Блог

Китай планира да построи влак, 3 пъти по-бърз от скоростта на звука

влак по-бърз от скоростта на звука

Амбициозният “летящ влак” се планира да пътува със скорост от 4000 км/ч. Той е дело на Китайската корпорация за аерокосмическа наука и промишленост. Главното опасение в случая не е даже технологичното решение, колкото това, че човешкото тяло трудно ще понесе толкова бързо движение.

 

Концепцията на проекта е сходна на тази на знаменития визионер на 21 век Илон Мъск – Hyperloop. Най-високата скорост, с която ще се движи Hyperloop, е 1200 км/ч.

 

Както съобщава китайският вестник “South China Morning Post”, това ще са нещо като капсули, които ще летят по тръби с понижено налягане.

Как ще понесе човек тази изключителна скорост, която е три пъти по-голяма от скоростта на звука? Професор Джао Джиан от университета за транспорта в Пекин заявява пред медията, че човешкото тяло може да реши проблема със свръхвисоката скорост, но само за кратко време и каза: “В такъв случай пътниците астронавти ли ще станат?”

 

Китайската корпорация за аерокосмическа наука и промишленост, е толкова голяма като ресурс, че може да бъде сравнявана с американски аналози като НАСА, Локхийд Мартин, Боинг, СпейсХ.

В официалното изявление за държавното издание „The Paper“, компанията, която стои зад проекта за свръхскоростния влак, казва: “Нашата корпорация има натрупан обширен опит и високо технологично ноу-хау чрез осъществяването на огромни проекти. Има възможностите за симулация, моделиране и експериментиране на мащабни проекти, прави дизайн на световно ниво, предназначен за свръхзвукови самолети. Целият този опит ни служи като важна основа за високоскоростния влак”.
Китайските приложни специалисти искат техният влак първоначално да стигне 1000 км/ч , а после да бъде удвоена скоростта на 2000 км/ч. Апотеоз на цялостното решение ще бъде постигането на практика на колосалните 4000 км/ч.

 

Ръководителят на новия проект в Китай е уверен, че чисто технически ще решат проблема с бързото ускорение и спиране, така че то да не е за сметка на комфорта на пътуващите. Той не скри и факта, че цената на тази услуга ще е твърде висока.

гара в Китай

 

От днешна гледна точка иновацията “летящ влак” с прозвище T-Flight дали изглежда приложима? Това знаят най-добре неговите създадетели. Във всеки случай то е толкова интригуващо, че се нуждае от коментар. Първото уточнение е, че изграждането на хиляди километри тунели, в които да има вакуум, да са неподатливи на удари и всякакви катаклизми си е сериозно техническо предизвикателство. Оттам насетне е и въпросът с летящите капсули в него.

Подобна система би имала нужда от огромна енергия, за да се задвижва, която ако е от конвенционални източници, би създала ретро привкус на проекта.
Да припомним, че според концепцията Hyperloop, предложена от Илон Мъск, се предвижда да има влакове без колела, които се задвижват с въздух и които ще развиват скорост от 700 км / ч.

 

Китай вече пусна друго поколение влакове-стрели. Те са с марката “Фусин” и се явяват най-бързите за масово обслужване в света в момента. Новият модел покрива линията Пекин-Шанхай и се движи със скорост от триста и петдесет километра в час. Възможността му е още по-голяма – да стигне до четиристотин километра в час. Премиерата се състоя на 21.09. 2017 г., когато “Фусин” започна да изпълнява първите маршрути между столицата и градът-гигант Шанхай. Всяко пътуване трае приблизително четири часа и двадесет и осем минути.

Китайско издание от Шанхай посочва, че китайската железопътна корпорация притежава сто и четири нови влакове за два милиарда и шестстотин милиона долара. Очаква се в скоро време те да бъдат насочени и към други маршрути на железниците в страната.

Предишната генерация на китайските супербързи влакове можеше да измине разстоянието от маршрута за шест часа. Нека припомним, че Китай експлоатира най-дългата мрежа от железопътни линии именно за този род много бързи влакове в света – двадесет и две хиляди километра. 1/3 от тях са подходящи само за влакове със скорост под триста и петдесет километра в час.

високоскоростен влак в Китай

Първите скоростни влакове започват да изпълняват маршрути в Китай през 2008 г. и се движат с 350 км/ч. През 2011 г. след стълкновение между две влакови композиции, когато загинали 40 и са ранени 191 човека, скоростта е ограничена на 300 км/ч.

 

Официалният представител на Китайската железопътна корпорация в беседа за агенция “Синхуа” заявява за огромната популярност на „Фусин“. Според него всички билети са изкупени за голям период в бъдеще. Железопътният път Пекин-Шанхай се счита за един от най-натоварените в страната. Ежегодният пътникопоток по него е повече от 100 милиона души.
Китай би желал заради икономическия интерес да възроди в актуализиран вариант древния Път на коприната –маршрут на старите търговски пътища отпреди две хиляди години, който в новото си изпълнение ще допринесе за засилване на търговския и интелектуалния трансфер между азиатските колоси и Европа и Африка и то по ЖП.

 

Ако се върнем към проекта T-Flight, той е с прогнозна цена от три трилиона долара. 
Идеята на И. Мъск предвижда да се изгради транспортна единица, която да се движи със звуковата скорост. А T-Flight като че ли иска по-скоро да конкурира самолетите.
Трябва да се каже, че идеята е дръзка крачка напред. Както и да се развие проектът Т-Flight, Китай е решил категорично да бъде сред технологичните иноватори на света.

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com