Блог

Красиви пътища от различни краища по света

Уайт Рим Роуд

 
Уайт Рим Роуд - Юта, САЩУайт Рим Роуд е около 115 км път, който пресича платото на Национален Парк Кениънлендс, намиращ се в южната част на щата Юта в САЩ. Това е неасфалиран, червеникав песъчлив път, подходящ повече за автомобили със задвижване на четирите колела. Построен е през 50-те години на миналия век, за да се подсигури достъп до някогашните уранови мини. Днес те са запустели, но пък теренът привлича любителите на екстрийм изживявания – включително мотоциклетисти и велосипедисти. Може да се възприеме и като екзотичен участък за конен и пешеходен туризъм.
Разходката по Уайт Рим Роуд предлага красиви гледки към нацепените планински склонове. В този сектор минава и реката Грийн Ривър, която в моменти на пълноводие залива някои участъци от пътя. За всички дневни екскурзии, както и такива с преспиване по този път се спазва регистрационен режим с разрешителни, защото пътят може да поеме само определено количество посетители. По време на пиковия сезон се изчаква, затова и се препоръчва да си направите предварително резервация.
С оглед на особеностите на този не лесен път, се изисква водачите да са много добре подготвени, екскурзиантите – екипирани, превозните средства –също. Ако закъсате на това екстремно място или имате технически проблем, помощта за извеждане от там ще ви струва не по-малко от 1000 долара.
Запасете се с храна и вода – не по-малко от 4 литра на човек. Шофирането е в интервал от около 10-12 часа. Ако искате да направите престой или нощувка, това може да стане само в определените за тази цел къмпинг зони – те са общо десет на брой. Във всеки къмпинг могат да се настанят до 15 души и 3 автомобила. Не се допуска палене на лагерни огньове.

Не забравяйте да си вземете фото или видео техника. Откриват се изключително ефектни панорамни пейзажи За всеки, който има малко по-авантюрна нагласа, районът е зареден с предизвикателства. От високите пътни хребети се откриват умопомрачителни гледки към бездните. Пътят не е защитен с мантинели и изисква най-висока степен на безопасно шофиране и преминаване през терените.

 

Трансалпина, известен още като “Пътят на краля“

 
Трансалпина, Пътят на краля, Румънияе високопланински път в Карпатите, Румъния. Според историческата версия пътят е създаден от римляните като начин на придвижване до и от Sarmizegetusa, главния град на Римската империя в Румъния, в който днес има исторически руини с важни археологически обекти. Направен е по време на царуването на крал Карол II, откъдето идва и прозвището му – Царският път.
Пътят се вие по билото на планината. Преди Втората световна война е изоставен и е бил недостъпен, но е възстановен от германците с оглед стратегическата му значимост. Занемарен остава и в целия следвоенен период, чак до към 2007 г., когато е възстановен за пет години. Това е най-високопланинският асфалтиран път в Румъния и се е превърнал в туристическа забележителност.
Трансалпина, известен още като “Пътят на краля“ не е отворен през цялата година. През ноември и декември горе в Карпатите е заснежено и той остава недостъпен, поради коварството на тежката зима. Най-колоритен за пътуване сезон е есента, когато човек може да види Transalpina в цялото му великолепие. През това време листата на широколистните дървета променят цвета си, създавайки невероятен фон с различни нюанси на зелено, оранжево, жълто, червено и кафяво.
За да се стигне до този зрелищен път, Трансалпина, основно има две възможности. Ако идвате от север, най-добрият вариант е да останете в град Сибиу през нощта преди да направите пълен преход с кола. Другият вариант е да се излезе от юг – ще останете една нощ в курорта Ранка преди началото на пътуването. Той се намира в планините, като се започне в Ранка и продължава на север с възможност истински да се насладите на гледката на Трансалпина.

 

Пътят към Канадските скалисти планини, Национален парк Kootenay

 
Пътят към Канадските скалисти планини, Национален парк Kootenay Пътят към Канадските скалисти планини, Национален парк Kootenay, се намира в югоизточната част на Британска Колумбия, Канада, и е един от четирите съседни планински паркове в канадските Скалисти планини.
Парк Kootenay привлича много хора, които обичат алпинизма, скално катерене по билата и в отдалечените, диви места на парка. Има 11 зони за пикника, включително и един зимен къмпинг. Там можете да отидете на риболов и плуване, на гребане, кану-каяк и рафтинг, както и всякакви занимания на открито сред чиста природа и свеж въздух. Конната езда е разрешена само на определени пътеки, отдават се под наем коне и съоръжения на територията на парка. През зимата можете да се насладите на ски-бягане и снегоходство, но пътеки не са поддържани, а някои са пътеки са само за ски алпинизъм.
Районът е пълен с живописни пейзажи и разнообразна дива природа. Срещате се с облечени в лед върхове, но и преминавате през участъци с полусухи треви и кактуси в падината на Скалистите планини.
Пейзажите съчетават в единство камък и лед. Има чудесни ледници, падащи водопади, сапфирено красиви езера и ароматни алпийски ливади, по които бродят в краката ви рунтави бели планински кози.

