Блог

Къде се намира най-опасното летище в света?

летището в Лукла, Непал

 
   Ако можете да устоите да държите очите си отворени, наблюдавайки през прозореца на самолета, по време на кацане на летището в Лукла, гледката ще остане с Вас завинаги.
   Първо, бяла мъгла от облаци закрива околните планини. След това, докато самолетът се спуска, една дребна сива ивица се появява в далечината, почти замаскирана от заобикалящата зеленина. Този малък участък от асфалт е именно пистата. В южния си край тя завършва в долина, която е с височина около 700 метра. В северния си край пистата разполага с каменна стена. За да кацнете благополучно, без да се разбиете в стената, трябва Вашият пилот умело да направи 90 градусов завой.
   Ако всичко върви добре, ще се приземите на пистата с малко повече от няколко натъртвания и подскоци. Това странно усещане за пътуване не е илюзия: пистата е с наклон от 12% – когато един самолет излита, той пада надолу към бездната от приблизирелно 700 метра височина, при положение, че самото летище е с надморска височина от скромните 2800 метра.
 
   Летище „Тензинг-Хилъри“, познато още като летище Лукла, е малко летище в град Лукла, източен Непал. Една програма, озаглавена „Най-екстремните летища“, излъчвана по американския исторически канал през 2010г., обявявява летището като най-опасното летище в света.
   През януари 2008 г. летището е преименувано в чест на шерпа Тензинг Норгей и сър Едмънд Хилъри, заради заслугите им, отличаващи ги като първите хора, достигнали до връх Еверест, а също така и за да отбележат усилията и на двамата в изграждането на това летище.
 
   ”Тензинг-Хилъри“ е популярно защото Лукла е мястото, където повечето хора започват изкачването до базовия лагер на връх Еверест. Има ежедневни полети между Лукла и Катманду през дневните часове в хубаво време. Въпреки, че летенето като разстояние е кратко, дъжд често вали в Лукла, докато слънцето грее ярко в Катманду. Силни ветрове, облачна покривка и промяна на видимостта често са причината много полети да бъдат забавени или летището затворено. Летището е оградено от верижна връзка и патрулирано денонощно от непалската въоръжена полиция или гражданската полиция.
 
   Катастрофите са доста често срещано явление между октомври 2008 г. и октомври 2013 г. Четири малки самолета се разбиват, убивайки 33 души. Летището се затваря при наличие на силни ветрове и лоша видимост, но за времето в планините се променя толкова бързо, че самолетът може вече да е във въздуха, когато условията станат опасни.

 

летището в Лукла, Непал
   Предлагаме ви да видите и една по-обстойна статистика на инцидентите и катастрофите, случили се в периода между 1973г. – 2013г., от която ще ви настръхнат не само косите, но и цялото тяло, представяйки си какво им е било на тези хора, дори много от тях да се оцелели.
 
• На 15 октомври 1973 г. самолет се поврежда тежко при приземяване. За късмет тримата от екипажа, както и тримата пътници остават невредими.
 
• На 9 юни 1991 г. самолет от Катманду се разбива на летището, докато се опитва да се приземи след нестабилизиран подход при лошо време. Тримата от екипажа и четиринадесетте пътници успяват да се спасят, измъквайки се само с наранявания.
 
• На 26 септември 1992 г. самолет има проблем по време на излитане, причинявайки ужасна авария. За огромна радост, всички дванадесет пътници и двамата члена на екипажа оцеляват.
 
• На 25 май 2004 г.по време на опит да се се приближи и кацне на летището, самолет от Катманду се разбива в хълма Ламджура (Lamjura Hill) в тежки облаци. Няма пасажери на борда по това време, но тримата члена на екипажа са убити. Непалската комисия за разследване на произшествието стига до заключението, че капитанът подава неточна информация за позицията си към Центъра за контрол на района.
 
• На 1 октомври 2004 г. при приземяване на летището самолет претърпя срив на неговата носова предавка, плъзгайки се по пистата. Така самолетът блокира пистата, на която се налага да си почине мъничко. Летището затваря за цели два дни.
 
• На 30 юни 2005 г. самолет се пързулва по пистата, докато се опитва да се приземи. Деветте пасажери и тримата члена на екипажа претърпяват само леки наранявания. След случилото се самолетът е спрян от експлоатация и отписан като съществуващ.
 
• На 8 октомври 2008 г. самолет се разбива на финалната част от приземяването и се запалваа, убивайки осемнадесет пътници и екипажа. Капитанът на самолета се оказва единственият оцелял. Видеозапис на случилото се показва ужасно лошо време по време на инцидента.
 
• На 25 август 2010 г. самолет се разбива в селището Шикарпур (Shikharpur), докато се връща към Катманду, след като внезапното лошо време го възпрепятства да достигане благополучно до Лукла. Всички единадесет пътници и тримата члена на екипажа загиват.
 
• На 12 октомври 2010 г. самолет губи спирачния си контрол и удря стената, намираща се края на пистата по време на кацане. Всички пътници, както и целият екипаж успяват да избягат, отървавайки се само с наранявания.
 
• На 26 септември 2013 г. хеликоптер се разбива, когато задният ротор докосва бодливата тел на стената на летището. Тримата пътници и капитанът оцеляват, но един от пасажерите умира няколко дни по-късно.
 
   „Тензинг-Хилъри“ е наистина невъобразимо опасно, защото пистата е еднопосочна, както за излитане, така и за кацане. Самолетът трябва да се приземи от югозапад и да излети към североизток, защото в края на едната страна на пистата е планината. Когато ветровете духат в неблагоприятна посока, всички излитания и кацания трябва да бъдат спряни, но вече споменахме за променливото време в планината, убеждавайки се от статистиката колко неблагоприятен фактор може да се окаже то за живота на някои хора.
 
   Летище „Тензинг-Хилъри“ в Лукла е спечелило репутацията си на едно от най-екстремните и опасни летища в света. Единствената писта, която е тясна, къса и скосена, е пагубна най-вече, тъй като пропуснете ли я само с няколко метра (или фута) и Вашият самолет ще се се срещне челно в една планина, удряйки се в нея толкова бързо, че няма да успеете да си дадете сметка. Според информация, дадена от летището, то се справя с до 79 полета за един ден, което е далеч извън рамките на приемлив капацитет за такова съоръжение като „Тензинг-Хилъри“.
 
   Безспорно е, че освен най-опасното, летището е и най-екстремното, осигурявайки Ви сигурна доза адреналин и незабравими мигове, за които ще разказвате на своите деца и внуци, ако оцелеете, разбира се. Риск губи, риск печели.

 
 

 
 
2019 Всички права запазени! trs-bg.com