Блог

НАЙ-НОВИТЕ ПЪТНИ ЗНАЦИ В СВЕТА

    В нашия модерен свят всичко ежедневно се променя. Хората не са каквито бяха, градовете не са каквито бяха, пътищата не са каквито бяха, а с тях и пътните знаци. „Спри”, „Път с предимство”, „Тунел” и всички останали добре познати на шофьорите табели, отдавна са станали част от нашите навици за движение по пътищата. Толкова сме свикнали с тях, че сме ги възприели за нещо нормално и задължително. Не им обръщаме специално внимание, просто спазваме техните указания и с това изчерпваме значението им. Но с всеки изминал ден, на необичайни места по света и у нас, изникват такива пътни знаци, които не само че представляват новост и промяна за участниците в движението, но дори предизвикват чист интерес и почуда. Някои от тях са толкова фрапиращи, че истинското им значение остава мистерия за преминаващите и всеки ги възприема според собствената си преценка. Ние от Трафик пътна сигнализация подбрахме някои от тях, които ще ви покажем, за да можете, ако попаднете на тях, да сте подготвени и да знаете как да реагирате.

 

знак 1 Започваме с един напълно адекватен и дългоочакван знак, имайки предвид начина на живот на хората в наши дни. Много хора прекарват голяма част от времето си с телефон в ръка и за съжаление не го оставят, дори когато правят нещо толкова важно като пресичането на улицата. Съответно тези техни действия понякога водят до неприятни последствия, от които не са доволни нито водачите, нито пешеходците. Авторът на знака – Якоб Семплер го измисля, след като негов колега бива блъснат от кола, точно докато пресича с поглед, насочен към телефона си. Едва ли хората, които концентрират вниманието си върху мобилните си устройства, ще забележат знака и ще се повлияят от него, но поне ще бъде едно разумно напомняне, както за тях, така и за шофьорите.

 

знак 2   Този забавен знак символизира играта „на котка и мишка” сред преминаващите. Навярно в близост до него се намира паркинг, който доста често няма свободни места, което довежда желаещите да оставят превозното си средство там да дебнат и следят всеки с подобни намерения като техните.

 

 

знак 3 За жалост това е един от ужасяващите примери за нови знаци в света. Той красноречиво говори сам за себе си и показва това, което е възможно да се случи в близките сто години, заради нашия неблагоразумен начин на живот. Масовото изчезване на животински видове, горските пожари и тежката суша са само някои от последиците, които хората в наши дни могат да причинят на природата и бъдещето на Земята. За да повлияят на възприятията ни, хората са измислили тези знаци, които да ни „стреснат” и да ни подбудят да пазим планетата.

 

знак 4   Това е един от модерните знаци, които могат да се поставят почти навсякъде и да служат по предназначение. Неговата употреба в България е наложителна покрай датите осми декември, края на месец май, покрай Нова година и като цяло всички празници, които българите обичат да посрещат с обилни количества алкохол. За жалост, гледката определено не е приятна, но да се надяваме, че с помощта на този знак, ще бъдат предотвратени нежелани ситуации между шофьори и хора, „почерпили” се повече от нормалното.

знак 5      Този знак, който също е част от модернизирането на пътната сигнализация е доста обезпокоителен, но напълно адекватен. В наши дни все повече шофьори се интересуват само от собствения си интерес и карат така, сякаш са сами на пътя. Неспазвайки ограничения, култура и съображения, те превишават скоростта, с оглед да стигнат някъде навреме, като по този начин застрашават не само своя собствен, но и чуждите животи. Още по-лоша е ситуацията, в която млади и неблагоразумни притежатели на бързи, а и нетолкова бързи автомобили решават да премерят силите и възможностите си като се впускат в опасни състезания, форсирайки по пътищата. Тези техни действия понякога резултират точно в показаното от картинката на пътния знак – нещо, което никой не иска да се случва. И макар всичко да се свежда до самосъзнание, култура и лична преценка, предприетите мерки за предупреждение чрез табелата са добре дошли.

 

знак 6   Ето един знак, който сме свикнали да виждаме, само че главните герои на него да са с 60 години по-млади. Да, правилно предполагате, говорим за знака “Деца”, който е известен на всички с предназначението си да предупреждава водачите за изскачащи на пътя деца, които трябва да бъдат предпазени. Този тук обаче, макар и да не е от най-новите знаци по пътищата, представлява интересен подход да се предупредят шофьорите, че е възможно пенсионери да прекосяват пътя. Въпреки, че знакът е бил поставян под въпрос, навярно носи повече ползи, отколкото вреди. Особено младите шофьори, които нетърпеливо обичат да се движат с по-високи скорости, биха имали интерес да сторят път на някоя симпатична баба, която лъкатуши по пешеходната пътека, вместо да профучат покрай нея и ако не я въвлекат в ПТП, то да я уплашат здраво.

 

знак 7   Ако си мислите, че този знак забранява на водачите да харесват снимки и публикации на своите приятели в социалните мрежи, то се лъжете. Всъщност, този знак, непознат по нашите пътища, забранява на ентусиасти да практикуват автостоп в определени зони. Навярно, това се прави с цел да се предпазят хората, които са решили да практикуват този начин на пътуване, но са избрали неподходящи места, за да размахват палец с очакване някой да спре и да ги качи. Различни участъци от пътищата, където дори е забранено за пешеходци, могат да бъдат доста опасни за „стопаджиите”. Така че, този знак може да се окаже полезен, стига хората да го спазват и да се качват „на стоп”, само където е позволено.

 

знак 8   Ако не сте информирани какво означава този знак, то ние с удоволствие ще ви просветлим. Той забранява крайпътната търговия и ако е поставен някъде около вас, а вие сте производители или търговци, то вие ще се лишите от правото да продавате стоката си. Ако пък сте случайни минувачи, които са решили да си напазурат плодове, зеленчуци или други блага от първа ръка, то за съжаление, няма да имате тази възможност. Но, спокойно, този знак идва от Южноафриканската република и се отнася за търговците, които извършват своята дейност, незаконно по пътищата там. Сега сигурно се успокоихте, че вашият любим производител на картофи, дини, праскови и други вкусни плодове и зеленчуци, няма да бъде възпрепятстван от възможността да ви продаде вкусните си продукти.

 
 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com