Блог

Идеи за зимни екскурзии в България

планина

Насладете се на девствен сняг, опознайте районите в България през зимата, някои от които са труднодостъпни дори за ски или пеша. Зимните екскурзии предлагат широк спектър от преживявания – от покоряването на ниските разклонения под високите върхове до изкачвания на планини. Пешеходните преходи са очарователни под заснежените върхове и през снежните гори. Кое е най-доброто от снежната България? Сравнително ниската надморска височина и благоприятният климат правят българските планини привлекателни за туризъм дори през зимата. Понякога зимните планини се превръщат в арена на ураганни ветрове, силни снеговалежи, лавини и температури от около -25 / -30 градуса. Друг път обаче можем да се насладим на ярко слънце, топли и тихи дни дори и на най-високите върхове. Освен това, зимните панорами често са много по-запомнящи се и спиращи дъха, поради прозрачността на студения въздух. Условията, характерни за зимните походи, изискват адекватно облекло, слънцезащитни продукти, слънчеви очила с висока защита и снегоходки, което може да ни спаси от монотонното преодоляване на пътеките, а и доставя удоволствие от зимните преходи.

 

Мальовица

Мальовица е връх и ски курорт в северозападната част на Рила планина в Югозападна България. Той е висок 2,729 м и е един от най-популярните туристически райони в планината. Рилският манастир е разположен на южния му склон, а на север се намира ски център “Мальовица” – с две спускащи се писти и два лифта. Основната отправна точка за преходи в района е хижа Мальовица (на около 2 часа пеша от върха). Мальовица е по-малък курорт от Боровец, но няма равен, когато става дума за природна красота и величие, не само в Рила планина, но и в цяла България. Разположен е в подножието на връх Мальовица в северозападната част на Рила, на около 1700 метра надморска височина. Курортът е свързан с асфалтов път, водещ до с. Говедарци (13 км) и гр. Самоков (27 км). Има редовна автобусна линия до Говедарци и веднъж на ден до град Самоков. Дългата зима и изобилието на сняг гарантират ски през цялата зима. Два лифта осигуряват достъп до склона за начинаещи и за напреднали скиори.

 

Пирин

Пирин

Пирин е планинска верига в Югозападна България, като Вихрен на височина от 2914 м е най-високият й връх. Веригата се простира на около 80 километра от северозапад до югоизток и е около 40 километра широка, като обхваща територия от 2585 км (998 кв.м). На север Пирин е отделен от най-високата планина в България, Рила от седловината Предела, а на юг достига до планина Славянка. На запад се намира долината на река Струма, а на изток долината на река Места, която я отделя от Родопите. Пирин планина е осеяна с повече от сто ледени езера и е и домът на най-южните ледници в Европа, Снежника и Бански Суходол. В хълмовете на Пирин планина се затъмняват слънчевите лъчи за миг – прекрасен район, наречен от древни славяни на бога на гръмотевиците – Перун. Тази земя на гиганти, с повече от 100 върха с над 2000 м височина, е обект на възхита на много туристи. Тук се намира ски център Банско. От южния край на Банско се разпростира Национален парк Пирин (регистриран в ЮНЕСКО през 1983 г.), където 176 езера блестят сред 400 кв. км. ароматни борови гори и гранитни върхове. Дивите обитателите на зъберите са мечки, вълци и чакали, но туристите са по-склонни да се любуват на изобилието на птици.

 

Пампорово

Пампорово

Ски в Пампорово включва гледка към безкрайните покрити с борове хълмове и спираща дъха гледка от връх Снежанка, където започват повечето от ски пистите. Пампорово е свързан с автобусен път до трасето за Мечи чал, един от най-дългите пешеходни маршрути в България, така че може да се насладите на дълго пътуване с освежаваща смяна на гледките. Ски курортът се намира в Родопите, на 85 километра от красивия град Пловдив, което се превръща в прекрасно културно дневно пътуване. На запад от парка, по добре поддържания маршрут Е79, който се движи на юг от София, се намира приятният студентски град Благоевград; на юг, обграден от драматични пясъчни кули, е винопроизводителният туристически фаворит Мелник. Курортът е разположен в южните Родопи на надморска височина 1620 метра. Най-високият връх в района, връх Снежанка (1928 м), е на няколкостотин метра над курорта и е домакин на кулата “Снежанка”. Пампорово е на около 260 км от София, на 85 км южно от Пловдив, на 15 км северно от Смолян и на 10 км южно от Чепеларе.

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com