Блог

Най-невероятните пътища в света

За много от нас пътуването е едно чудесно преживяване, което свързваме с приятните емоции от новите и интересни места, които виждаме. Едва ли има човек, който не би се насладил на това да шофира или пътува по пуст, живописен път, слушайки музика в приятна компания.

 

Все пак обаче, доста по-интересно, вълнуващо и не по вкуса на всеки би било приключението да пътуваш по ръба на скала на хиляди метри надморска височина, знаейки, че само едно зле преценено движение на волана ще доведе до фатални последствия. А може би пътуване по път, по който в продължение на стотици километри няма населено място и дори бензиностанция? Затова за любителите на адреналина и предизвикващите цъкане с език и дълбоки въздишки пътувания, сме подготвили няколко от най-странните, опасни и невероятни пътища в света. Проверете изправността на спирачките, закопчайте коланите и натиснете газта!

 

ZOJI LA, Индия

 

Sheep and goats being herded over the Zojila Pass as a traffic jam idles trucks because of a landslide; Kashmir, Jammu and Kashmir State; India.Този път е дълъг 9 километра и се намира в щата Кашмир, Северна Индия. Разположен е на около 3 500 метра надморска височина в Западните Хималаи и затворен през голяма част от времето поради силните снеговалежи, които се изсипват в планината. При валежи от дъжд пък, пътят става много кален, поради което има опасност от затъване на автомобила. Това, плюс факта, че Zoji La е много тесен и няма никаква ограда между него и пропастта отдолу, го прави изключително опасен дори при благоприятни мете единствено за много опитни шофьори и автомобили в перфектна техническа изправност.  

 

 TRANSFAGARASAN, Румъния

 

0Да, едва ли ще прочетете правилно името от първия опит. На това шосе, минаващо през Карпатите в Трансилвания, беше посветен епизод на британското предаване за автомобили Top Gear, което говори само по себе си колко атрактивно е шофирането по него. Пътят е дълъг около 90 километра и е изграден по времето на комунизма от румънския лидер Николае Чаушеску, когато се е използвал за военни цели. Пълен е с остри завои и тесни виадукти, което предразполага към едно изпълнено с доста адреналин пътуване с бонус прекрасна гледка към заобикалящите го върхове. 

 

HANA Highway, Хавайски острови

 

Aerial View of Winding Hana Road Along Slopes of Maui Coast

Hana Highway, намиращ се на втория по големина от Хавайските острови – Мауи, е дълъг 103 км и свързва градовете Кахалиу и Хана. Пътят е много криволичещ и тесен, поради което се изминава за доста дълго време за това разстояние – около два часа и половина. Освен това се свързва от цели 59 моста, 46 от които са с еднопосочно движение. Като допълнение към тези неприятни особености идва и факта, че редовно шосето е затворено заради честите свлачища, които застрашават сигурността на пътуващите по този иначе толкова живописен и красив път. Друг особено интересен факт е, че точно заради многото опасности, които крие, повечето компании за отдаване на коли под наем в Мауи забраняват пътуването с техни автомобили по този път.

 

DALTON Highway, Аляска, САЩ

 

0

Този път в Аляска започва близо до град Феърбенкс, свършва почти до самия Северен ледовит океан, а дължината му е цели 666 километра. Най-важният и задължителен за отбелязване детайл, касаещ пътуването по Dalton Highway обаче е, че местата за зареждане на гориво са силно ограничени, а около пътя има точно три малки градчета, което го прави може би най-изолирания път в САЩ. Най-близкото медицинско заведение пък е чак във Феърбанкс. (затова е препоръчително да си носите пълен комплект за оцеляване и солидно медицинско оборудване). На места пък състоянието на пътната настилка е изключително лошо и примитивно, затова пътуването с малък автомобил всъщност е голям риск. Въпреки опасностите, които крие този път, по него има сериозен трафик на камиони, особено през зимата. 

 

KARAKORAM, Пакистан и Китай 

 

Karakoram се смята за един от най-високо разположените международни пътища в света. Той свързва Индия и Пакистан през прохода Khunjerab и е кръстен на планината, през която минава. Дължината му е внушителна – цели 1 300 километра, и е разположен на почти 5 000 метра надморска височина. През последните години, този път се превръща в голяма туристическа атракция за любителите на приключения и търсачите на силни усещания, тъй като дава достъп на планинари и колоездачи до много върхове и езера в района. Поради тази причина, пътят Karakoram е определен от вестник The Guardian за третата най-добра туристическа дестинация в Пакистан.

 

YUNGAS, Боливия

 

0Свързващ столицата на Боливия Ла Пас и град Короико, този път  се смята за най-опасния и смъртоносен в света. Черната статистика сочи, че от 2006 година насам между 200 и 300 души годишно губят живота си при инциденти на този път, а на много места по него е отбелязано къде са падали автомобили в пропастта. Интересен факт е, че на шофьорите движещи се от страната на пропастта, е позволено да карат и в лявата част на пътя за да се ограничи опасността от пропадане. Разбира се обаче, всичко това предизвиква страхотен интерес и Yungas е една от сериозните туристически атракции за феновете на адреналина и особено за любителите екстремнот планинско колоездене. В началото си пътят е на 4 650 метра надморска височина, а в края едва на 1 200, което го прави перфектен за спускане. От 1998 година насам 18 колоездачи са загубили живота си, спускайки се по този високо рисков маршрут. 

 

PASSAGE DU GOIS, Франция 

 

0Това е 4-километров път, водещ до френския остров Noirmoutier. Най-интересното около него обаче е, че тъй като пътят е изграден върху естествен пасаж в Атлантическия океан, той е достъпен за движение за едва няколко часа на ден, тъй като два пъти дневно бива заливан от прилива. Друг любопитен факт е, че Passage du Gois е включван два пъти в маршрута на колоездачната обиколка на Франция (Тур дьо Франс) – в нейната втора фаза през 1999 година и първа фаза през 2011 година. 

 

А81, Германия

 

Може би тази магистрала, свързваща Готмадинген и Вайнсберг е доста далеч от атрактивността и екзотичността на някои от предишните пътища и даже изглежда скучна, но все пак за нея има една доста любопитна подробност, а именно, че това се смята за най-скоростната отсечка в света. Липсата на ограничение на скоростта в по-голямата част от А81, я превръща в рай за феновете на високите скорости. 

 

 

 

 
 
2019 Всички права запазени! trs-bg.com