Блог

История на марките автомобили

   Тук ще Ви представим историите на две марки автомобили от Стария континент. Те са представители на две различни направления в автомобилостроенето. Едната италианска, а другата – немска, едната – на изключително свития пазар на скъпи спортни автомобили, другата – с широко портфолио, представена в множество направления на автомобилната индустрия.

 

Ferrari

 

   Официалната история на компанията започва през 1947г., когато първият автомобил Ferrari модел 125 S излиза от фабриката в италианския град Маранело.

   Основател на компанията е Енцо Ферари, роден в Модена, на 18.02.1898г. и умира на 14.08.1988г. През 1924г. той става един от пилотите на Алфа Ромео. Пет години по-късно той открива Scuderia Ferrari в Модена.

 

ferrari
 
   През 1938г. Енцо Ферари става директор на Alfa Corse, но напуска година по-късно, за да създаде своя компания Auto Avio Costruzioni, която се намирала на мястото на старата Scuderia Ferrari. Новата компания създала двигател с 8 цилиндър, обем 1500 cm³.

   След няколко години пауза заради Втората световна война, в края на 1943г. Auto Avio Costuzioni се премества от Модена в Маранело. Тогава е произведен и първият автомобил Ферари 125 S с двигател с обем 1,500 cm³ и 12 цилиндъра, дебютирал на пистата Пиаченца през май 1947г. Същият месец печели Гран При на Рим. Това е началото на една печеливша епоха за Ферари – 5000 победи на автомобилните писти по света.

   През 1969 Енцо Ферари продава 50% от акциите на Фиат. Решението е наложено от пазара и липсата на достатъчно средства за развитието и осъществяването на проектите на Ферари. До 1988г. процентът на акциите, притежание на Фиат, нараства до 90%, но от самата продажба до днес Ferrari запазва сравнителна автономност в рамките на концерна Фиат.

 

   След продажбата и вече със стабилния финансов гръб на Фиат, Ferrari се превръща в доминантен отбор във Формула 1. В същото време успешно се развива производството на серийни автомобили вън от рамките на автомобилните състезания. Те, разбира се, не са широко разпространени, но не това е целта на скъпите спортни автомобили.

   За Ferrari отборът от Формула 1 е неизменна и водеща част от компанията – линия наследена от създателя Енцо Ферари. Към днешна дата отборът на Ferrari от Формула 1 има 15 пилоти световни шампиони, 16 световни титли при конструкторите, 216 победи в Гран При.

 

344px-Ferrari-Logo.svg   Легендарната емблема на Ferrari има своята история. Първоначално изправеният кон бил персонална емблема, поставяна върху самолета на авио – пилота от Първата световна война Франческо Барака. След края на войната, в която Барака загива, родителите му позволяват на Енцо Ферари да използва символа. Той го поставя на жълт фон в чест на родния си град Модена и добява в горната част италианския флаг. Класическото червено, станало също своеобразна емблема за Ferrari, е продиктувано от това, че Международната автомобилна асоциация в началото на миналия век определила това червено за цвета на колите на италианските отбори в Гран При.

 

 

BMW

 

   За основатели на BMW се считат Карл Рап и Густав Ото. През 1916г. компанията на Густав Ото Flugmaschinenfabrik се слива с Bayerische Flugzeug-Werke. През 1917г. компанията на Карл Рап Motorenwerke company се слива с Bayerische Motoren Werke, която година по-късно прехвърля инженерните конструкторски дейности и името на компанията на Bayerische Flugzeug-Werke. По този начин се създава Bayerische Motoren Werke. (BMW). Познатата и днес емблема се е появила в края на 1920г. По същото време компанията се премества в Мюнхен, където се помещава и до днес.

   След края на Първата световна война и особено интнзивно по време на Втората световна война BMW произвежда самолетни двигатели. Първият мотоциклет на BMW R 32 е представен през 1923г. До тогава компанията произвеждала предимно двигатели. Базовия модел на BMW Motorrad бил двигател тип боксер с опозитни цилиндри.

 

BMW
   BMW започва производството на автомобили през 1928г. след като закупува Fahrzeugfabrik Eisenach. Тази фабрика била в областта Тюрингия и след края на Втората световна война там се произвеждали автомобилите на BMW. Първият малък автомобил на BMW бил произведен по лиценз на Austin Motor през 1929г.

 

   Първото превозно средство на BMW, появило се след Втората световна война бил мотоциклетът R24. Той пожънал голям успех на пазара. Продажбите само за 1949, година след представянето му, били 9144.

 

   Първият следвоенен автомобил на BMW бил модел 501. Той представлявал луксозен автомобил с голям салон и шест-цилиндров двигател. Той не бил масово разпространен, тъй като все пак се отнасял към луксозния клас, но утвърдил позициите на BMW на пазара на такъв тип автомобили.

 

   По време на Немското автоизложение през 1961г. BMW представили своя модел 1500 с четири врати. Поръчките надхвърлили капацитета на производството и две години по-късно компанията отбелязала рекорд по приходи.

 

   В средата на 60те години фабриката в Мюнхен достигнала лимита на капацитета си. Поради това се наложило разширяване на старите и изграждане на нови производствени мощности. По това време BMW закупува фалиращата компания Hans Glas с нейните заводи в Динголфинг и Ландсхут. Те били преструктурирани и разширени и в следващите десетилетия фабриката в Динголфинг станала най-голямата фабрика на BMW.

 

bmw-emblema-BMW   Първият завод на BMW извън Германия е създаден през 1972г. близо до Претория, ЮАР. През 1989г. BMW решава да създаде завод в САЩ, Южна Каролина. Заводът започва производство през 1994г, с което се утвърждава позицията на световен лидер на компанията. Днес вече фабрики на BMW, в които се произвеждат части или се сглобяват автомобили и мотоциклети има на различни места във и извън Германия.

 

   През 1972г. е създадена и дъщерната BMW Motorsport, която развива спортните автомобили на BMW.

 

   BMW Technik е също дъщерна компания, чиято дейност е съсредоточена в конструирането на нови модели и създаването на концептуални модели. През 1986г. BMW обединява своята изследователска и развойна дейност под един покрив в FIZ Forschungs- und Innovationszentrum – център за изследвания и иновации в централата в Мюнхен. Там под един покрив са събрани около 7000 изследователи, инженери, конструктори, техници, работещи заедно в един интегриран екип. Към днешна дата работещите във FIZ са 9000.

 

   Сградата на BMW днес е една от архитектурните забележителности в Мюнхен. Строежът започнал през 1970г. По-късно в непосредствена близост е изграден и музеят на BMW. Сградата, която има предимно административни цели, представлява интерес заради необичайната си форма и често бива описвана като „четири цилиндъра“.

 

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com