 

Червеният път към Улуру в Австралия

 
Червеният път към Улуру в АвстралияУлуру е един от най-разпознаваемите природни забележителности на Австралия. По пътя се изкачвате от 348 м до 863 м надморска височина, а общата обиколка е около 9.4 км. Местните жители харесват и пешеходни турове, съхранявайки контакта си с естествените представители на флората и фауната. Улуру е забележителен и с променливия си цвят в различните часове на деня и на годината, най-вече, когато той свети в червено при изгрев и залез слънце.
Улуру e голям пясъчник, скално образувание в южната част на северната територия в централната част на Австралия. Той се намира на 335 км югозападно от най-близкия голям град, Алис Спрингс , на 450 км (280 мили) по шосе. То ви отвежда до Националния парк, наречен Uluṟu-Kata Tjuṯa National Park . Това е свещена земя на аборигените, местните австралийски жители. В района има изобилие от минерални извори, waterholes , скални пещери и древни рисунки. Улуру е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Погрижили са се да има специални зони за гледане – с автомобилен достъп и паркиране, за да може туристите да се насладят на най-красивите гледки във всяко време на денонощието.

 

Chapman’s Peak Drive

 
Chapman’s Peak DriveВръх Чапман е в планина, намираща се в западната част на полуостров Кейп , на около 15 километра южно от Кейптаун, Южна Африка. Той се намира срещу входа на град Хаут Бей. Това е наистина феноменален път, преминаващ през почти вертикалната стена на планината от Хаут Бей до Noordhoek . Той е доста опасен, не само заради особените извивки на терена, но и заради внезапно падащи камъни, заради които е бил затворен до обезопасяването му. Днес е платен път, като рисковите участъци са маркирани. Движите се в западната част на полуострова, където се открива наистина драматичен пейзаж. Можете да спрете на места, за да се полюбувате. Самият връх Чапман е също интересна точка за спиране.
Приемат този път като невероятно постижение на инженерството, заради преоткриването на релефа на местността. Откриват се спиращи дъха гледки. Тъй като е доста рисковано, автобусите на туроператорите не включват този маршрут. По пътя има много самостоятелни колоездачи, които трябва да бъдат забелязани отдалече, за да не се стигне до инцидент.Ако тръгнете по този път, уверете се, че имате подходящия автомобил за целта.
 

Пътят до Монте Фицрой

 
Пътят до Монте ФицройМонте Фицрой е планина близо до El Chaltén, село, в областта Патагония , на границата между Аржентина и Чили . Планината има репутацията на екстремална за алпинистите, въпреки че като височина е на половина от хималайските гиганти. Това е заради техническите трудности при катеренето. Времето в района е също изключително лошо и коварно. Района привлича много фотографи, благодарение на неземните си форми. Пътуването по този път към планината е същевременно просто, но носещо невероятни усещания. Предпочитат го хора, които не са обикновени ловци на приключения или любители на природата. Това са по-скоро от породата почитатели на силни усещания. За да изкачите най-високия връх, 3,375 м, се изисква разрешение, което може да бъде получено в Националния парк Лос Гласиарес.
Ще минете през града, който е в подножието на Монте Фиц Рой. Той е просто една врата за посещение на планината. Очарователен малък град, който е до голяма степен отдалечен от много съвременни атрибути: само главните пътища са асфалтирани, има само един банкомат в целия град, и няма мобилни връзки. За градски жител, това може да изглежда като кошмар, но тази дистанцираност от модерността създава особона вибрация и лична чаровност.
В Национален парк Лос Гласиарес можете да видите ледника Viedma, един от 47-ледници в ледената шапка на Андите. Той е и най-големият извън Антарктика и Гренландия. Паркът е обявен за обект на ЮНЕСКО на световното културно наследство на своята естествена красота, както и значителния му принос в биоразнообразието на Аржентина.

 
 

 
 
2019 Всички права запазени! trs-bg.com