Блог

Китайски инфраструктурни проекти, променящи облика на света

Китай, официално от Китайската народна република (КНР), е единна суверенна държава в Източна Азия. С население от над 1,381 милиарда души, това е най-многолюдната страна в света. Държавата се управлява от Комунистическата партия на Китай и нейната столица е Пекин. Тя упражнява юрисдикция над 22 провинции, пет автономни области, четири преки контролирани общини (Пекин, Тиендзин, Шанхай и Чунцин), както и два предимно самоуправляващи се специални административни района (Хонг Конг и Макао), и има претенции за суверенитет над Тайван. Големите градски райони на страната включват Шанхай, Гуанджоу, Пекин, Чунцин, Шънджън, Тиендзин и Хонг Конг. Китай е велика сила и голяма регионална сила в рамките на Азия и се характеризира като потенциална суперсила.

 

А днес огромна промяна е на ход в Китай.

 

През следващите 10 години страната планира да премести 250 милиона души – еквивалента на населението на Индонезия – в бързо растящите мегаполиси в страната.

 

За да се настанят, обаче, предстои огромна миграция и страната е инвестирала милиарди долари в огромни инфраструктурни проекти. Някои вече са завършени, а други все още са в процес на разработка.

 

От магистрали, които обхващат целия континент и най-голямата вятърна енергийна база в света, до огромни летища и нови градове в пустинята, Китай показва какво всъщност означава да се правят големи неща.

 

Телескопът Pingtang

 

1.Телескопът Pingtang

 

Телескопът Pingtang най-накрая заработи през септември 2016 г. и в момента е най-големият в света радиотелескоп. Чинията му е с размери 500 метра в диаметър.
Най-големият световен радиотелескоп започна търсене на сигнали от звезди и галактики и, може би, извънземен живот, като демонстрира нарастващите амбиции на Китай в световното пространство и постигане на международен научен престиж.

 

Пекин излива милиарди в амбициозни научни проекти, както и във военни такива, като бе дадено началото на строежа на втората космическа станция на Китай.

 

Радио телескопът е сгушен в естествен басейн в рамките на зашеметяващ пейзаж на тучни зелени карстови образувания в южната провинция Гуейджоу. Строежът му отнема пет години и 180 милиона щатски долара като надминава с амбицията си радиотелескопа Аресибо в Пуерто Рико, който е с чиния с диаметър от 300 метра и е използван в изследванията на звезди, които са довели до Нобелова награда.

 

Метростанция Nanjing

 

2. Метростанция Nanjing

 

Метростанция Nanjing е завършена през 2005 г. и се използва от около 2 милиона души на ден – това е 717 милиона души годишно.

Метростанция Nanjing е метро системата, която служи на Нанкин, столицата на провинция Дзянсу, Китай. Тя се управлява и поддържа от Nanjing Metro Group Company. Първият участък на метрото е открит през 2005 г. с откриването на 16 станции на Линия 1; днес има 7 линии, които пътуват по 260 км на маршрут. Общата дължина на системата е на пето място в Китай, след Шанхай, Пекин, Гуанджоу и Шънджън.

 

Жп гара Ухан

 

3. Жп гара Ухан

 

Жп гара Ухан обслужва някои от най-бързите влакове в света, които се движат със скорост от 300 км/ч.

 

Станцията е проектирана от AREP, след като компанията печели конкурс в две фази, през 2005 г. Дизайнът е вдъхновен от жълтия жерав, символ на град Ухан. Отличителният покрив е предназначен да наподобява крилата на жерава и се основава на синусова крива. Сградата се състои от девет отделни части, символизиращи деветте провинции на Китай, както и централна пътна артерия.

 

Nanhui New City

 

4. Nanhui New City

 

Nanhui New City, планиран град, който трябва да бъде завършен през 2020 г., ще има домове за почти 1 милион души. Nanhui New City е проект за град, разположен в Pudong – нова област на Шанхай, Китай.

 

Строителството започва през 2003 г. и се очаква да бъде завършено през 2020 г. и има за цел да привлече 450,000 жители и 10 милиона туристи годишно. Той е проектиран от германските архитекти Gerkan, Марг и партньори.

 

Обектът се намира на върха на полуостров между Яндзъ и реките Qiantang, в залива Hangzhou.

 

Градът се очаква да се превърне в “мини-Хонг Конг”, но въпреки развитието на недвижими имоти, които се продават бързо, хората не са склонни да се преместят. За да помогне за развитието на града, осем университетски кампуса са били построени в западната част на Nanhui New City , които могат да поберат повече от 100,000 ученици.

 

Мостът Sutong

 

5. Мостът Sutong

 

Sutong- мостът над река Яндзъ е вторият най-дълъг висящ мост в света, с дължина 3600 фута, който се намира между градовете Nantong и Changshu.

С въжена част с дължина от 1,088 метра (3570 фута), това е най-дългият висящ мост в света в периода 2008-2012 г. Мостът получи награда за Изключително строителство за 2010 г. (Ocea) от Американската асоциация на строителните инженери.

 

Двете кули на моста са високи 306 метра (1,004 фута) високи и по този начин го правят третият най-висок мост в света. Общата дължина на моста е 8,206 метра (26,923 фута). Строителството започна през юни 2003 г., а отделните части на моста са свързана през юни 2007 г. Мостът е отворен за движение на 25 май 2008 г. и беше официално открит на 30 юни 2008 г. Строителство му струва около 1,7 милиарда долара.

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com