Блог

Най-интересните спирки по света

Спирките на обществения транспорт са нещо като витрина на вкуса, предприемчивостта и въображението на мениджърите. Разбира се всичко това работи винаги в сътрудничество с органите на местното самоуправление, защото е част от градската инфраструктура. Освен всичко, спирките трябва задължително и да са функционални, за да изпълнят предназначението си в полза на пътниците. Предлагаме ви гледки към някои от най-атрактивните спирки по света, в които максимално се е разгърнала творческата фантазия на архитекти и урбанисти.

 

Арау, Швейцария

Спирка в Арау, Швейцария

Спирка с огледална полупрозрачна конструкция – покрив, намираща се в швейцарския град Арау. Тя е разположена непосредствено до железопътната гара. Покривът е в елипсовидна, несиметрична форма, с прозрачни вътрешни фрагменти. Дизайнерски тази спирка се вписва отлично в средата, като материали е абсолютно достъпна за изработка и монтаж. Цветът е ефирно син, напомнящ колорита на облаците. Естествено основната й функция е да защити от пристъпите на дъжд и сняг през различните сезони.

Интересна спирка в Арау

 

Крумбах, Австрия

Спирка на игрище в Крумбах, Австрия

Изглежда, че местната градска управа има особено, нестандартно отношение точно към обществените спирки като неповторим елемент от облика на обществената среда. Точно Крумбах, Австрия може да се нарече рай за автобусните спирки. Те са удобни, естетични, но и крайно различни. Наистина изграждат част от мозайката на общото впечатление.
Спирка-трибуна.Първата снимка е на спирка, разположена до тенис корт. Тя е изработена от екоматериали и е на два етажа. На втория етаж чакащите пътници биха могли да продължат да наблюдават какво става на спортното игрище в съседство, докато изчакват своя превоз.

Крумбах, Австрия - спирка

Другата спирка е направена като своеобразен дървен тунел с множество седящи места в основата. Праволинейните форми се разчупват от едно допълнение към конструкцията, разположено от едната страна.

 

Ванкувър, Канада

Спирка във Ванкувър, Канада

Това е спирка, построена до университетския корпус и естествено обслужва посетителите на този учебен комплекс. Оригиналното е в покривната конструкция на спирката – тя е съставена от множество петстранни ромбовидни клетки. Вътрешността им е в топъл дървесен цвят, а страничната, облицовъчната платформа на покрива е в прозрачно черно. Най-вероятно целият покрив е от изкуствени материали, умело съчетани с неповторимо естетическо въздействие. В покривната част се оглеждат растящите наоколо дървета, а цялостното въздействие на тази конструкция е, че създава впечатление, че се намираш в сянката на клоните им.

 

Хугкерк, Нидерландия

спирка в Хугкерк, Холандия

Това е спирка в холандския град Хугкерк или по-точно, намираща се в покрайнините му, на място, където се отправят пътници в три различни направления. Тя има леко футуристична форма, вградени са три крила във вътрешността – по едно за пътуващите във всяко от направленията. Общото внушение е, че формата може да бъде оприличена на цвят лилия, а лилиите са разпространени цветя в района. Следователно спирката има значение и за своеобразната идентификация на мястото. В покривната конструкция никъде няма прави ъгли, всичко е направено максимално обло и дъговидно. Във вътрешността има стая за шофьорите на автобусите с необходимите там приспособления. Не е пропуснато да има и тоалетна, приспособена за пътуващи хора с увреждания.

 

Ротердам, Нидерландия

спирка в Ротердам

Тъй като бюджетът, отделен за строителство на спирки на ротердамската автогара бил не голям, архитектите решили, че дори в такава икономична обстановка, могат да направят нещо удобно и красиво. Прави впечатление нежната, изискана конструкция в пастелно розов цвят. Материалите са също леки, създаващи иллюзия за въздушност. Направили са две конструкции с противоположни покривни идеи. Единият купол е във форма на хамак, а другият – на възглавница. Казват, че покривът е вероятно най-тънкият като материал, същевременно не отстъпващ по здравина на останалите. Всъщност материалът е стомана, но толкова ефирно направено, че изглежда като стъкло. Куполите лежат върху плоски колони, като всичко създава впечатление за надути от вятъра платна. Трябва да се знае, че всеки един от тях тежи по 5 тона.

 

Сан-Антонио, САЩ

спирка в Сан Антонио

Край Сан-Антонио се намира бивша военна част на американските военновъздушни сили. За да не стои там като захвърлена и изоставена, градските власти решили да пуснат до там обществен транспорт и построили за тая цел и спирка. Тя е в сребристосиво и небесносиньо, точно като повечето самолети. Покривната конструкция е семпла, но оригинална и наподобява устрем към небето с вградените и насочени под ъгъл цилиндрични части.

 

Конагаи, Япония

спирка в Япония - ягода

спирка в япония - диняСпирките пък в японския град Конагаи са в духа на единна концепция. Те са във формата на гигатски стилизирани плодове. Японците по начало са известни с екологичния си подход и здравословен стил на живот. Това е не просто конкретен намек за това, но и виждане за разнообразие на дизайнерите, създали тези конструкции. Могат да се видят многообразие от спирки във вида на природни дарове – ябълка, ягода, диня и пр.

 

Дубай

спирка в Дубай 1спирка в Дубай - 2

Дубайският климат е мотив конструкторите да създадат спирки, които са затворени и кондиционирани. Не са големи по размери, но абсолютно насочени към удобство и комфорт на чакащите. Видът на конструкцията е стилен, а материалите съответно непропускливи за жега, вятър и пясъчни наноси. В горната си част имат обособени рекламни панели с информационна стойност.

 

Португалия

спирка в Португалия

Тази спирка е в Португалия, но нямаме данни от кое селище е. Тя е дело на оригинални автори и също е в нестандартен стил. Оригиналното хрумване е, че покрай общо взето стандартната конструкция-навес за чакане с пейки, отстрани е вградена добавка. Това са заоблени куполовидни сегменти, разположени гъсто едно до друго, като в цялост създават една платформа за сядане, че даже и за лежане. Самото приложение разчупва иначе правите линии на съоръжението с визията си на графика от осцилоскоп, започваща от покрива и стигаща до встрани на повърхността на земята.

 

Минесота, САЩ

спирка в Минесота

И накрая една също оригинална идея, претворена във формата на обществена спирка. В Минесота са комбинирали чакането сна пътниците с внушението за храна. Може да изглежда рекламно, но според нас не е в същината единствено така. Усещането е за автентичност и реалистичност на гледката. Това впечатлява, сякаш чакащите пътници са във вътрешността на печка, чийто пулт за управление е изимитиран на покрива на конструкцията.

 

 

Тези примери са доказателство, че при умела интепретация от урбанисти, архитекти и дизайнери на градското пространство, дори автобусните спирки могат да се превърнат в своеобразни забележителности. Те не само красят пейзажа, но и са част от неповторимия облик на тези обществени центрове. Някои граничат с произведения на изкуството по своето внушение.

 

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com