Блог

Изкуство от пътни знаци

   За какво друго могат да служат пътните знаци? Имат ли някакво приложение вън от трафика по пътищата? Оказва се, че отговорът е „да“. Всъщност пътните знаци могат да бъдат част от изкуството. Как става това? Кое в един знак „STOP“, например, има художествена стойност? Пътните знаци се превръщат в части от арт проекти на някои артисти по света. Тук ще ви запознаем с тях.

 

R1 и неговите пътни знаци по градските стени

 

   R1 e псевдонимът на артист от Йоханесбург, ЮАР, който използва пътни знаци в своите арт проекти. Тук ще ви представим две негови произведения от улиците на Йоханесбург.

 

Скрит трофей

Пътните знаци като изкуство

 

   „Скрит трофей“ е всъщност една мандала. Този арт проект с размери 5м. X 5м. е от 2015г. и се състои от 100 светлоотразителни знака тип „ограничителна табела“ (според закона за движение по пътищата и правилника за неговото приложение). Погледнете средата на изображението или долния десен ъгъл. Ще забележите пътния знак в червено и бяло. Останалите знаци са боядисани в други цветове и са подредени по определен начин, така че да оформят мандалата. Това произведение на изкуството е отнело на автора шест месеца, за да бъде завършено. През това време е преминало през няколко етапа в осъществяването. Вдъхновено е от изображенията, характерни за ръчно изработваните африкански съдове – чаши, чинии и купи.
Произведението е поставено върху стената на сграда на Т-образно кръстовище, така че през тъмната част на денонощието светлините на движещите се срещу него автомобили го осветяват и се получава много интересен и красив ефект.

 
Изкуство от пътни знаци

 

   Защо „Скрит трофей“? Името на произведението звучи странно. На първо четене, сякаш няма много общо с тази мандала от пътни знаци. Но всъщност в нея е вграден и скрит образа на едно животно, типично за Африка. Това е гну – род африканска антилопа. Тези животни са известни с ежегодната си миграция. Авторът R1 прави аналогия между миграцията на гнутата и градската среда на космополитния Йоханесбург и хората, които мигрират в него от различни места, за да получат шанс за по-добър живот.

 

Ето нагледно как може да бъде разчленена тази мандала и да се види по-отчетливо пътният знак, от който е съставена. Вижда се и скритият образ на гну.

 

мандала от пътни знаци

 
 

Отстъпвам

художествено произведение от пътни знаци

 

   Този арт проект се базира на т.нар. знак „дай предимство“. Да бъдем съвсем точни, това е знак Б1 “Пропусни движещите се по пътя с предимство”. Художественото произведение се състои от сто такива знака с различни размери и разположени по различен начин – поставени стандартно, обърнати, положени един върху друг. Проектът е по поръчка на Агенцията за развитие на Йоханесбург и е част от техния проект за развитие на градската среда. Целта на арт проекта е да използва уличното изкуство за развитие и подобрение на улиците в града.
   Според автора R1 центърът на Йоханесбург продължава да бъде непознат за много хора. Целта на този проект е да подтикне гражданите и посетителите на града да участват активно в живота на Йоханесбург, да създават и участват в инициативи, които трансформират този град. Символиката, която се крие зад пътния знак, не е еднозначна. От една страна този знак означава, дай път на другите (движещите се на пътя с предимство) или отстъпи (yield). Но yield означава и „да произведеш“. В тези две значения R1 открива връзката с градската среда. Според него произвеждането, създаването и „даването на път“ са неизменна част от всеки град и живота в него.

 
арт инсталация от пътни знаци
 

Малко повече за артиста, използващ пътните знаци

 

   R1 е активен в последните седем години. Той (да, той наистина е той  ) се изявява предимно в градска, улична среда. Работил е и в Англия, не само в ЮАР. Проектите му са предимно инсталации, скулптури и други арт решения върху стени на сгради. Материалите, който използва най-често, са употребявани, рециклирани предмети, които той открива случайно и трансформира в своите художествени концепции.
R1 казва, че първо открива материалите за своите проекти, без предварителна нагласа, просто се оставя те да го водят по пътя на създаване на творбата. Материалите му подсказват мястото на бъдещия проект, където те ще бъдат най-въздействащи. Едва тогава започва процесът по изработване на самото произведение.
 
   А защо улицата е неговото място за изкуство? Както той казва, идентичността на уличната среда непрекъснато се създава и променя, и то благодарение основно на хората, които живеят с улиците на града и използват тези улици в живота си. Той използва градските улици за вдъхновение, за пространство за своите проекти, както и за откриване на материалите за тях, които намира случайно и трансформира в художествени произведения. Така се получава произведение на изкуството, произлязло от градската среда и намиращо се в нея, дишащо и живеещо с нея.
По някакъв начин той осмисля себе си като медиатор на диалога между градската среда и преживяването от хората на същата тази среда. Неговите произведения по някакъв начин манипулират градските пространства и създават нови отношения и връзки.

 
 

Пътните знаци като мебели

 

   Дали можем да седнем върху знак за ограничение на скоростта, да се облегнем върху “Забранено е завиването в обратна посока” (В23) и да хапнем върху маса с указателни табели? Да, напълно възможно е. Ето как:

 

пътните знаци като мебели

 

   Авторът се казва Борис Бали и е от най-малкия по площ щат в САЩ – Род Айлънд. В някои от своите произведения той използва стари пътни знаци и крайпътни указателни табели. Той използва бижутерски техники върху нескъпоценни материали, трансформира стари пътни знаци, части от оръжия и други материали в художествени произведения. Самият той казва, че му харесва да комбинира изкуство, дизайн и занаятчийски техники.

 

мебели като изкуство

 

   Неговите произведения с пътни знаци са предимно мебели – маси, столове, табуретки, но не само. Борис Бали използва пътните знаци самостоятелно или в комбинация, като не оставя никакви части от тях неупотребени. Затова подборът на подходящия пътен знак отнема време. Накрая авторът изработва своите произведения – концептуални мебели, часовници, пощенски кутии, рамки за картини.

 

мебели от пътни знаци

 
 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com