Блог

Най-луксозното пътуване с влак в Япония

Shiki Shima най-луксозното пътуване с влак

Ако искате да се возите на японския Shiki-Shima Express, най-вероятно няма да имате този късмет. Пътуването на този съвсем нов изключително луксозен влак – пълното му име е Train Suite Shiki-Shima – никак не е евтино. Цените започват от $ 2,200 и стигат до $ 10,000. Тези цени са за двудневни или четиридневни пътувания около източната част на Япония.

 

Тези, които могат да си позволят билет, ще трябва и да чакат, защото всички билети за влака са напълно разпродадени до средата на 2018 г. Билетите са достъпни само чрез специално заявление-молба.

 

Защо са тези големи изисквания?

Експресът Шики-Шима е собственост на Източна японска железница (JR East). Влакът разполага с 10 вагона и общо 17 луксозни помещения, от които 15 стандартни стаи и 2 луксозни апартамента.

 

Сравнително малкият капацитет на влака е част от причината за дългото чакане за свободни места. За тези, които оценяват лукса, обаче, превъзходните удобства си заслужават чакането. Апартаментите на Шики-Шима имат свои собствени мансарди и са оборудвани с автентични вани с кипарисово дърво и собствени трапезарии. Общодостъпните части на влака включват трапезария, футуристичен вагон-всекидневна, оборудван с пиано бар и два вагона с открити куполи, предназначени да покажат живописните пейзажи по маршрута.

 

Звезди на Michelin и спортни автомобили

Shiki Shima влак Главният готвач на Шики-Шима, Кацухиро Накамура, е добре познат в кулинарния свят. Основната му претенция към славата е тази, че той е първият готвач в Япония, който получава златна звезда Мишлен. Накамура е създал меню, което изисква готвачите му да се снабдяват с пресни продукти от спирките по пътя и да ги използват, за да създават регионални тематични ястия за пътниците.

 

Самият влак е проектиран от Кен Окуяма, чието име може да е познато на любителите на спортни автомобили. Той е проектирал превозни средства за многократно награждавани автомобилни производители като Porsche, Ferrari и Maserati. Елегантното тяло, поставените в относително неправилни позиции триъгълни прозорци и хибридният футуристичено-традиционен японски мотив са доста уникални и със сигурност внушават идеята за спортен автомобил.

 

За тези, които имат достатъчно късмет да могат да си закупят билети, изключителното изживяване а-ла Shiki-Shima започва още преди качването на борда. Влакът разполага със собствена платформа в доста натоварената станция Ueno в Токио.

 

Част от по-голяма тенденция

Shiki Shima влак 3Това не е първият луксозен влак в историята. Той дори не е първият луксозен такъв в Япония. Проектът Шики-Шима се развива благодарение на популярността на експреса Седем звезди, луксозен спален влак, пуснат от друга регионална японска железопътна компания JR Kyushu през 2013 г. JR East просто побеждава съперника си JR West в тази все по-конкурентна ниша. JR West Twilight Express Mizukaze стартира предлагането на услугите си през юни, месец след като Шики-Шима потегля по релсите за първи път.

 

Това е нещо като състезание по релси в страната. Японската железопътна система е приватизирана и повечето големи влакови компании са публична държавна собственост. Това стимулира увеличаването на печалбите с предлагането на първокласни услуги и извличането на доходност от нововъведения преди да са навлезли в японския бит и да са станали общодостъпни.

 

Железопътна система от световна класа

Японските железници със сигурност могат да бъдат определени като модерни, но те дължат своята популярност най-вече с ефективност, точност и широк обхват. Можете да отидете почти навсякъде в Япония по релси и почти винаги ще стигнете навреме. Луксът изобщо не е бил част от имиджа на японските железници, докато Шики-Шима и неговите подобни не започнаха да се рекламират и реализират така успешно.

 

Японските градски влакове (особено в Токио) не са известни със своите удобства. Всъщност те са известни точно с обратното. По време на пиковия час, пътниците буквално се натъпкват във вагоните от членовете на железопътния персонал, чиято работа е да запълнят максимално капацитетът на влаковете, без да нарушават графика. Междуградските влакове никога не са толкова претъпкани, но те предлагат предимно “икономична класа”.
В този контекст популярността на Шики-Шима и неговите луксозни подгласници има смисъл. Пътниците се възползват от преживяването да се возят на не дотам практичния и непретъпкан влак, част от най-добрата железопътна система в света.

Shiki Shima влак 2

Можете да пътувате по релсите за много по-малко

За щастие, не всички пътувания с влак попадат в ценовия диапазон на Shiki-Shima. Редовните междуградски пътувания с железопътен транспорт в Япония обикновено струват между $ 100 – $ 300, а комбинираните железопътни преходи могат да направят междуградските пътуванията, а и пътуванията в рамките на градовете по-евтини. Всички спирки, които пътниците на Шики-Шима могат да видят, също могат да бъдат достигнати чрез редовните влакове на JR East.

 

Накратко, макар тези луксозни влакове да предлагат напълно различно пътуване, те не предлагат непременно ексклузивна обиколка на Япония по релсов път. С железопътен пропуск, който струва една десета от най-евтината тарифа за луксозен влак, всеки може да посети същите места и да види същата природа … макар и не през футуристични, покрити със стъкло вагони за наблюдение.

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com