Блог

Най-големият велопаркинг в света

Най-големият велопаркинг в света е в Утрехт, Холандия

 

Холандия е раят за велосипедистите. Град Утрехт е най-натовареният транспортен център в страната. Известен с историческия си университет, извисяваща се готическа църковна кула и жива културна сцена. Бил е е най-важният холандски град до 17-ти век, когато постепенно е изместен от Амстердам. Намира се на брега на река Рейн, в средата на тази малка и забележителна, гъсто населена страна.

 

Тъй като е в центъра на държавата, винаги може да минете през Утрехт – дали по шосе, или с влак. Гарата му има 16 перона и се обслужва от холандската железница Nederlandse Spoorwegen, която е най-голямата в страната. Утрехт е оживен жп-възел.

 

Хората се придвижват към централната гара в Утрехт, където 40% от пътниците пристигат с велосипеди, там е и мястото на най-големия паркинг за велосипеди в Холандия – и в целия свят.
Идеята е предложена през 2014 г. от градския съвет на Утрехт, за да помогне за отстраняването на неприятния хаос от велосипеди, буквално натрупани извън гарата. Триетажното подземно съоръжение вече е отворено, но само наполовина е завършено. Досега има място за впечатляващата бройка от 6000 велосипеда. До края на 2018 г., когато гаражът от 184 000 квадратни метра ще е завършен напълно, ще има място за 12 500 велосипеди. Когато това се случи, гаражът ще бъде “най-големия в света“ – титла, която засега притежава автоматизиран паркинг с капацитет от 9 400 места, разположен под метростанция Kasai в Токио.

 

Студентите са големи привърженици на велосипедите. Утрехт е четвъртият по големина град в Холандия, университетски център. Там е и най-голямата ЖП-гара в страната.
Новото съоръжение включва и хъб за споделяне на велосипеди. Първите 24 часа се ползва безплатно, а след това струва на колоездачите 1,25 евро на ден, за да могат да оставят велосипедите си на сигурно място под Утрехт Централ.

 

велопаркинг Утрехт

 

Както отбелязва вестник „Гардиън” , откриването на най-големия в света паркинг за велосипеди в страна, където има 22,5 милиона души население, а велосипедите надхвърлят 17,1 милиона, трябва да бъде причина за празненство. Даже има гласове, че подготвеният велопаркинг можеше и да е по-голям.

 

Разходката из и около Утрехт е с предпочитаното превозно средство колело. Броят на колоездачите за последните пет години е нараснал. Темповете се засилват и затова организацията Fietsersbond е загрижена, че Утрехт може да се окаже изправен пред недостиг на паркинг за велосипеди по-рано от очакваното. Тоест нещата да изостанат като капацитет, независимо от замисления мащаб. Младите хора са изключително привързани към този екотранспрот, който дава възможност не само за социална близост , но и автентичен контакт с природата.
В момента се обмисля оптимизиране на ситуацията с велосипедите. Напливът е голям и всеки се опитва да намери свое място за спиране или паркиране в тази интензивна зона около гарата

 

Утрехт не е единственият холандски град, при който се наблюдава рязко увеличение на велосипедистите. Дори Ротердам , който е преустроен след Втората световна война, за да бъде по-американизиран и приятелски настроен към автомобила, през последното десетилетие е увеличил с 20% велотранспорта и подготвя съответната инфраструктура за тази цел. Така че този стил е завлядал не само Утрехт, а е част от манталитета на холанадците въобще. И други холандски градове планират да изградят значителни съоръжения за паркиране на колелета.

 

В Хага паркингът ще е с капацитет 8 500 велосипеда и ще се отвори в първата половина на следващата година. В Амстердам, където 32% от пътуванията са направени с велосипед, пространството също не достига. И там замислят да построят подводен паркинг- т.е. намиращ се под залива на езерото. Тунелите потенциално биха могли да свържат гаража директно с метростанцията и жп гарата на Амстердам, най-натоварената транзитна точка в града.

 

Амстердам

 

Предпочело се е да е под земята, защото в Амстердам не достига площ над земята. Вероятният капацитет на големия подземен паркинг там ще е 7 000 велосипеда.
Докато хиляди и хиляди велосипедисти правят своите турове из града за фотоснимки, има хора, които се дразнят от това. Те считат, че населяването на Амстердам с толкова двуколесни превозни средства води до „визуално замърсяване“, както го наричат те. Това според тях отслабва драматичната красота на Амстердам. Преместването им под земята – или в този случай под вода – на по-малко забележимо, но удобно място, би позволило на зашеметяващия исторически градски аспект на Амстердам да блести още по-ярко, без толкова глъчка и натрупвания на велосипеди на едно място.

 

Холандия и Утрехт като първенец в това направление е образец за култивирането на една нова култура на отношение към средата и общуването с нея. Според нея транспортът не трябва да товари и замърсява околното пространство, а да освобождава и разгръща ресурси.

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com