Блог

Кога ще настъпи ерата на електромобилите?

electric-car-1458836_640-min

През последните години чувствително се повиши ръста на производство и търсене на електроавтомобили. Това е процес, който ще се засилва, но новият тип возила няма така бързо да заменят изцяло конвенционалните коли на бензин и дизел.

 

Производството на електроавтомобили нараства ежегодно с по 2 милиона. Засега най-важното препятствие пред масовизирането на този тип коли е високата цена на акумулаторите им. Преломът би настъпил, когато се създадат нови компактни и евтини акумулаторни батерии, способни да подсигурят много добър запас от енергия за хода на автомобила.
Този процес може да се ускори чрез субсидиране от държавите чрез покупки за нуждите на администрациите на хибриди и електроавтомобили.

 

Промяната започва със стартирането на Tesla Model S през 2012 г. Той доказа, че електрическите автомобили биха могли да изпълнят същите функции като своите бензинови еквиваленти и да имат приличен акумулатор, макар и на висока цена.
Оттогава цената на литиево-йонните батерии е намаляла значително, докато технологията за управление на батерията се е подобрила, което по правило ги прави по-достъпни.
Също така, въвеждат се нови мерки и закони против замърсяването на околната среда. В Европа например ще има нови ограничения в сила за емисиите на въглероден диоксид от 2021 г. Въвеждат се строги ограничения, основани на средното ниво на замърсяване, произведено от всичките автомобили на производителите.

 

На автомобилното изложение във Франкфурт през 2017г. един от основните девизи, който висеше навсякъде, бе “електрификация”. В деня преди шоуто Volkswagen обяви, че ще направи електрифицирани версии на всеки модел от своята гама – включително тези, продавани под марки Audi, Skoda, Seat и Porsche. Срокът за изпълнение на тази задача е до 2030 г.
Същата вечер компанията Daimler, майка на Mercedes, заяви, че до 2022 г. ще има електрифицирани версии на собствените си модели. Подобни обещания направиха и други водещи автомобилни концерни като Volvo, Jaguar Land Rover и Honda.
Това са амбициозни планове, които обаче имат и своите ограничения. Никоя компания не казва, че ще се отърве напълно от дизеловите или бензиновите си автомобили. Те просто обещават да направят електрифицирани версии на тях.
Важно е да се уточни и какво означава “електрифициран”. Може да се отнася до напълно електрически превозни средства, задвижвани от батерии. Но може да се използва и за описание на хибриди в различните им форми.

electric-car-2728143_640-min

 

Какво представлява хибридът? В него са заложени двигател с вътрешно горене /ДВГ/ и електромотор. Това осигурява по-нисък разход на гориво и подобрява екологичността на автомобила.
Хибридите се делят на два вида – „умерени“ и „пълни“. При умерените електромоторът има допълваща функция на ДВГ, както е при серийния хибрид Honda Insight. Умерените хибриди не изискват мощни акумулатори, поради което са по-евтини.

 

„Пълните“ хибриди могат да изминат известно разстояние само на ток – като Chevrolet Volt. Пълният хибрид има сравнително мощен електромотор и конвенционален двигател, без да е нужно да се включва за презареждане.
Първият съвременен хибриден автомобил е на Toyota – през 1997 се появява първото поколение на Prius. През 1999-а Honda представя модела си Insight.
Какво представлява Plug-in хибридният автомобил? Той е сходен със стандартния хибрид – и двата се задвижват и с двигател с вътрешно горене, и с електрически мотор. Но Plug-in хибридите имат по-големи батерии, които може да се зареждат от станции от електрическата мрежа. Благодарение на това може да изкарат на ток до около 80 км.

 

Производителите на автомобили могат просто да предложат редица меки хибриди. Те са по-евтини за производство от пълните хибриди, но също ще могат да дадат значителни ползи по отношение на производителността и разхода на гориво.
Вярно е, че в момента производителите на автомобили инвестират много пари в нови електрически модели. Наясно са с тенденциите и трябва да ги „яхнат“. Фолксваген например казва, че до 2025 г. един на всеки четири автомобила може да бъде захранван от батерии. BMW казва, че ще предлага чисти електрически модели до същата дата.

 

Въпреки радикална промяна, на която в момента е подложена автомобилната индустрия, от всичко личи, че колите с двигатели с вътрешно горене от традиционен тип скоро няма да изчезнат.

След това ще дойде и темата за осъвременяване на пътната инфраструктура в духа на новите изисквания и автомобили. Но всяко нещо по реда си.

 

 

 
 
2019 Всички права запазени! trs-bg.com