Блог

Как да бъдем в безопасност, ако пътуваме сами

как да бъдем в безопасност ако пътуваме сами

Пътувайки сами, вие имате удобен случай да се потопите изцяло в приключението. Да пътувате сами има много предимства. Разбира се, самостоятелното пътуване има и своите недостатъци, като например непридвидими рискове по пътя и самота. Но с малко подготовка и обща култура може да спестите пари и да се разминете с лекота с потенциално проблемните моменти.

 

Но защо да пътуваме сами?

 

Пътуването – соло може да бъде съвършеното себеразкриващо преживяване. Можете да усетите удоволствието от това да почивате, когато поискате и да настъпите газта, когато имате порив за това. Друг плюс е, че носите отговорност само за себе си и грешките ви са си само ваши, също както и моментите на триумф.

 

Съвети за безопасност при самостоятелно пътуване

Най-голямата ви грижа при самостоятелното пътуване трябва да бъде безопасността. Без спътник, който да ви пази гърба, сте по-застрашени, както от престъпници и измамници, така и от здравословни проблеми, с които, ако се сблъскате, просто нямате човек, който да реагира адекватно и да ви помогне в инфарктна ситуация. От друга страна, когато сте сам, е далеч по-лесно да се сливате с тълпата и да прикривате факта, че сте турист, избягвайки да привличате внимание към себе си, което е доста успешна превантивна мярка.

Резервирайте хотел с денонощна рецепция, в случай че има шанс да пристигнете късно, за да не нощувате в колата си или на пейката в близкия парк. Носете поне два вида идентификационни документи, като например лична карта и шофьорска книжка.

Информирайте се колко е дълъг пътя и каква е цената на транспорта от летището до вашият хотел или до центъра на града. Соло-пътешествениците по-лесно си намират транспорт, но задължително попитайте шофьора на таксито за приблизителна цена, преди да се качите. Ако има значителна разлика в сравнение с това, за което вие вече сте информирани при една обстойна предварителната проверка, изберете друго такси.

безопасност при самостоятелно пътуване

Придържайте се към оживени, открити, публични места, особено през нощта. Излъчвайте увереност и се движете така, сякаш имате конкретна дестинация. Забравете за рекламните тениски на културни и природни забележителности и недейте да вървите, заболи нос в пътеводителя. Не привличайте внимание с ярки дрехи, бляскави бижута или скъпа техника. Когато разпитвате за информация, добра идея е да прикриете част от истината. Не издавайте че сте сами – когато например – когато питате накъде е музеят, добавете че имате среща с приятели там. 

 

Проучете местните телефонни номера за помощ

Добре е да знаете номерата за помощ в страната, в която се намирате. Може никога да не ги използвате, но само като знаете, че ги имате, ще се чувствате по-спокойни.

 

Прегледайте картата на региона и графиците на транспорта

Преди да напуснете обекта, в който сте се регистрирали, разучете картата и маршрутите, по които ще вървите. Проверете графика на транспорта. Сам турист, преглеждащ карта на средата на тротоара е привлекателна мишена за криминални елементи.

Оставете копие на маршрута си на близък вкъщи и поддържайте редовен контакт чрез телефон, видео-чат или и-мейл. Не се предоверявайте.

Една от най-добрите причини да пътувате сами е да се запознаете с нови хора, но това също така ви прави доста уязвими. Приемливо е да се размотавате, да пътувате и да споделяте моменти с нови приятели, но със сигурност не бихте искали да им подарите парите и ценностите си. Не им ги предлагайте за съхранение. Измамниците могат да бъдат най-приятната компания, която бихте могли да намерите, затова трябва винаги да сте поне малко нащрек.

съвети за безопасност при самостоятелно пътуване

 

Научете поне някои основни фрази от езика, който се говори в страната, която посещавате

Вземете си разговорник и го дръжте в раницата си, може да ви потрябва. Научете и някои основни думи, които ще ви бъдат нужни, като например „да“ и „не“.

 

Не забравяйте да поддържате връзка с роднините си

Ако сте в чужбина, добре е да държите роднините си в течение къде сте и къде отивате ежедневно. Няма да ви отнеме много време да се чувате за по няколко минути с най-близките си всеки ден или поне да им изпращате съобщения. Видеоразговорите вече са все по-лесно достъпни благодарение на безплатния WI-FI в голяма част от хотелите. Изпращайте им снимки на интересни места, които сте посетили.

 

Когато се наситите на всичко

Постоянното облъчване на сетивата ви и непрекъснатата бдителност на самостоятелните пътешествия могат да ви изморят. Ако усетите, че тялото ви и вниманието ви губят енергия, не се притеснявайте да се откажете от първоначално начертания си маршрут, а се отпуснете и забавете малко крачка. Нали няма с кого да се съобразявате?

 

 

 
 
2019 Всички права запазени! trs-bg.com