Блог

Кои са най-безопасните автомобили за 2017г.?

Chevrolet Volt

Не е тайна, че с всяка изминала година световните производители на автомобили се стараят да ги комплектоват с най-съвременни системи, подсигуряващи безопасността на пътниците.

Кой е най-безопасният автомобил в света? Този въпрос обичат да си задават автолюбителите, а и професионалистите. С желанието да му отговорят с аргументи са се заели експертите от института IIHS (Институтът за пътна безопасност на САЩ). Тяхна е и тази класация, която ви предлагаме. Тя е актуална за настоящата 2017 година и в нея попадат нови и обновени марки, които имат серийно производство.

 

Chevrolet Volt

Компактният модел на американския автомобилен гигант General Motors е лидер в рейтинга топ-10 на най-безопасните автомобили в света през 2017 година по данни на агенцията IIHS. Според изнесените данни този електрически автомобил ви гарантира ниво на защита, превъзхожзащо стандартните изисквания за безопасност при всякакви стълкновения. Това е постигнато чрез въвеждане на най-нови технологии, приложени именно в този модел на марката Chevrolet.

 

Honda Ridgeline

honda ridgeline

Практичната японска кола e съвсем нова, но попада в този рейтинг на най-безопасните автомобили за 2017 г. не случайно. При тестовете този пикап получил най-висока оценка за безопасност от института IIHS. В този род превозни средства тя единствена е показала най-висок резултат.
За да получи този резултат при тестовете, на пикапа Ridgeline му помогнали системите за безопасност на Honda Sensing, чрез които значително се намалява риска от попадане в пътно-транспортно произшествие.

 

Hyundai Santa Fe Sport

Старанието и усърдието на корейците от компанията Hyundai удивляват! Ярък пример в това отношение е автомобилът с повишена проходимост Santa Fe Sport. Той според проведените тестове не само получил максимално висока оценка за безопасност, но и едновременно с това бил удостен със званието най-безопасният кросоувър в света.
Специалните тестове показали, че при такива ситуации автомобилът на корейския производител показал много добри защитни функции и високо ниво на поведение за избягване на произшествие на пътя.

 

Genesis G90

Genesis G90

В рейтинга на най-безопасните коли за тази година попада и моделът G90 на марката Genesis. Моделът с 4 врати успешно се реализира в много страни на света и получил оценка „отличен“ от специалистите на института IIHS.
Този седан е снабден с различни системи за безопасност, с които производителят иска да влезе в реална конкуренция с автомобилите от немската „тройка“. В арсенала има и асистент за паркиране с камера за кръгово наблюдение, която сканира включително и т.нар. „мъртви зони“, система за автоматично спиране при внезапно събитие на пътя и други.

 

Chrysler Pacifica

Новият американски ван Chrysler Pacifica по право заема също място в рейтинга топ-10 на най-безопасните коли за 2017 г., защото моделът заел челно място в своя сегмент според оценките на експертите от IIHS. Отбелязва се, че в комплекта на този семеен автомобил влиза система за автоматично предотвратяване на удари, която е преминала през многократни изпитания.

 

Honda Pilot

Този японски автомобил с висока проходимост е направен с оглед приемане на северноамериканския пазар. Снабден е със система за продотвратяване на катастрофи. Именно тази му функция го е тласнала високо в оценките на специалистите по автомобилна безопасност от IIHS.
Покрай това в него са внедрени и такива системи за управление като адаптивен круиз-контрол, система за проследяване на задръстванията в движението, система за мониторинг на «слепите» зони и др.

 

Audi A4

Моделът Audi A4 е от новото поколение съвременни автомобили, снабдени с множество системи за пасивна и активна защита. С тях той убедително се класира на челните места в рейтинговата класация за настоящата година. Купето на автомобила е направено така, че при удар с пешеходци или мотоциклетисти да се минимизират възможните травми при потърпевшите в произшествието.

 

Acura ILX

acura ilx

Автомобилите от японската марка Acura винаги са се отличавали с наличие на най-новаторски технологии. Потвърждение за това е и моделът ILX –седан, снабден с комплекс от системи за безопасност AcuraWatch, благодарение на които електронният мозък на автомобила получава обширна информация за реалните препятствия на пътя, независимо от това дали е човек или друг обект.

 

Volvo S90

Така се е случило исторически, че шведската марка Volvo винаги се позиционира сред водещите автомобили по критерий безопасност. Инженерите на компанията имат приоритетно внимание в тая насока и с всеки нов модел го доказват.
Поради това и в рейтинговия Топ-10 за безопасни коли попада и флагманския седан Volvo S90. Има вграден иновативен подход за подсигуряване на повишена безопасност по време на движението на автомобила. 4-вратния модел на тази марка получава несъмнено високи оценки от специалистите на IIHS.

 

Toyota Yaris iA

Тава е неголяма градска кола, популярна и достъпна. Предлагаше се под бранда Scion и е снабдена с автоматични системи за предупреждение при излизане от лентата за движение, както и за предстоящ фронтален сблъсък. Компактна, надеждна и безопасна, тази японска марка се счита за една от най-безопасните градски коли в света днес.

 

Амбицията производителите на автомобили да правят безопасни коли не винаги може да се реализира достатъчно успешно от всички. Въпрос на иновативност в разработките, използване на нови материали, възможност за инвестиции.
На практика става така, че повече за безопасността мислят при скъпите коли, а нискобюджетните в това отношение са оставени малко по-встрани. Анализът на Института за пътна безопасност на САЩ (Insurance Institute for Highway Safety IIHS) показва и с кои точно автомобилни марки са се случили най-много произшествия за периода 2012-2015 г.

 

Преценката се прави на основа критерия „произшествия с фатален край при регистрирани 1 000 000 автомобила за година“. Така от IIHS са извели десет коли, при които няма трагична развръзка с нито един човек за четири години назад. Повечето от тях са със задвижване 4х4.

 

Призьори без произшествия са: Audi Q7; Volkswagen Tiguan; Toyota Tacoma Double Cab; Mazda CX-9; Audi A6 Quattro; Jeep Cherokee; BMW 535i xDrive; Lexus RX 350; Lexus CT 200h; Mercedes-Benz M-Klasse/GLE

 

IIHS не препоръчва три модела, които са показали в „отчетния“ период най-много произшествия с фатален край: Hyundai Accent, Kia Rio и Toyota Scion tC.

 

 

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com