Блог

Най-бързите влакове на света

Влаковете са ековозила, имащи своите предимства пред останалите видове транспорт. Технически те стават все по-бързи и все по-надеждни. Чрез високоскоростните железопътни средства са превозени над 10 милиарда пътници и около 40% от товарните пратки. Днес водещо е технологичното решение „магнитна левитация“, при което превозното средство се придвижва без да докосва земята. Чрез специализирани магнити се осъществява, както задвижването, така и „висенето“ във ваздуха. Това решение успешно се справя с триенето и позволява по-високи скорости.

 

Каква е приблизителната класация за най-бързите влакове-стрели в момента? Представяме ви влакове, които развиват не по-малко от 300 км/ч.

В момента рекордът е на влаков прототип в Япония, който пътува с 604 км/ч  11 секунди. Очаква се реално той да влезе в експлотация към 2027 г и ще свързва транспортно Токио и Нагоя.

 

Ето кои са някои от действащите свръхбързи влакове в света

 влак куршум ЯпонияВ Япония е най-отчетлива традицията да се развива тази технология.  Първото място засега се държи точно от влаковете от серията  Shinkansen, наречени  „куршум“, също използващи метода на магнитната левитация. Скоростта, достигната от него като максимална  при магнитна левитация е  581 км/ч, достигната през 2003 г., а по обичайните жп линии рекордът е  443 км/ч., поставен през  1996 г.
Първият скоростен влак в страната на изгряващото слънце е пуснат през 1964 г., а сегашните влакове-експреси от вида Shinkansen се състоят от шестнадесет вагона и преминават разстоянието между Токио и Осака за два часа и двадесет и пет минути. Това са не само най-бързите, но и най-безопасните влакове в света – за 40 години не се е случила нито една крупна катастрофа с тях.

 tgv Франция

На второ място могат да бъдат поставени френските влакове, превозващи пътници между Франция и Швейцария и между Франция и Германия.  На модела  TGV POS принадлежи скоростния рекорд  сред тях, поставен през 2007 г. и е 574,8 км в час. Обичайната им скорост е 320 км/ч.

 

Китай модел на CRH380AТретата страна, която неотклонно работи в това направление е Китай. На китайския влак CRH380A принадлежи  рекорда за максимална скорост при тези влакове – 486,1 км/ч. Обичайно влаковете от тази серия са разчетени за движение с експлоатационна скорост от 380 км/ч. Производител на тези влакове е китайската жп компания CSR Qingdao Sifang Locomotive and Rolling Stock Company.  Тези високоскоростни китайски влакове имат интериор като самолети, с осем вагона са и побират по 494 пътници. От септември 2010 година CRH-380A курсира между Шанхай и Нанкин, както и между Шанхай и Ханчжоу и между  Ухан и Гуанчжоу.

maglev КитайВ Китай първата търговско управлявана високоскоростна жп линия е също на принципа на магнитната левитация. Тя свързва летището в Шанхай и покрайнините на града, където пътниците могат да се включат вече в метрото. Влаковете от този тип развиват максимална скорост от  431 км / ч. Разстоянието от 30 км се взема за около 7-8 минути. При проби влакът е развил до 501 км/ч. през 2003 г. Този проект е дело на германски концерн с прототип моделът Transrapid SMT.

 

AVE (Alta Velocidad Española) е търговската марка, която ползва операторът на испанските железни пътища. Абревиатурата  се родее с думата „птица“ на испански. Влаковете на AVE  са високоскоростни, но най-върхово място в тази насока заема електровлакът AVE Talgo-350, превозващ 318 пътници и развиващ до 330 км/ч по маршрута Мадрид – Валядолид и Мадрид – Барселона.  През 2004 г.  по време на изпитания влакът е достигнал до 365 км/ч. Заради външния си вид влакът е получил прозвището Pato („патица“  на испански). Вече поддържа и други вътрешни линии в Испания.
В Испания се използва и местна версия на  влаковете на Siemens Velaro E AVS 103, експлоатирани  и в други страни – Русия, Германия, Китай и Турция. Тези влакове поддържат връзка между Барселона и Мадрид (за 2,5 часа вземат разстоянието). Също са германска разработка, на компанията Siemens.

