Блог

Интересни факти за пътуването

интересни факти за пътуването

 

Пътуването днес е не само отдих, то носи много повече: разширяване на кръгозора, контакт с чужди култури и хора, досег с извори на цивилизацията.  От многообразието на туристически воаяжи ви предлагаме няколко любопитни ракурса към дестинациите и начина на пътуване.

 

Много  бърз полет – къде е той?

Ако вече сте отишли в Шотландия и решите, че трябва да попаднете на остров Уестрей, не е нужно да пътувате с лодка, защото имате на разположение магически кратък полет до него, който трае две минути. За динамичните и пестящи времето си хора това е като благодат.

 

Коя страна няма нито една река?

Свикнали сме с водата и трудно можем да си представим такива сухи места, но все пак ги има – те са обикновено пустинни. Саудитска Арабия е страна, в която няма нито една река. Там любителите на яхти, моторни лодки няма как да се насладят на своето хоби, ще трябва да се задоволят с плуване в басейни.

 

Какво правят с монетите, хвърляни във фонтана ди „Треви“?

Знаете за традицията всеки новопристигнал да хвърли зад гърба си монета в знаменития фонтан на Рим ди „Треви“. Самият той е изключително произведение на изкуството и забележително притегателна точка. Туристите хвърлят пари там с надеждата да се върнат отново още по-щастливи и богати. Всеки ден общинската управа изчиства басейна от хвърлените в него монети, които обикновено са от различни валути. Даряват се на различни благотворителни организации.

 

Туристическите резервации се преместват все повече онлайн

туристически резервации

Световната мрежа изцяло промени не само типа общуване и връзки, но и силно се отрази на бизнеса на туристическите агенции. През последните години все повече кандидат-пътници резервират бъдещата си ваканция именно в интернет сайтове и платформи. Само в Америка почти 90 милиона души са резервирали онлайн през миналата година, а това е изключителната част от пътуващите.

 

Най-големият хотел на света – къде е той?

Бихме предположили, че той се намира в някой от най-оживените туристически градове на света или в някой от световните космополитни градове, но не е така. Всъщност той е в Малайзия, в Паханг. Нарича се Genting Highlands Resort и има 6000 отделни стаи и десет ресторанта. Ще ви предложи съвсем различни усещания.

 

Коя страна има най-много летища?

Това е САЩ. Тя има под пет процента от световното население, но има 33% от всички летища на планетата. Американците се оказват най-мобилните жители и това е част от техния начин на живот, поради което и транспортните точки са така важни в страната. Всеки ден над 61 000 пътници се качват на самолети.

 

Не обиждайте готвача!

Полезно е да знаете, че ако сте отишли в Швейцария и сте решили да си хапнете в техен ресторант, е крайно обидно за готвача да поискате сол или пипер. Така че просто трябва да ядете това, което ви донесе сервитьора, без допълнителни претенции.

 

Кои са най-притегателните туристически точки по света?

Безспорно Париж  и Айфеловата кула са истински магнит за туристите от целия свят. Самите парижани не ходят често там – изглежда са я приели за даденост, с която се свиква.  Някога бе най-високата кула в света, поразяваща и с нестандартната си форма. Построена е през 1889 г. за световното изложение, а днес е част от историческата класика и въплъщение на един миг от техническото извисяване на човечеството.

 

Древен кралски дворец в САЩ

Кралски дворец в Хонолулу

САЩ са класическа страна на демокрацията, но има едно американско кътче, където своеобразно властва все още монархията. Това е Хонолулу в щата Хаваи. Хонолулу е единственият град в цялата страна, който има древен кралски дворец и е туристическа атракция за посетителите.

 

Колко хора са отишли досега на Антарктида?

От няколко милиарда жители на Земята по-малко от един процент от нас са посетили най-южния континент. Това естествено е заради студа. Тази територия е по-скоро обект на проучвания и научни изследвания. Но защо не това да е именно вашата нова, ексклузивна туристическа дестинация? Не е невъзможно.

 

Самостоятелното пътуване по море става все по-популярно

Имаме предвид да имате или наемете подходяща яхта и с нея да тръгнете в една или друга посока по моретата. Това е актуална световна индустрия за всички, които биха могли да си го позволят.

 

Колко време отнема, ако решите да преспите по една нощ във всяка една стая във всеки хотел на Лас Вегас?

Лас Вегас

Ако искате да прекарате по една нощ във всяка една стая от хотелите на Лас Вегас, ще са ви нужни 288 години. Така че, ако това ви е цел, се стягайте за дълъг живот. Развлеченията и хазартът, на които градът е нещо като световна столица обаче трудно ще ви позволи да останете безразлични към кипящия от енергия живот там.

 

Статуята на свободата като фар

Знаменитата емблема на Ню Йорк Сити  е безспорно Статуята на свободата. В този смисъл тя не е  обикновена забележителност. Местните са я използвали и като фар. Разбира се, за да я използват и в тази ѝ функция е имало проблеми. Отначало – самото техническо окабеляване и снабдяване със светлинни прожектори,  после са поставили под въпрос дали въобще е приемливо това да се случи.

 

Кое е истинското име на Биг Бен?

Часовниковата кула Биг Бен пък е емблема на Лондон. Някои си мислят, че Биг Бен е името на човека, който я е построил. Всъщност истинското име на тази забележителна кула е Елизабет Тауър – кръстена на името на кралица Елизабет.

 

Виждаме, че навсякъде по света има любопитни акценти. Пътуването ще отприщи в още по-голяма степен естественото ни любопитство. Можем само да се възползваме от тези възможности.

 

 

 
 
2021 Всички права запазени! trs-bg.com