Блог

Най-високите места и неща в света

На Земята има наистина много високи неща. Места като сгради, открити барове, които могат да ви докарат световъртеж – места, за които с гордост ще разказвате в мигове на разговори с приятели. Ако успеете да ги видите.

 

Най-високата сграда

най-високата сграда

На повече от 822 метра от земята, в Дубай, се намира най-високата сграда на нашата планета – името й е Бурдж Халифа. Строителството на Бурдж Халифа започва през 2004 г., като екстериорът е завършен 5 години по-късно – през 2009 г.

 

Най-високото дърво

Най-високото дърво в света е секвоя, наречена Хиперион, кръстена на герой от гръцката митология. Дървото е високо цели 115 м. Това огромно дърво е открито едва през август 2006 г. в отдалечена част на Националният парк Редууд, Калифорния, от природолюбителите Крис Аткинс и Майкъл Тейлър.

 

Асансьорът, който допира небето

най-високият асансьор

Това съоръжение е изградено през 2009 година. Асансьорът Бейлонг е построен отстрани на скала в националния парк “Джанджяе”. Но въпреки изключителната му полза и сензационна посещаемост, ефектите върху околната среда на асансьора са били обект на дебат и противоречия, тъй като районът Лулингуан е едно от местата, обкичени със званието „Световното културно наследство”.

 

Пясъчен замък – естествено най-високият

Няма много други дейности на плажа, които да са по-релаксиращи от забавлението, наречено „да построиш пясъчен замък”. През февруари 2017 година Сударски Патналик е построил замък, който е бил почти 14 метра висок, на бреговата ивица в Одиша, Индия. Това „строителство” му отнело точно девет дена и с малко помощ, пясъчният замък влиза в Световните Рекорди на Гинес.

 

Мост над света

Дъдж Бридж най-високият мост

На 565 метра над река Бейпън е издигнат мостът, който ви издига най-високо над земята, от всички познати мостове и това е Дъдж Бридж. Мостът пресича реката на границата между провинциите Юнан и Гуейджо. Строителството на моста започнало през 2011 г. и завършило през септември, 2016 г.

 

Най-високият пилон

Най-високият пилон е позициониран в Душанбе. Неговият строеж започва през ноември 2010 година, в Деня на националния флаг на Таджикистан и самият пилон за това е предназначен – да издига националното знаме във висините. На 9 септември Таджикистан празнува 20 години от обявяването й за независима република и тържественото откриване на знаменателното съоръжение през август 2011 г. е в чест на този празник. Пилонът е с височина от 165 м. На същият ден пилонът е включен официално в Книгата на рекордите на Гинес като самият президент на Таджикистан получава сертификатът.

 

Най-високото влакче на ужасите

най-високото влакче на ужасите

Най-високото влакче на ужасите, наречено Кингда Ка, можете да откриете в градчето Джаксън, щата Ню Джърси. Влакчето се изкачва до върха, достигайки височина от 139 метра. То е и второто най-бързо влакче на ужасите в света, развивайки скорост, равна на 206 км/ч за три секунди и пет стотни.

 

Люлката, която те доближава до боговете

Тази люлка се намира на покрива на футболния стадион „Мойсес Мъбида” в Дърбан, Южна Африка Люлката е висока 87 метра, но седалката се намира на едва девет метра от повърхността на земята.

 

Най-високият мотор

най-високият мотор

Най-високият мотоциклет в света е с височина 5,10 м височина от земята до върха на кормилото. Мотоциклетът е създаден от Италианецът Фабио Реджиани. Седем месеца са били нужни за раждането на този звяр. Той се задвижва от 5,7 литров V8 двигател, работещ с 280 конски сили. Реджиани наскоро добави допълнителни колела за стабилност. Както се съобщава на уебсайта на Гинес, той казва, че никога не губи публичната реакция на творението си, като любимият му отговор е: ’’О, майко мила, колко е голям!’’

 

Най-високият връх

През международната граница на Китай (Тибетска автономна област) и Непал минава върха Еверест – най-високият връх на света. С височина от 8,848 метра над морското равнище той бие всички рекорди. Но въпреки това е имало известни спорове по отношение на височината му .

Дебатът между Китай и Непал по отношение на височината е продължил пет години от 2005 до 2010 г. Китай твърдял, че трябва да се измерва с височина на скалата от 8,844 м, но Непал казвал, че трябва да се измерва с височина на снега от 8,848 м. През 2010 г. двете страни постигат окончателно споразумение, че височината на връх Еверест е 8,848 м.

 

Най-високият лифт на света

най-високият лифт

Най-дългото въздушно въже в света свързва островите Phú Quốc и Hòn Thôm на запад от континенталната част на южния Виетнам. В района се създава атрактивна ваканционна зона, предлагаща разнообразни развлекателни дейности и настаняване. Въжето е с дължина почти осем километра и осигурява незабравимо приключение точно над морската шир.

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com