Блог

Как да удължим живота на частите на колата

Автомобилът е скъпа и практична вещ, която искаме да ни служи по-дълго. За тази цел изисква поддръжка, замяна или рехабилитация на части. Ако това се прави системно и по точния начин, ще ни спести пари и ще разчитаме на сигурност по пътя.

 

Гуми

Как да удължим живота на частите на колата

Ако гумите ви са напомпани, ще изкарат повече време. Ако са например 20% по-малко надути, съответно и ще издържат 20% по-малко. Изрядно напомпаните гуми даже ви спестяват гориво. Така че поне веднъж месечно, проверявайте налягането на гумите на автомобила си.

 

Балансирането на гумите е от ключово значение да се гарантира, че те ще се износят равномерно, а съответно това и ще ги запази повече. Проверете вашето ръководство за потребителя, за да разберете колко често да се балансират гумите, ако сте открили признаци на неравномерно износване. Върху износването на гумите влияе и състоянието на окачването на колата – ако се е наклонила на едната страна, това ще доведе и до влияние върху състоянието и живота на гумите.

 

Стъклочистачки

стъклочистачки

Почиствате ли гумената част на вашите чистачки? Ако не, това може да е една от причините те да не работят, както трябва. Отстранете лепкавата и мазна емулсия, която се събира по тях с влажна хартиена кърпа или гъба.
Ако желаете да ви служат по-дълго, избягвайте да ги ползвате, преди да е махнат леда върху предното стъкло. За тая цел си има стъргалка за лед. Можете при неблагоприятни, зимни условия, да ги поставите така, че да не опират и замръзват. Това ще увреди каучука.

 

Също така, ако са налични пукнатини или други дефекти на стъклото, преминавайки системно през тях, чистачките ще повредят перата си.

И последното: тъй като ултравиолетовата светлина влияе зле на гумената част на чистачките, не се препоръчва да оставяте нонстоп колата си на слънце.

 

Акумулатор

акумулатор

Ако загине акумулаторът на вашия автомобил и той ще спре. Как да увеличите шансовете той да работи по-дълго? Небходими са няколко интелигентни практики за техническо обслужване.
Ако акумулаторната ви батерия е вече поостаряла, използвайте рутинно волтметър (или мултицет), за да измерите напрежението. С напълно заредена батерия колата трябва да има минимум 12.6 волта или по-висока стойност. Ако батерията е изтощена, ще трябва да я презаредите.

 

Редовно проверявайте дали клемите са затегнати здраво. Оглеждайте също така дали има белези на корозия, което вече може да е признак на увреждане на батерията. Ако установите корозия, засегнатата част може да се търка с телена четка и паста, направена от вода и сода за хляб. Носете ръкавици като правите това. Не забравяйте на първо място да премахнете кабелите. Изключете първоначално отрицателния полюс, за да се избегне причиняването на искра.
Периодично се уверявайте, че скобите, които държат платформата на акумулатура, са плътно стегнати. Ако не са, при движение се предизвикват вибрации и това ще съкрати живота на акумулатора.

 

През зимата по-възможност паркирайте автомобила си на закрито, за да се защити акумулатора от студа. През лятото пък е за препоръчване да е на сянка. Прекомерното загряване може да ускори корозията на батерията и да причини изпаряване на водата от електролита. Ако сте постоянно в студен климат, или пък правите редки и кратки пътувания, съхранявайте акумулатора си напълно зареден през целия период с помощта на съответното зарядно устройство. Така той няма да губи кондиция.

 

Спирачки

спирачки

Ето един лесен начин да се удължи живота на спирачките: Намалете движещата сила от 105 км/ч до към 88-90 км/ч. Това ще допринесе за много по-малко износване на спирачките.

Опитайте и този метод: Преди да излезете от магистрала или пък при спиране на светофар, отнемете крака си от педала на газта, за да се забави, а след това ползвайте спирачката.

 

Сменяйте регулярно спирачната течност, според интервала, препоръчан в ръководството на потребителя.
Не ползвайте спирачки, когато не се налага. Ако се кара с безопасна скорост, не сте се допрели почти до бронята на предната кола, винаги ще можете да реагирате. Правилото е за три секунди. Хвърляйте поглед и напред какво става в колоната, така ще се ориентирате по-добре каква ще е реалната ситуация, която ви очаква, за да не се налага прилагането на извънредно спиране.

 

Двигател

двигател

Двигателят особено трябва да се пази, защото това не е някаква дребна част, която може да се подмени. Това е една от най-скъпите замени, ако се наложи. За да се избегне излишното му износване, трябва редовно да следите и подменяте маслото, също и масления филтър. Проверявайте също и нивото на охлаждащата течност, за да може горивната система да е в топлинни норми. Не забравяйте също така и въздушния филтър – ако се е замърсил, а двигателят диша чрез него, го подменете. Мърсотията в него ще намали ефективността на двигателя. Горивният филтър се подменя по своя график за поддръжка.

 

За да не влезе утайка от резервоара, не оставяйте нивото на горивото да е по-малко от последната му четвърт. При зареждане използвайте гориво със съответното октаново число, посочено в ръководството на потребителя. Ако имате двигател с инжекционно впръскване на горивото, помислете за добавяне на бутилка инжектор на гориво, която да се пълни на всеки шест месеца или в съответствие с указанията на производителя на превозното средство.

 

Оптималната работа на двигателя, както и на разхода на гориво, се влияе и от състоянието на свещите и кабелите към тях. Така че, не ги пренебрегвайте. В движение ускорявайте бавно, не сте водач на състезателна кола. И накрая, ако ви светне сигнална лампа “Проверка на двигателя”, непременно го направете.

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com