Блог

Етикет при пътуване в чужбина

етикет при пътуване в чужбина

Пътуването към нова дестинация и потапянето в културата на местните жители е едно невероятно удовлетворяващо изживяване. Но то може да бъде още по-възнаграждаващо ако ние, туристите, отделим малко време, за да проучим какви са обичаите и етикета в страните, които посещаваме. В някои страни няма лошо в това да сърбаш супата си или да сочиш с пръст, но в други има. Затова трябва да сте внимателни, когато пътувате в чужбина.

 

Ето някои указания, които трябва да спазвате:

 

Научете колкото се може повече за страната, която ще посетите

Проучете традициите, историята и културата на дестинацията. Колкото повече знаете за страната и нейните граждани, толкова по-малък е шансът да стъпите накриво без дори да разберете. Освен това проучването може да е забавно, защото ще научите най-различни интересни неща в процеса. Например, знаете ли колко много руснаци отказват да се здрависват на прага? Те вярват, че това ще доведе до бъдещи спорове.

 

Запомнете, че сте посетител

Винаги гледайте на местните като на ваши домакини и ги оставете да се занимават с рутинните си задължения. Не очаквайте да ви отстъпят мястото си в автобуса или да се съобразяват с вас. Това е техният ден и може да са на път към работа или училище. Винаги бъдете учтиви при контакта с тях, повечето хора ще са по-склонни да ви помогнат ако сте приятелски настроен, независимо от къде сте.

 

Уважавайте правилата

Понякога това може да бъде фрустриращо, особено ако не сте запознати с езика и културата. Но въпреки това, вие трябва да уважавате правилата. Ако охраната в немско летище ви помоли да изпразните багажа си, просто го направете. Не се оплаквайте и не спорете. Те просто си вършат работата – уверяват се, че не сте заплаха за страната им или за другите пътници. Или ако на дадено място има забрана за карането на колела, то за това си има причина. Както и ако е забранено плуването в реката, то е защото не е безопасно или има риск за здравето ви. Обръщайте внимание на знаците наоколо, за да сте сигурни, а ако се съмнявате за нещо, просто питайте. Но основното правило е, ако местните не правят определено нещо и вие не го правете.

 

Научете малко езика и жаргона

В Гърция кимането с глава се счита за невъзпитано, затова е най-добре просто да кажете „да”. В Нидерландия се счита за грубо да поздравите някого на висок глас. Всяка нация си има особености, когато стане въпрос за език и етикет, затова е добра идея да научите основните правила. Пък и поздравяването на някого на родния му език е най-добрият начин да го направите. Дори да кажете само: здравейте, довиждане, благодаря или моля на езика на страната, в която сте, вие вече имате предимство. Както Нелсън Мандела е казал: Ако говориш на един човек на език, който той разбира, посланието достига до ума му. Ако му говориш на неговия собствен език, посланието достига до сърцето му. Тази поговорка важи навсякъде по света. Когато става въпрос за поздравяване, бъдете сигурни, че знаете кой начин на поздравяване е нормата в мястото, което посещавате. В някои страни това е ръкостискането, в други е целувка по бузата, а в други пък изобщо няма физически контакт. Знанието на границите при тези неща, може да ви помогне много.

 

Бъдете внимателни, когато се снимате

Да си направите селфи в чужбина е много изкушаващо. Все пак искате да имате визуален спомен за времето, прекарано в това невероятно място и да го споделите в социалните мрежи. Но както съществува етикет за пътуване, така има и селфи етикет. На първо място, трябва да внимавате какво/кого има на снимката. Например, правенето на селфита в концентрационен лагер в Германия се счита за неуважително. Също, селфи стиковете не са добре дошли навсякъде. В някои страни може да се сметнат за оръжие и в музеите по правило са забранени. Затова винаги бъдете внимателни, когато ги използвате и винаги имайте предвид хората около вас, когато се опитвате да намерите перфектния ъгъл за снимка.

 

етикет при пътуване в чужбина

Внимавайте с маниерите си в ресторантите

Опитването на местната кухня е голяма част от изучаването на нова култура. Храната ще бъде интересна и различна и може да не харесате вкуса й. Но винаги помнете, че това е традиционната храна на страната, която посещавате и трябва да имате уважение към нея.

 

Обличайте се подходящо

Да, вие сте на почивка и ви е позволено да носите това, което ви кара да се чувствате удобно. Но все пак, имайте предвид това, че някои видове дрехи не се одобряват в някои страни. Например, не можете да влезете в синагога с голи рамене и високи токчета, нито пък можете да се разхождате в търговски център във Франция по пижама. Бъдете сигурни, че изглеждате стилно, но когато се съмнявате дали облеклото ви е уместно, за всеки случай се покрийте до коленете и лактите.

 

Запазете мнението си по спорни въпроси за себе си

Много страни по света имат сложна политика и трудна история. Ако имате мнение по някой чувствителен въпрос, като например комунизма, Холокоста или настоящия президент или политическа партия в страната, по-добре го запазете за себе си или поне имайте предвид факта, че местните могат да бъдат чувствителни към определени въпроси, особено политически и религиозни.

 

 

Пазарете се само ако е уместно

Пазаренето е ежедневна практика в пазарите по целия свят. На някои места е очаквано и е част от културата на страната, но в някои случаи може да бъде невъзпитано и унизително за продавача. Винаги имайте това предвид, когато искате да спестите някой друг лев. Също, никога не се пазарете в традиционни за страната магазини. Цените не могат да бъдат адаптирани специално за вас, само защото сте турист. В някои страни гражданите зависят от доходите от туризма, затова винаги е по-добре да платите цялата цена, ако не сте сигурни дали пазаренето в случая е уместно.

 

Никога, ама никога не замърсявайте

Няма нито една страна в света, в която не се гледа лошо на замърсяването. Хвърляйте боклука на предназначените за това места. В някои страни има обществени кофи за боклук, които са специално обособени за определен вид отпадъци, затова се оглеждайте за знаци и се придържайте към указанията.

 

Бъдете добър човек

Накратко – бъдете най-добрата ваша версия. Винаги зачитайте местните домакини, както и другите туристи. Знайте, че всяко ваше действие си има последствия, но дори ако без да искате нарушите някое правило в чужда страна, искреното извинение почти винаги оправя нещата. Оставете се на течението и се учете по пътя – толкова е просто.

 

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com