Блог

Интересни факти от автомобилния свят

Интересни факти от автомобилния свят

Автомобилите съществуват от 1769 г., когато се произвеждат първите парни двигатели. През 1807 г. Исак Дьо Ривац проектира първия автомобил, задвижван от двигател с вътрешно горене, работещ с газ. Историята на модерните автомобили започва през 1886 г., когато германският изобретател Карл Бенц създава автомобил с джанти на гумите и с четиритактов двигател, монтиран между задните колела. Първият автомобил, който генерира собствена мощност е наречен “Benz Patent Motorwagen”. Той е причината, поради която Карл Бенц получава патент и се нарича изобретателя на модерните автомобили.

 

Адолф Хитлер заповядва на Фердинанд Порше да произведе автомобила “Фолксваген”, което в превод от немски означава “народна кола”. Точно тази кола впоследсвие се превръща във “Фолксваген Бийтъл”. Интересно е също така, че оцелеляла скица на кола от 30-те години на миналия век, за която се твърди, че е нарисувана от самия Хитлер, прилича на производствената версия на първия Beetle. Счита се, че чертежът е бил даден на Daimler-Benz, преди да бъде даден на Порше в Нюрнберг.

 

Най-скъпата кола, която някога е била продадена на публичен търг, е състезателната кола на Mercedes-Benz W196R от Formula 1 WRC 1954 г., която се продава за 30 милиона долара в Bonhams през юли 2013 г. Предишният рекорд държи Ferrari Testa Rossa Prototype от 1957 г., който се продава в Калифорния на търг за 16,4 милиона долара.

 

Мери Андерсън

Чистачките на предното стъкло са били измислени от жена. За тяхното изобретение трябва да благодарим на Мери Андерсън. Идеята й хрумва през 1903 година, когато Андерсън посещава Ню Йорк. Докато пътува към града с влак, забелязва, че на водачът се е налагало да държи прозореца отворен по време на буря, за да стига до предното стъкло и да го почиства на ръка. Андерсън получава патент за изобретението си, но не успява да го продаде на автомобилните компании, които отказвали с аргумента, че устройството няма търговска стойност. След като патентът на Андерсън изтича през 1920 г., чистачките на предното стъкло в крайна сметка се превръщат в стандартна характеристика на автомобилите. Днес смяната на чистачките на стъклата е важна част от автомобилната поддръжка.

 

Най-дългото в километри задръстване, регистрирано някога, се е случило през 1980 г. и се установило, че дължината му е от 175 километра. То се простирало от Париж до Лион на френска автомагистрала.

 

Rolls Royce
Статуетката на Ролс-Ройс, която изобразява жена, се нарича „Духът на екстаза” и неин прототип е Елеонора Веласко, любовница на барон де Монтегю. Първата статуетка е изработена по поръчка на барона от скулптура Чарлз Сайкс.

 

Швейцарски дипломат получава глоба за превишена скорост на стойност 290 000 долара. В Швейцария цената на глобата за превишена скорост се основава на скоростта, с която превозното средство се е движело, както и на доходите на водача. Въпросният дипломат, който печелил около 26 млн. долара годишно, е хванат да кара своето Ферари със скорост от 137 км/ч в населено място.

 

Хенри Форд

Като млад мъж Хенри Форд ремонтира часовници за приятелите и семейството си, използвайки инструменти, които саморъчно си е направил от подръчни материали.

 

В момента има 1 милиард автомобила, които се използват по света. Около 165 000 автомобила се произвеждат всеки ден.

 

75% от автомобилите, които Ролс-Ройс някога е произвеждал, днес все още са в движение по пътищата.

Ford Model T
През 1916 г. 55% от автомобилите в света са били Ford Модел T. Този рекорд все още не е подобрен.

 

Боб Марли – ямайският реге-певец, композитор и китарист, притежава BMW, не за престиж, а заради съвпадението на инициалите на имената – Боб Марли и групата му Уейлърс с името на автомобилната марка.

 

Жените купуват повече нови автомобили от мъжете. Последните проучвания на Cooper Tyres показват, че жени са закупили 60% от всички продадени нови автомобили, както и са повлияли за закупуването на 80% от всички продадени нови коли.

Toyota Corolla

 

Toyota Corolla е най-продаваният автомобил на всички времена. Това е така, защото Corolla е идеалното решение за шофьори, които търсят универсална кола. Първата Corolla е произведена през 1966 г., а през 1974 г. вече е най-продаваното превозно средство в света. При последното преброяване се установило, че са продадени повече от 40 милиона автомобила от тази марка в целия свят. Всъщност Corolla се купуват толкова бързо, че Toyota не е могла да проследи къде и кога е бил продаден 40-милионният автомобил.

 

От 2006 г. екип от немски изследователи работи върху система, наречена “BrainDriver”. Проектът позволява колата да бъде контролирана от мислите на лицето, което седи на седалката на водача.

 

до Луната с автомобил
Ще отнеме по-малко от 6 месеца, за да стигнете до Луната с кола, при скорост от 95 км / ч.

 

Ралф Титър, изобретателят на автомобилния круиз контрол или автопилотът, ослепява при злополука, когато е на 5-годишна възраст. Въпреки увреждането си, завършва университета в Пенсилвания със специалност “Машиностроене”. След това става президент на The Perfect Circle Co., компания, производител на авточасти в Hagerstown, Индиана. Един ден, докато се возел в кола със своя адвокат, той се подразнил от движението на автомобила. Случвало се така, че когато адвокатът му започвал да говори, скоростта на колата се забавяла, а когато млъквал, той натискал газта. Ралф Титър се изнервил толкова много, че решил да измисли устройство за контрол на скоростта. Отнело му 45 години, за да разработи устройството и да патентова дизайна си. Chrysler е първият автомобилен производител, който използва круиз контрола.

 

Средностатистическият шофьор прекарва 2 седмици от живота си, докато чака на червен светофар.

 

 червен светофар

 

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com