Блог

Най-добрите места за пътуване през 2017-та година

Светът е необятно място за живеене, приключения и туризъм. Разбира се, посещавайки най-различни места с цел отмора и развлечения, те ще ни се сторят много по-приказни и запомнящи се, отколкото, ако сами сме техни постоянни жители. В страни, чиито имена чуваме всеки ден, може би, обаче, има какво да ни изненада и очарова, макар да ги мислим за тривиални дестинации.

 

1. Чили

 

Чили

 

Ако Бразилия миналата година получи наградата на пътуващите за Южна Америка, то Чили приема този приз за 2017 г. Бавно и методично, най-пренебрегнатата страна на чудесата на континента стана несъмнено най-желаната дестинация за приключенски туризъм и получи медалът на миналогодишните Световни туристически награди – водещата дестинация за приключенски туризъм на Южна Америка.

 

И защо? Тъй като това е държава с огромна дължина от 2 650 мили и широка не повече от 150 мили, тя е пълна с екосистеми, биоразнообразие, топографии. Разполага с 36 национални парка, някои от най-екстремните среди на Земята, от пустини до фиорди до субполярни острови, както и пътища и пешеходни пътеки и необходимата инфраструктура, за да ги направят достъпни.

 

2. Канада

 

Канада

 

Това е голяма година за тази голяма страна, тъй като през 2017 г. се отбелязва 150-годишнината от канадската конфедерация, от момента, в който Канада получава самоуправляваща се суверенна власт, с други думи – става страна. Днес, въпреки че е на второ място по големина след Русия, е трудно да се мисли за една по-красива или по-разнообразна страна – добра причина да я посетите по всяко време, да не говорим за точно тази година, която обещава да бъде една дълга национална рождена дата.

 

Големите пейзажи – Канадските скали – са добре известни. Долините от Британска Колумбия, Канада, известни курорти, познати като Покетс, например, имат и пустинен пейзаж (около Осойо) и топли зимни анклави от лозя и маслини (Оканаган). На западното крайбрежие вътрешният проход – лабиринт от фиорди и острови – се отличава с най-хубавите морски пейзажи в Северна Америка. Прериите на Алберта са богати на зрели лозя (Драмхелер). Есенните цветове на горите в Ню Брунсуик не отстъпват по нищо на Нова Англия. А остров Принц Едуард е една от най-красивите пасторални провинции на Земята. И над всичко това се крие огромната, ефирна красота на канадската арктика, стотици хиляди мили от възвишеното, открито и ветровито нищо.

 

3. Чандигар, Индия

 

Чандигар, Индия

 

Каква интригуваща комбинация от иновации и традиции. В северната част на Индия дръзката, модернистична архитектура на Чандигар получи класически статут, а точно пред вратите на този зашеметяващ град, чисто нов хотел празнува наследството на богоизбрания народ с доста голям замах и показност.

 

Чандигар е едно от най-забележителните градски творения в света. Градът е проектиран от Льо Корбюзие през 50-те години. След разделянето през 1947 г. индийската държава Пенджаб се нуждае от нова столица. Така премиерът Джавархалал Неру възлага на големия швейцарско-френски представител на модернизма да измисли съвсем нов град, изразяващ вярата на страната в едно по-светло бъдеще. Резултатът е шедьовър от бетон и зелени площи. Това е много живописно място, пълно с живот и обичано на местно ниво заради добре уредените си широки булеварди и паркове.

 

4. Гранада, Испания

 

Гранада, Испания

 

Прекарването на няколко дни в Гранада ще ни накарат изключително сетивно да усетим уроците по история. Дворците и градините на Алхамбра, създадени от Насид, последната династия на ислямската Испания, са все по-възнаграждаващи при всяко следващо посещение, като всеки път разкриват още няколко тайни, скрити в сложната архитектура.

 

Ако може да дойдете в Гранада, трябва да видите най-посещавания паметник на Испания, това са малките неща по пътя, които проникват в душата ви: покрити с чешми фонтани в малки квадратчета, цветя, претъпкващи се по белите стени и вихрушки от вкусни тапас в буйни барове.

 

5. Копенхаген, Дания

 

Копенхаген

 

С предложение за Европейска столица на културата през 2017 г., с което се слави вторият град на Дания – Аархус, продължава да се бори да открадне светлините на прожекторите от Копенхаген. Това до голяма степен се дължи на продължаващия хранителен фурор около столицата Нома.

 

Отворен от главния готвач Рене Реджепи през 2003 г., ресторант „108” в квартал „Кристиансхавн” в Копенхаген предефинира възприятията на датската кухня и представи чудесни скандинавски съставки – от магически звучащи клубени до елк език – на международната аудитория. Безбройните награди и консенсус, че това е най-добрият ресторант в света, изкушаващо ни водят към Копенхаген.

 

6. Пула, Хърватия

 

Пула, Хърватска

Ако се скриете в подземните проходи на римския амфитеатър в Пула, лесно може да си представите, че наистина усещате дъха на лъвовете, които са били затворени тук, облизвайки устните си с перспективата за празник над човешка плът.

Този амфитеатър е шестият по големина в Римската империя, един от най-добре запазените в света.

 

Въпреки, че има скалисти брегове, от които можете да се потопите в привлекателните води на Адриатика, Пула не е някъде, където ще отидете на почивка на плажа – за това опитайте курорти като Ровин, Порец. Вместо това, Пула е място, в което да се потопите в римски и хабсбургски скулптури през деня и нощта (в по-топлите месеци амфитеатърът е място за концерти) и да започнете проучване на тосканските ислямски гастрономически и винокултурни предложения.

 

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com