Блог

Идеи за кратки екскурзии в България през пролетта

България е една от малкото екзотични държави в Европа, което се дължи на факта, че тя се гордее с несравними плажове, прекрасни църкви, възможности за зимни спортове и туризъм. Въпреки че по традиция не е редовно посещавана от западняците в сравнение с другите европейски народи, то в последните години това започва да се променя. Това е едно красиво място, с широк спектър от дейности за един пътешественик. А самите българи най-добре знаят това. Прекрасните кътчета за отдих са неизброими. Те включват и необлагородени места, където дивата природа е съчетание на тучна растителност, величествени планини, бистри потоци и други омайни природни дарове. Но наслаждавайки се на затаяващата дъха ни природа, можем да стигнем до места с вековна история и световно значими ценности.

Рилски манастир

Манастирът Свети Иван Рилски, по-известен като Рилския манастир, е най-големият и най-известен източноправославен манастир в България. Намира се в югозападната част на Рила и отстои на 117 км южно от столицата София, в дълбоката долина на Рилска река, на височина 1,147 м над морското равнище, в рамките на Национален парк „Рила”. Манастирът е кръстен на създателя си, отшелника Иван Рилски (876-946 г.), и в днешните къщи живеят около 60 монаси.

 

Основан през 10-ти век, Рилският манастир се счита за един от най-важните културни, исторически и архитектурни паметници на България и е ключова туристическа атракция, както за България, така и за Южна Европа. Само през 2008 г., манастирът привлича 900,000 посетители. Манастирът е изобразен на обратната страна на банкнотата от 1 лев, издадена през 1999 година.

 

Традиционно се смята, че манастирът е основан от отшелника св. Иван Рилски, чието име носи, по време на управлението на цар Петър I (927-968). Отшелникът реално е живеел в пещера, без никакви материални притежания, не далеч от местоположението на манастира, а комплексът е издигнат от неговите ученици, дошли в планината, за да получат своето обучение.

 

Още от създаването си, Рилският манастир е бил подкрепен и уважаван от българските владетели. Големи дарения са направени от почти всеки цар на Втората българска държава, до времето на османското завоевание, при което манастирът се превръща в културно и духовно средище на българското национално съзнание, достигайки апогея си през 12-ти до 14-ти век.

 

Ако изберете Рилския манастир за ваша дестинация през почивните дни, то трябва да помислите за някои неща при подготовката за пътуването. Вземете си дрехи с дълъг ръкав. Манастирът се намира високо в планината, където времето може да се промени за минути. Дългият ръкав ще ви е необходим не само за хладни дни, но и за изгарящото слънце през лятото.

Ако имате желание за посещение на Рилския манастир през най-горещите месеци – юли и август – добре е да имате и слънцезащитен крем, защото слънцето в планината неусетно ще изгори кожата ви.
Рилският манастир се намира в западната част на Рила планина, само на 117 км от столицата София, на 84 км от Кюстендил, на 223 км от Пловдив и почти 95 км от Банско.

 

Рилският манастир е разположен на главния път София – Кулата (Е79). За да стигнете до там трябва да карате почти 2 часа в посока София – Перник – Дупница. След това, на изхода на село Кочериново, трябва да поемете наляво. Пътят до Рилския манастир от там е на около 30 км и води право към портите на манастира.

 

 

МелникМелник е град в област Благоевград, Югозападна България, намира се в югозападните поли на Пирин и е на около 440 м над морското равнище. Градът е архитектурен резерват и 96 от неговите сгради са паметници на културата. С население от 385 души, той е най-малкият град в България, запазвайки своя статут на град до днес по исторически причини, както и третият най-малък град в света. По официални данни най-малкият град в света е хърватският град Хум с около 17-20 жители.

 

Според археологически данни, първите заселници в района са били тракийското племе Меди, към които принадлежи и известният бунтовник Спартак. Векове по-късно, присъствието на римляните, напуснали града, остава запомнено с една от неговите забележителности – Античния Римски мост, който все още е запазен. Славяните, които по-късно идват по тези части, дават име на селището – Мелник- произлизащо от пясъчните образувания, разположени около него от всички страни (българската дума мел означава “бяла глина, креда”). Мелник става част от Първата българска държава под управлението на хан Пресиян I (836-852) и просперира значително през този период. Мелник става столица на независимо феодално княжество, под управлението на деспот Алексий Слав, потомък на династията на цар Асен, през 1209 г., и преминава през културен и икономически възход по време на неговото царуване. Градът продължава да процъфтява по времето на цар Иван Асен II.

 

Уникалната архитектура на Мелник и близкия Роженски манастир (разположен на 6 км югоизточно от Мелник) го прави популярна туристическа дестинация. Градът също така се свързва с впечатляващите естествени пясъчни пирамиди в различни форми, наподобяващи гигантски гъби, древни кули и обелиски, разпределени на площ от 17 квадратни километра близо до Мелник, Кърланово и Рожен. Градът също така е известен с направата на силно и ароматно вино, чийто страстен почитател е бил самият Уинстън Чърчил. Напоследък района на Мелник става известен с възраждането на лозарството и винопроизводството. Изградени са някои модерни винарни, които произвеждат висококачествени вина от международни и местни сортове.

 

Мелник се намира в Югозападна България. Отстои на 12 км южно от Сандански и на 182 км от българската столица – София.

От София се тръгва по главен път Е79 София – посока Кулата Сандански / София-Перник-Дупница-Благоевград-Сандански /. 10 км след Сандански в дясната страна ще видите изхода на Мелник.

 

Приятен уикенд!

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com