Блог

Най-голямото велосъоръжение в света

най-голямото велосъоръжение в света

 

Китай е една от най-динамично развиващите се индустриално и демографски страни в света. Но цената, която плащат в момента, е свръхурбанизираност и замърсеност на въздуха и средата. В опеделени райони и градове даже дишането е затруднено от гъстия смог.

 

В противодействие на това се е замислила и осъществява цялостна стратегия, която се реализира и вече дава първите резултати. В някои от големите градски центрове в северната част на Китай този тип замърсяване на въздуха е вече сравнителна рядкост. Това влияе и на туристопотока.  При досегашния вариант на замърсеност е обичайна гледка хората по улиците да са с предпазващи маски. Град Ксиамен е един от новите центрове, които в значителна степен са подобрили средата и се избавят от задушаващия смог.

 

Един от способите, избрани от местните, за подобряване на екосистемата, е приоритетното придвижване с велосипеди. Тази линия се отстоява и поощрява категорично от ръководните органи. Някои от моторните превозни средства даже са обявени за незаконни, заради лошото им въздействие върху въздуха.

В Ксиамен са обособени изцяло пешеходни зони без никакъв моторизиран транспорт. Силно се поощрява ползването на велосипеди. Вече е изградена и традиционна култура в тази насока.

 

За тази цел, в улеснение на велосипедистите, са издигнати велосъоръжения за тези участници в движението. Те прекосяват въздушно над традиционните пътища и са достъпни само за „байкърите“. Точно в Ксиамен е изграден най-дългият велосипеден път. Това са своеобразни магистрали за колоездачи, свързващи всички основни жилищни и бизнес райони в града. Подстъпите към тях са 11 на брой рампи, от които се потегля в едно или друго направление. Чрез тях може да се стигне и до автогарите и до две спирки на метрото. С тази си функционалност те създават оптимална свързаност без да натоварват трафика със замърсяващите фактори от традиционните МПС.

 

най-голямото велосъоръжение
Тези велосъоръжения са отворени за ползване от индивидуалните притежатели на велосипеди и мотопеди от 6:30 ч. до 22:30 ч. Тече едномесечен период на изпитания. Пътят е широк 15 фута или 3.66 м и в него могат да се поберат 2023 велосипедисти на час като пропускливост. Максималната скорост е 15 мили/час или 24 км/ч.

 

Покрай тези велоалеи има обособени специални станции за наемане на велосипеди. Разположени са и подходащи места за паркиране, както и павилиони със стоки, подходящи за този тип пътници. Допускат се само индивудални водачи и с велосипеди частна собственост.

 

Велосипедните алеи са издигнати на 16 метра над земята. Когато климатичните условия не позволяват ползването на трасетата, пътниците се ориентират към транзитни автобусни линии, които са на отделни нива.

 

Над 300 велосипеди за наемане са на разположение по трасето. Има и достатъчно място за паркиране на велосипеди частна собственост, както и вело-ориентирани павилионни услуги.

Покрай издигнатите велоалеи има парапети, така че е осигурена безопасност в случай на непровокирани инциденти. Жителите на Ксиамен са удовлетворени от придобивката си: „Толкова е хубаво да се кара колело под синьото небе на слънчева светлина“-споделят те. Тези думи за жителите на Пекин например биха били неприсъщи на тоя етап.

 

Велоалеите над земята имат функцията да осигурят безопасна и екологична алтернатива на досегашния превозен модел. Насърчава се развитие на транспорта, съобразен с екостандартите. Те са своеобразна въздушна инфраструктура, която даже може да бъде разглеждана и като туристическа атракция чисто архитектурно. Китайците казват, че са взаимствали архитектурната визия от Копенхаген, реално са приложили своята „зелена“ алтернатива, с акцент на велосипеда вместо на автомобила. В Дания този проект още не е завършен, докато китайците вече го пуснаха в действие.

 

най-дългата велоалея

Тези пътища неутрализират и задръстванията, удобни са за хората, които търсят не стресовия модел на живот. Ксиамен се гордее с най-дългата издигната алея и за мотоциклетисти. Вдъхновени от успеха на Ксиамен, и други китайски селища тръгват по линията на изграждане на подобна инфраструктура. По света нещо подобно се опитва да направят Лондон, Мелбърн. В Лондон на тази придобивка архитектурно съвършенство ще придаде прочутият сър Норман Фостър, който има намерение да създаде своите „136 мили колоездачна утопия“. Тези алеи за велосипедисти ще свързват съществуващи железопътни гари в града.

 

Китайците са си поставили за цел да се преборят със замърсяването на въздуха и задръстванията в трафика чрез отстояване като алтернатива на двуколесния наземен транспорт. За да могат гражданите по-често да ползват велосипеди, властите на Пекин открили в централните райони на града пунктове за наемане на обществени велосипеди. За начало предложили 2000 велосипеда, като първия час се ползват безплатно, а след това за всеки следващ час се заплаща по един юан. Максималното заплащане може да достигне 10 юана. Оказало се, че подобен модел е по вкуса на жителите на столицата на Китай. Автоматизираните пунктове за обмен на велосипеди били увеличени, а количеството на предлаганите колелета нараснало на 14 000. В нястоящите 520 пункта велосипедистите са отишли 1.7 милиона пъти, а в някои пунктове един велосипед е използван повече от 10 пъти на ден.

 

Предвижда се до края на тази година количеството на арендувани велосипеди да достигне 25 000, а стоянките за колелета да нараснат до 600. Този тепм ще се увеличава. По този начин пътниците ще бъдат обхванати в най-важните райони на града, търговските зони, транспортните възли. В някои от по-отдалечените райони на града ще се изгради вътрешна система за отдаване и ползване на велосипеди.

 

Всичко това е част от амбициозната програма с действия „Чист въздух за Пекин 2013-2017 г.“ Тенденцията ще се запази и развие, уверяват властите.

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com