Блог

Най-дългите мостове в света

Мостът Вашку да Гама

мостът Вашку да Гама

Това е красив, стоманобетонен мост, намиращ се в столицата на Португалия Лисабон. Той включва и прилежащите крайпътни виадукти, и е най-дългият мост в Европа с дължина почти 17 км. Простира се над река Тахо и е сравнително нова забележителност – завършен е точно преди международното изложение в Лисабон през 1998 г. Също е мегапроект в истинския смисъл, защото струва 1,1 милиарда долара. По него са разположени шест платна на магистралния трафик от Лисабон. Автомобилистите плащат такса за него по-малко от 3 евро.
В Лисабон има още един мост, претендиращ да е сред рекордьорите – „25-ти април“. Той е сред най-дългите висящи мостове в света, приличащ на някои от емблематичните мостове на Сан Франциско (САЩ). Завършен е през 1966 г.

 

Мостът през езерото Понтчартрейн

Мостът през езерото ПонтчартрейнСписъкът с най-дългите мостове в Америка е доминиран от „държавата“ на пеликаните, щатът Луизиана, където се намира и мостът през езерото Понтчартрейн. Той е с дължина 24 мили (38.624 км). Открит е през 1969 г. През 2011 г. е надминат по дължина от китайския Jiaozhou Bay Bridge, който има дължина 26 мили (41.843 км).
Определен е като национална историческа забележителност през 2013 г. И е оцелял и след урагана Катрина, който му нанесъл минимални неструктурни щети (2005 г.).Таксата за шофиране по него е 5 долара, в началото преминаването е струвало 2 долара. Завръщането от Ню Орлиънс по него е безплатно.

 

Мостът Йоресунд

мостът Йоресунд

Мостът Йоресунд се простира през протока Йоресунд и свързва датската столица Копенхаген с оживения шведски град Малмьо. Този вантов мост е и най-дългият комбиниран автомобилно-железопътен мост в Европа с дължина 7925 метра. Гледките от този мост, особено при летен залез на слънцето, са едни от най-красивите в света.
Отворен през 2000 г. след 5-годишен период на строителството, предшестван от десетилетия на планиране. Този мега инфраструктурен проект струва 2,6 милиарда евро. Пътувайки на югоизток от Копенхаген към Малмьо, пътният и железопътният трафик се пренасят по-късно през тунел с дължина 2,5 километра под протока до малкия изкуствен остров Пеебхолм, където започва мостът. С кола цялото пътуване отнема около 10 минути.

 

Мостът Рио – Нитерой (Rio-Niterói Bridge)

рио-нитеройски мост

Мостът се разгръща през залива Гуанабара в Рио де Жанейро и е най-дългият мост в Латинска Америка. По него има осем платна, част от бразилската крайбрежна магистрала, която има обща дължина 3000 мили. Приема се за забележителност на Рио, наред със статуята на Христос Спасителя и плажа Копакабана.
Дължината на моста е 8,25 мили (13.270 км). От 1974 г., когато е построен, до 1985 г. е водел класацията на най-дългите мостове над водата в света. Направен е от предварително напрегнатата бетонна конструкция е и най-дългият мост от точно този тип.

 

Мостът Явуз Султан Селим

мостът явуз султан селим

Истанбулският мост Явуз Султан Селим не е най-дългият висящ мост нито в Европа, нито в Азия, даже не и в Турция. Но с обща дължина от 7,100 фута (2164 метра) този комбиниран железопътен мост свързва двата бряга на пролива Босфор. Височината му е смайваща – 1056 фута (близо 322 метра), като има и голяма широчина. Той свързва два континента и е обект на много суперлативи.
Това е третият мост в Истанбул, изграден над Босфора. Завършен е през 2016 г. и има четири автомобилни платна и една жп линия.

 

Мостът Хартланд

мостът Хартланд

От 1922 г. насам Ню Брунсуик е домът на моста Хартланд – най-дългият покрит мост в Канада. В началото на 20 век се е приемал за чудо на инженерството и е заменил ферибот, прехвърлящ пътници през река Свети Йоан. Дълъг е 1282 фута (390 метра). В началото не е бил покрит, а 21 години по-късно му е добавена дървена надстройка по време на капитален ремонт. В началото се провеждали интересни конни състезания по него, а сега има нещо като поверие, че който задържи дъха си, докато премине през моста, това му носи голям късмет. През 1980 г. е обявен за национален исторически обект.

 

Плаващият мост Евъргрийн Пойнт

евъргрийн пойнт

Най-дългият плаващ мост в света, подпомогнат от понтон, се намира в безспорната плаваща столица на света: Вашингтон. Както казват самите американци, само Вашингтонци знаят как да вземат огромен къс бетон и да го накарат да плава.
Мостът се простира на 7,710 фута (2350 метра) над езерото Вашингтон. Името му е Evergreen Point, но повечето местни хора го наричат “мост 520″, тъй като той е част от националния маршрут 520. Последният му вариант е направен през април 2016 г., който заменил неговия предшественик, открит през 1963 г. Характеризира се с по-красива външност и е по-сеизмично устойчив. Има и специална за пешеходци и велосипедисти в допълнение към четирите платна за автомобилисти.

Мостът 520 е един от трите плаващи моста, които обхващат езерото Вашингтон.

 

Мост “Дхола-Садя” (Dhola-Sadiya)

мостът Дхола Сатия

Това е най-наскоро завършеният мост – пуснат е на 27 май 2017 г. в североизточната част на Инсама, Асам, Индия. Преминава през река Лохит, приток на Брахмапутра. По вид е семпъл мост, без извисени арки, кули или архитектурни приумици. Струва 155 милиона долара, построен е за пет години и осигурява по-бърз трафик към някои от най-бедните райони, граничещи с Китай. Спестява на шофьорите пет часа пътуване по традиционния обиколен маршрут.
Мостът Dhola-Sadiya също е забележителен и със своята обща дължина – 5.69 мили (около 9 км) – най-дългият в Индия. След пускането му в експлоатация се очертал недостатък – загуба на работа за местните лодкари, тъй като техният превозвачески бизнес секнал. Но пък ползите от пускането на моста за болшинството са несъмнени.

 

Това са само осем от най-дългите и забележителни мостови съоръжения, намиращи се в различни краища на света. Всеки един от тях има свой отпечатък не само в инфраструктурата на съответния регион, но и е част от неповторимата му визия.

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com