Блог

Най-големите грешки, които туристите правят

грешки, които туристите правят

 

Всяка туристическа дестинация си има точно определени, предварително начертани маршрути. Тези маршрути са „проигравани” безброй пъти от милиони хора. Определени са така, че да се види от света, от конкретната дестинация, най-атрактивните места, най-специфичните черти, най-уникалното. За това и всеки турист ги следва. Следва точно очертания маршрут, за да може бързо и безпрепятствено да достигне до желаната точка и да се наслади на избраната дестинация по проверен и сигурен начин. Но дали това е наистина така? Оставаме ли накрая категорично удовлетворени от пътуването и преживяванията? Може би, не съвсем. Има доста неудобства, които преглъщаме и се опитваме да забравим. Приемаме ги като част от самото пътуване, сякаш те са неизменна част от него. Но трябва ли? Можем ли да променим нещо, за да си спестим някои премеждия, чувства на дискомфорт, излишни разходи и да се насладим на почивката и приключението пълноценно? Точно така! Само от нас зависи, от нашите решения зависи да вземем само най-хубавото от пътуването си и от мястото, което сме си избрали да посетим. Нека изпитаме запомнящи се положителни емоции, като се докоснем до света в неговата най-добра светлина. Какви грешки допускат туристите, когато се отправят към желаната дестинация и когато се гмурнат в непознатия свят на чужди народи, култури и бит? А как да ги избегнат?

 

Изморителната серия от забележителности и атракции

Избраната от нас локация е придружена от редица забележителности, с които е известна. В опит да опознаем мястото, се втурваме да ги обхождаме, като си мислим, че всичко трябва да се види, точно тук и сега. Сега съм дошъл, сега е момента да видя това, да видя и онова. И започваме с тичането насам-натам. Какво обаче остава в главите ни. Изморително обикаляне, болки в краката, хаос във възприятията ни, сливане на впечатленията и преумора. Да, със сигурност оставаме очаровани и изумени от нещата, които сме видели, но каква следа остават те в нас, след като цената, която сме платили не е за пренебрегване – нашия комфорт. Дали сме преживели пълноценно и качествено приключението или нашата обиколка се е превърнала в спортна дисциплина – обикаляне в галоп. Нека вдигнем глави от пътеводителя и се огледаме. Нека видим света с различен поглед, нека се дистанцираме от качеството ни на турист, за да съпреживеем новия свят, пред който се изправяме. Да, вероятно има много неща, които трябва да се видят – замъкът, музеят, магазинът, галерията. Виждаме ги, отбелязваме ги с „тик” и продължаваме. Но може би нещо не е наред. Това е общоприетият метод за пътуване и опознаване на избраната дестинация, но може би има и друг начин. Може би има по-добър начин да видим света. Задаваме си въпроси: Къде трябва да отида? Какво трябва да видя? Чакайте малко. Нищо не трябва. За да дадете смисъл на вашето пътуване и то да ви остави удовлетворени и щастливи в края му, направете нещо различно. Опитайте се да се почувствате като у дома си. Опитайте се да си представите, че сте местен жител и се насладете на обстановката, въздуха и атмосферата пълноценно, със спокойствието на не временно, а на постоянно пребиваващ. Така ще изпълните не само очакванията си, но и духа си с духа на мястото, което сте посетили. С този спокоен поглед, освободен от задължителните норми на туристическия маршрут, ще видите и ще се насладите по-ясно на екзотичния нов свят, който ще се разгърне пред вас с цялата си прелест. Освободете сетивата си. Потопете се в атмосферата като просто се разхождате по улиците, спирате се в случайни заведения, наслаждавате се на ненадейно изпречила ви се местна забележителност. Живейте като местен. Няма нищо по-лесно от това.

 

Неприятния допир с тълпите

забележителности, атракции, тълпи

Ще кажете: но наистина има места, които е задължително да види човек. Разбира се, това е вярно. Но защо не заобиколим досадните тълпи, които са се струпали точно в същия момент и те да видят дадена забележителност. Кой може да ги вини? Но събудете се сутрин рано. Защо не и даже преди изгрев слънце. Насладете се на спокойствието на спящия град и вижте с други очи избраната от вас забележителност. Със сигурност очарованието ѝ няма да бъде накърнено от жужащ народ и удоволствието ви ще бъде пълно.

 

Бюджетът си е бюджет

Дори да разполагате с достатъчно пари, а това не важи за всеки, трябва ли да плащате такси, за да видите местната култура, изкуство и архитектура. Трябва ли задължително да си платите, за да опознаете културата на избрания от вас свят. Със сигурност не. Изобилие от култура и изкуство може да срещнете на съвсем неочаквани места, които по неподражаем и не по-малко красноречив начин да ви разкажат за историята и бита на хората. Може и да ви прошепнат нечувани и невиждани досега от никого неща. Разчупете шаблона и разгледайте малко известни, но затова пък безплатни забележителности.

 

Непознатият език

За да се почувствате по-малко чужди и да нямате усещането за това, че сте сякаш не на мястото си, за да се слеете с обстановката и да ви бъде по-приятно преживяването, научете макар и няколко думи от езика на местните. Това ще отключи задръжките ви като с магична пръчка, ще ви направи съпричастни, а и заслужено ще приемете благодарствени овации от местните за уважението, което сте проявили към страната и езика им. Ще обогатите и себе си.

 

Непознатия свят на храната

непознатият свят на храната

Бъдете смели и разчупете шаблона на вкусовете. Опитайте това, за което само сте чели. За да е пълно сливането с обстановката, яжте и пийте така, както традиционно се прави в избраната от вас страна. Освободете се от навиците си и атакувайте вкусовете си с местния начин на приготвяне на ястията, с необичайните рецепти, продукти, подправки и всичко, което включва местната кухня. Така ще се потопите изцяло в средата за едно незабравимо преживяване, награждавайки не само зрителните си сетива, но и вкусовите.

 

Избягайте от сезоните

До тук съветите бяха – избягайте от центъра на града и от тълпите, избягайте от натоварените часове на денонощието, а сега – помислете за това – избягайте от туристическия сезон. Ще бъдете приятно изненадани и не само – ще се насладите необезпокоявани на всички забележителности и на неподправения чар на избраната от вас дестинация. Ще усетите очарованието на света около вас, недокоснат от туристическите тълпи. Ще имате удоволствието да погледнете света в естествения му вид, недокоснат и автентичен. Така ще имате цялото внимание на местните, които със сигурност няма да са изнервени и няма да ви възприемат като поредния турист, а ще ви посрещат като желан и обичан гост.

 

Света ще бъде в краката ви, ако го покорите по свой си начин, ако се потопите в него с удоволствие и мяра. Не забравяйте, че той така и не е опознат докрай. Има толкова много неизследвани и непознати места, които чакат в тишина да бъдат опознати и да споделят чара си, или пък по-скоро да не бъдат заринати от жадни туристи. Погледнете го така – не мога да видя всичко, но това което искам да видя, нека го видя в истинската му светлина.

 

 

 
 
2021 Всички права запазени! trs-bg.com