 

Италия също се включва в класацията на най-скоростните влакове в света.  По маршрутите Торино-Милано-Болоня  и Рим-Венеция и Болоня-Флоренция-Рим-Неапол вървят или по-скоро „летят“ скоростните влакове от типа AGV Italo- Automotrice Grande Vitesse (AGV) Italo. Те развиват до 360 км/ч.

От 1993 година в Италия работи и високоскоростният влак  ETR-500, който достига обичайна работна скорост от 300 км/ч, а рекордът му е поставен през 2009 год. в тунела между Болоня и Флоренция с 362 км/ч. Влакът взема разстоянието между Болоня и Милано за 56 минути. Скоро ще влезе в експлоатация нов модел от тези влакове – шест влака ETR-1000, които ще развиват скорост от 360 до 400 км/ч.

 

През 2009 г. в Южна Корея е въведен в експлоатация скоростният влак  KTX Sancheon. Той е изработен от компанията  Hundai Rotem  въз основа на технология от френските влакове TGV. Те са собственост на националния железопътен оператор Korail. Рекордът на тези влакове е постигнат през 2004 г. и е 352 км/ч. С цел безопасност експлоатационната скорост на влаковете не превишава 305 км/ч. Във вагоните се возят комфортно 363 пътници, движещи се по маршрута Йонсан – Кванчжу – Мокпхо и Сеул – Пусан.

 

Великобритания EurostarБританският високоскоростен влак Еurostar или British Rail Class 373 е от серията TVG. Той поема  пътници между Великобритания – Белгия и Франция, минавайки през подводния тунел под Ла Манш. Влакът има вместимост  900 пътници и достига работна скорост от 300 км/ч, а рекордът му е постигнат през 2003 г.  и е 334,7 км/ч. Разстоянието от Лондон до Париж влакът Eurostar изминава за 2 часа и 16 минути.

 

Основният тип влакове за големи разстояния в Германия са от типа ICE. Те са разпространени и в други държави. По линията  Страсбург-Париж  InterCity Express развива скорост до 320 км/ч. В Русия този тип влакове поддържат линиите Москва –Нижни Новгород и Москва – Санкт Петербург.

 Серия E5 Shinkansen, Япония  Серия E5 Shinkansen, Япония  -  320 kmph (199 mph)  – Серия E5 Shinkansen е високоскоростно обслужване между Токио и Shin-Aomori на 3 часа и 10 минути. Това е първият дизайн на “дългия нос”, който се използва за минимизиране на въздушната турбулентност, особено когато влиза в тунели, и има много от тях по маршрута.

 

THSR 700T е високоскоростният влак на остров Тайван. Той е разработен на основата на японските влакове Shinkansen. Развива максимална скорост в работен режим от 300 км/ч. и свързва северен Тайпей с южен Гаосюн. Състои се от 12 комфортно устроени вагона и може да превози до 989 пътници. Скоростният му рекорд е поставен през 2005 г. и е 315 км/ч.

 

Alstom Euroduplex, Франция  – 320 km / h  – Euroduplex е многосистемният високоскоростен влак с двойни детайли от серията Avelia. Управлява се от френската железопътна компания SNCF и свързва френските, швейцарските, немските и люксембургските железопътни мрежи. Днес е единственият влак в света, който е напълно оперативно съвместим, което означава, че той е в състояние да работи безпроблемно като се включи в няколко европейски железопътни мрежи.

 

HSL 1 е белгийският високоскоростен влак от серията TGV (Train à Grande Vitesse, на френски „високоскоростен влак“). Работната му скорост е 300 км/ч и се движи по мрашрути, съединяващи Белгия и Франция.  Работи от декември 1997 г.

 

Железопътният транспорт, който мнозина подценяват, всъщност прави мощни крачки напред. Преживял е голяма еволюция от вагонетките с ръчна тяга до днешните суперскоростни експреси, движещи се на принципа на магнитната левитация.

 

 

 
 
2021 Всички права запазени! trs-bg.com