Блог

Защо е хубаво понякога да пътуваш сам

защо е хубаво понякога да пътуваш сам-min

Пътешествениците понякога се изправят пред свои дилеми. Една от тях е дали да пътуват с приятели, с колеги, със семейство, дали да са сами и да търсят нови импулси за вдъхновение. В единия случай са разкрепостени, във втория – са като на работа, в третия – могат да разнообразят взаимно усещанията на членовете на домочадието… Естествено всички тези варианти си имат своите положителни и отрицателни страни.

Да започнем с това, че винаги трябва да се съвместят успешно различни характери, вкусове и интереси, да се нагодят различни темпераменти и ритми в живота, ако щете и като свободно време. Да не говорим за синхронизиране на предпочитания за местата на пътувания.
Така че в един момент соловото пътуване се очертава като фаворит със своите разкошни предимства. В статията ще намерите основания и съвети, които ви тласкат в тази посока.

 

Ако не сте го правили солово, започнете с по-кратко пътуване – например в уикенд

 

Ако ви е за първи път, не се смущавайте. Постепенно ще откривата прелестите на самостоятелните воаяжи. Нека не ви завладява тревога или някакви лоши предчувствия – те само биха стопили очарованието на едно такова ново преживяване. Така че не се „гмуркайте“ веднага в най-дълбоките води, а постепенно се „потапяйте“ и изследвайте новите си територии на усещания. Имайте предвид, че за някои хора да управляват времето и начина си на поведение само в един уикенд е по-сложно от участието им в една дълга експедиция например. Първото такова солово пътуване да е с една или максимум две нощувки, за да не ви дойде в повече първоначалната самотност.

 

Оставете място и за импровизация

 

Не може и не трябва абсолютно всичко да е планирано. В точността и подредеността си има и нещо не съвсем привлекателно. Пуснете „шоуто“ да се върти и повече наблюдавайте, съпреживявайте. Бъдете майсторът на импровизацията и спонтанността. Организирайте главните подходи и маршрути, но вътре в тях оставете неща, които изглеждат недоизкусурени. В тях ще откриете нови събития, срещи и преживявания. Като отидете на непознато място, можете например да разпитате местните хора за интересни места и важни акценти, които да не пропуснете. Тях няма как да ги знаете предварително.

 соло пътешествие-min

Непретенциозен гардероб и без излишни вещи

 

Тъй като пътувате сами, няма нужда от суета – пред кого и как да сияете в разни тоалети. Това особено важи за нежния пол. Облечете се така, както се чувствате комфортно и според типа климат и пътуване. Не се натоварвайте с излишни дрехи и аксесоари, които само да мъкнете със себе си. Даже ако забравите нещо, винаги можете да си го купите и пътьом. Естествено винаги има значение дали се разхождате из планините или из града. Не забравяйте да вземете апаратите за документиране на пътуването ви, включително стик и поставка при самоснимачка.

 

Открийте нови приятели и събеседници

 

Да се срещнеш с нови и непознати до този момент хора, с които да се откриете един за друг, е едно от очарованията на соловите пътувания. Пробвайте и се наслаждавайте, но съветът ми е да не превръщате пътуването си като повод за флирт или нови ангажиращи запознанства. Това би довело до усложнения. Ако сте в чужбина и владеете езика, може да се запознаете и пообщувате и с местни хора. Важното в такива случаи е непосредствеността, положителния дух, търсенето на общи идеи и ценности. Никак не е изключено някои от тези нови хора да станат важните хора от бъдещия ви живот.

 

Пътувайте сам/а, но не прекъсвайте връзката с близки и роднини

 

Стандартна практика е да се чувате, пишете, чатите, пращате съобщения, снимки и клипове още по време на воаяжа. Не изпускайте и такава важна информация като – къде сте в момента, с кого сте, как се чувствате. Хубаво е за всеки случай вашето семейство, родители да знаят какъв е вашият маршрут. За комуникация поддържайте заредена батерията на мобилния телефон, ако е нужно, носете и допълнителна батерия със заряд. Не се знае, може да се наложи да използвате и по-интензивно апарата си – за търсене, навигация, друга спешна комуникация.
В този смисъл имайте предвид и главния недостатък на едно солово пътуване: не можете да разчитате на никого. Затова е хубаво да извлечете максимума от самостоятелното пътуване, но и да имате предвид новите обстоятелства. Това променя нещата. Ама нали затова сте тръгнали сами, за да са различни.

 

Ето някои от последиците на това да бъдете самостоятелни в пътуванията си:

 

да пътуваш сам-min1. Ще станeте по-креативни и гъвкави, ще намирате нови източници за вдъхновение.

 

2. Ще се налага саме да си решавате проблемите, това придава устойчивост.

 

3. Ще получите неочаквана, нова и полезна информираност.

 

4. Ще подобрите своя психоемоционален комфорт.

 

5. Ще забравите за някои свои привички и нездравословни пристрастия. Вероятно няма да имате време за това.

 

6. Ще увеличите състраданието си. Да съпреживявате на новите места сцени от живота на хората и на животните, това ще ви обогати душевно.

 

7. Ще се наложи да излезете от зоната си на комфорт и това ще даде импулс да откриете нови територии на съзнанието си.

 

8. Ще придобиете нова опитност при преодоляване на проблеми, над които ще се борите сам/а.

 

9. Самонаблюдение, съзерцание, анализ, концентрация върху детайлите. Те ще се засилят.

 

10. Удобен начин да се раздалечите от нещо или някого и го заместите с нещо различно.

 

11. Ще разширите своя хоризонт – колкото повече го правите, толкова повече ще ви се иска.

 

12. По нов начин ще погледнете на слабостите си. Те по особен начин ще изпъкнат във вашите очи.

 

13. Ще бъдете извън контрола на обичайните фактори, хора и ритъм. Това е и антистрес терапия.

 

соло-пътуване-min14. Релакс, романтично светоусещане, самооценка на вашия потенциал.

 

15. Даже ще се научите да сдържате пикочния си мехур – нали не навсякъде има тоалетна подръка.

 

16. Ще ви вдъхне самочувствие и смелост на духа – в тях има непознати и екзотични преживявания, някои от които са като самопреодоляване.

 

17. Независимият ви поглед към света и към себе си ще бъде подложен на тест.

 

18.Ще натрупате толкова нови спомени, кадри и емоции. Те ще са като заряд за бъдещето.

 

19. Ако имате афининет към знанието, ще научите за нови култури, народи и за историята, географията, науката.

 

20. Можете да пробвате своя чужд език (или няколко такива).

 

21. Ще откриете очарованието и на самотата.

 

23. Благодарността ще ви се повиши, с акцент върху новите детайли и самоанализ.

 

24. Ще разберете, че понякога изгубването е и приятна тръпка.

 

25. Всички нови преживявания по време на пътуванията ще ви дадат аргументи в какви насоки да се усъвършенствате.

 

Въобще соловото пътуване си е полезно и заредено с нови емоции преживянане. Най-важното е да се разглежда като празник на свободата.

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com