Блог

Интересни места в България

Богата на природни, културни и исторически забележителности, България може да ни предложи безброй интересни места, които да посетим за ден, два или повече. Места, които си заслужават да ги видим, и пътешествия, които ще оставят следи в сърцата ни. Предлагаме ви да се насладите на няколко вълнуващи и красиви места в България, които може да ви вдъхновят да ги посетите.

 

„Окото“ и скалните манастири при с.Осмар

 осмарски манастири и окото
 
Осмарските скални манастири се намират на около 3 км на север от с. Осмар, на скалист стръмен склон в Осмарския боаз на Шуменското плато. Манастирите са изсечени в меки варовикови скали. Тяхната поява е свързана с учението на исихазма. Изградени са от монаси, последователи на исихазма през XII-XIV в. С най-големи размери и най-добре запазен е Костадиновият манастир. Той има две отделения, свързани по между си чрез отвор в скалата. Намира се на височина около 8 – 10 м, изграден в отвесна скала. През 2011 г. старата дървена стълба е премахната и на нейно място е поставена желязна. Така достъпът до манастира е улеснен. Вероятно се е казвал „Св. Св. Константин и Елена“. Вътре може да видите олтар, както и фрагменти от фрески. На върха на скалата на манастира има причудливо скално образувание, известно като Халката или Окото.

 

Момин скок 

момин скок 
Водопадът Момин скок е сгушен в красивия каньон на р. Негованка край с.Емен, и е част от прекрасната Еменска екопътека. Едно спокойно, живописно и свежо място, идеално за разходка или пикник с любим човек. Еменската пътека е подходящ маршрут за цялата година с дължина около километър и половина. Тя е лесна за извървяване, вие се по ръба на каньона, предлагайки величествени пейзажи на реката и скалите на отсрещния бряг. След красивите гледки в края на пътеката ще видите водопад Момин скок, който е най-впечатляващ през пролетните месеци, когато реката е най-пълноводна. Има не голям залив с каменист плаж, както и малка пещера – мястото има наистина приказен вид.

 

Божият мост

божият мост
Божият мост – един прекрасен природен феномен в България, без аналог. Заради сходство с формите и природната среда някои хора го оприличават на Пещера Проходна край Карлуково и Чудните мостове в Родопите, но трите природни забележителности всъщност трудно биха могли да бъдат сравнени. Божият мост се образува от два естествени скални моста, които представляват карстови образувания сред кредни варовици при с. Лиляче, Врачанска област. Обявен е за природна забележителност през 1964 година. Векове наред р. Лиляшка бара е извайвала чудна подземна пещера край врачанското село Лиляче.  Сводът на пещерата е с височина 50 метра – явно по онова време реката е била много по- пълноводна, за разлика от днес. Ако отидете на Божия мост лятото, реката ще бъде почти пресъхнала, но това не пречи да се насладите на красотата на интересните природни форми и неповторимия чар на мястото. Пътищата, които водят до Божия мост, са подходящи най-вече за високопроходими автомобили.

 

Крепост Овеч – Провадия

крепост овеч
Крепостта Овеч се намира на изток от гр. Провадия, на 53км на запад от гр. Варна и на 410км на изток от гр. София. От историята са се запазили няколко имена на крепостта до днес. Най-старо от тях е византийското име Проват. Българите я назовават Овеч, а турците я наричат Таш хисар (в превод от тур. – означава каменна крепост). Според проучвания на археолози, крепостта е използвана от ІІІв до първите десетилетия на VІІв и после от Х–ХІ до края на ХVІІв.

Крепостта е от  голямо историческо значение. Известни владетели и събития са свързани с името на това укрепление: цар Ивайло (1277г–1280г), похода на граф Амедей VІ Савойски (1366г), похода на полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело (Варненчик) (1444г).
Крепостта Овеч има три входа. Пред северния  вход е изграден  мост с дължина 150м, който свързва крепостта с близкото плато Табиите. Източният вход е запазен в първоначалния си вид с каменни стълби, изсечени в скалата. Подходящ е, ако разполагате със собствен превоз. До западния вход може да стигнете откъм града – свързани са чрез спираловидна стълба със сто и единадесет стъпала.

Ако посетите крепостта Овеч, в каменното съоръжение също може да разгледате т.нар. говорещ кладенец с дълбочина 79м, митрополитската църква, кулата с дяволската пътечка, калугерските дупки, рицарският затвор.
Крепостта е отворена през цялата година. За да бъдете максимално информирани за интересната история на крепосттау може да се разходите в компанията на екскурзовод.

 

Старинен мост и параклис – Югово

старинен мост югово

Интересна идея е, ако се намирате край Пловдив, да се отбиете в село Югово. То се намира в централната част на Родопите на 40км от Пловдив в стръмен карстов район. Ако ви е удобно, може да пътувате по асфалтирания път Асеновград-Лъки, който минава през селото. В землището на Югово може да разгледате два старинни моста и няколко малки параклиса. Реката е много чиста, с изобилие от риба, което я прави примамлива за рибарите. А съвсем близо до с. Югово се намира ловния резерват “Карамуш”. Друг плюс от разходката до с. Югово са красивите панорамни гледки, които се откриват от стръмния склон.

 

Многобройни са красивите и величествени природни и културни забележителности в България. Нека да им се радваме, да подхождаме към тях разумно и да опазваме наследството на родината ни!

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com