нидерландия е един изключително различен и зелен кът. Селцето е в центъра на каналната система на Оверейсел. Наистина, малкото село е толкова зависимо от своите водни пътища, защото до много от къщите, просто е невъзможно да се стигне по суша. Когато пощальонът доставя поща, той пътува с плоскодънна лодка.

 

   Плаването е популярна туристическа атракция в Гитхорн в продължение на много години до сега, с чудесни кану маршрути и десетки моторни лодки под наем. В наши дни изключително известни са така наречените „нашепващи лодки“, които са задвижвани от тихи електрически мотори. Въпреки че има организирани разходки с лодка, както Ви споменахме, далеч по-забавно и приятно е да си наемате малка електрическа лодка, която не изисква голямо техническо умение, за да работи и със сигурност можете съвсем спокойно да справите с нея. Повечето такива лодчици са с капацитет за двама или трима души и даваме гаранция, че ще се чувствате много комфортно.

 

   Всички ресторанти от страната на канала работят с пълна сила, предлагайки ви начин да прекарате един следобед – похапвайки и леко наведени надолу към тесните водни пътища, под грациозно извитите чудни мостове и стари уютни къщички.

   Има три музея, които са разположени от страната на канала за посещение, както и корабостроителницата Schreur, където е построена и специфичната за Гитхорн плоскодънна лодка. Пешеходните пътеки покрай каналите са идеални за ходене или каране на велосипед, а има и богат избор от кафенета и ресторанти.

 

   Малко са местата по света, които могат да Ви накарат да се чувсвате като в приказките, но холандският Гитхорн със сигурност е едно от тях. Прекрасното селище в Нидерландия е райско кътче на Земята, чиято вълшебна магия ще ви завладее на мига, в който го зърнете за пръв път.

 
 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com