Блог

Какво трябва да знаем при пътуване в чужбина

Какво да знаем за пътуване в чужбина

Оптимизираха се условията за пътуване в чужбина на българските граждани с лични автомобили. Според маршрута за всяка дестинация и страна е нужна предварителна подготовка и информиране. Много са елементите, които би трябвало да се вземат предвид, но някои от най-важните, са свързани със статута ви на водачи, както и с правата, документите, особеностите на администриране и обслужване в различните страни, задължителните изисквания за съблюдаване.

 

Предварителната информация би ви спестила куп неприятности и възможни усложнения. Информирайте се от надежден, официален източник за митнически условия на пътуване в съответната страна, разрешени лимити за пренасяне на вещи, стоки, ценности и пари. Разберете и за глобите, които се налагат при съответните нарушения в чужбина при пътни произшествия или други случаи.

 

Когато планирате машрута си с кола за чужбина, преценете го добре и с оглед ползване на платени и безплатни пътища. За тях ще трябва да предвидите допълнителни средства. Какво от оборудването на колата ще ви е нужно на едно или друго място? Например във Франция контролните органи изискват всеки водач да притежава свой тест-анализатор за алкохол.

 

За цялостно информиране може да се ползват сайтове на официалните български институции, посолства, онлайн платформата Europa.eu.

 

Какво да подготвите за едно такова пътуване?

 

Валидността на вашите документи за самоличност – лична карта, международен паспорт, автомобилно свидетелство за водач в съответната категория, застраховка на колата „зелена карта“, лична медицинска осигуровка. Направете копия на всички важни документи и ги поставете на имейл, така че да можете онлайн да имате достъп до тях, ако случайно изгубите оригиналните в чужбина. Запишете си всички важни телефонни номера, които бихте ползвали в екстрени ситуации, ако се наложи.

 

Валидна е Европейската здравноосигурителна карта на гражданите от ЕС, с която ще ползвате, ако се наложи, медицинска помощ при временен престой в чужбина. Тази карта се поръчва и получава от НЗОК. Важи, както за страните-членки на ЕС, така и за Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. За страни извън ЕС, ще ви е нужна съответната здравна застраховка. Преценете какви са реалните ползи от тая полица, а не я сключвайте формално. Може после да ви притрябва и ще бъдете с „вързани ръце“.

 

Вижте в какво техническо състояние е автомобилът, с който ще правите този трансфер, снабдете се с всички нужни технически сертификати за тая цел. Съобразете подготовката на автомобила си със сезона, пътните условия и маршрута. Ако колата не е на Ваше име, трябва да имате задължително надлежно заверено пълномощно за нейното ползване.

 

При пътуване в чужбина семейно с децата, трябва задължително да ползвате международния паспорт. Ако само единият родител пътува с децата, то е нужно писмено заверено разрешение от другия родител.

 

Вземете актуална карта за съответния регион, снабдете се и с навигатор, ако прецените, че ще ви е полезен. Направете си подробен машрут, който да следвате с възможните спирки за престой, нощувки. Вижте в кои страни е допустимо да ползвате антирадарни устройства в колата си и в кои – не. Съобразете се.

 

пътуване в чужбина

 

Информирайте се предварително за подходящите места и условията за паркиране в съответните страни и региони. Карането в чужбина, особено по непознати места, е значително по-усложнено. Това коства напрежение, умора, допускане на грешки, поради което трябва да се съблюдава и режим на почивка. Спазвайте и ритъм – на всеки 45-50 минути, спиране за отдих или пък смяна на шофьора, ако е възможно. В автомобила си винаги имайте вода или подходяща ободряваща напитка. При първите признаци на сънливост, спрете и починете, или сменете шофьора.

 

Ако в чужбина сте решили да ползвате автомобили под наем /рент а кар/, предварително се запознайте с условията за тяхното ползване в дадените страни. Какви документи ще ви бъдат поискани, как ще платите, какви неустойки се налагат. Когато приемате колата, вижте дали в комплекта й има всичко нужно: пожарогасител, светлоотразителна жилетка, аптечка и авариен триъгълник.

Прегледайте и се запознайте с основните правила за движение по пътищата в тези региони, където ще пътувате, както и за начина на контрол от страна на органите.

Алкохолът е навсякъде абсолютно забранен при каране на автомобил, затова не правете изключения.

 

Не е безполезно от време на време да се обаждате / или пишете/ по телефона или по интернет платформите за комуникация с някой близък, за да го информирате до къде сте стигнали, какви преживявания сте имали. За всеки случай.

 

Ако ще ползвате роуминг в телефонията и в интернет достъпа, знайте какви са условията на съответния мобилен оператор и колко ще ви струва това. Преценете каква е цената и вида на горивото в съответните страни, за да сте наясно как това ще се отрази на бюджета ви.

 

Ако ползвате задължителни лекарства, носете си ги, но ако в някои от тях има наркотични съставки, непременно трябва да се пренасят в оригинални опаковки, като се придружават и от съответното предписание за тяхното ползване.

 

Ползвайте клаузата за Асистънс услугата при застраховка. Това би ви спестило много главоболия, разходи и време. Тези дейности ще се поемат от компанията-международен партньор на застрахователя. Данните за връзка с нея са обозначени в полицата ви. При нужда може да ползвате медицинска помощ, лекуване в болница, транспортни разходи, лекарства…това ще се поеме от застрахователя при валидни клаузи в застрахователния договор.

 

При възникване на произшествие, изгубване /кражба/ на документи, ще трябва да се обърнете към съответните полицейски органи в страната, където е станало и да поискате документ-протокол за събитието. Той ще ви е нужен, за да ви бъдат издадени временни такива от българското консулство или посолство.

 

При искане за финансова помощ от ваша страна към българско представителство в чужбина, ще е нужно ваши близки в България да приведат съответната сума по сметка на външно министерство.

Колкото по-неопитен е водачът, толкова по-сериозна трябва да е подготовката за пътуване извън България с кола. Нищо не е за изпускане, всеки детайл би имал значение. Затова, за да се насладите на удоволствието и контакта с чужди страни, култури и народи, ще трябва да се подсигурите откъм организация на пътуването.

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com