Блог

Най-цветните градове в света

Да опознаваш нови градове и култури винаги е удоволствие, а когато става въпрос за най-цветните градове в света, настроението се покачва. Всеки един от тези градове пази интересна история зад решението да боядисва къщите си в един-единствен цвят или обратното, изобилие от пъстри цветове. Политически, икономически и социални са причините, които карат жителите на тези градове да живеят в необичайни по цвят къщи. Нека да се насладим на чара на някои от най-цветните градове в света:

 

Вроцлав, Полша

Вроцлав, Полша

Вроцлав се намира в югозападната част на Полша и може да бъде определен като най-хубавият град в страната. Площадът в центъра датира още от 12-ти век, а тухлената готическа архитектура от 14-ти век, е очарователна с пастелните си цветове.

 

Вилемстад, Кюрасао

Вилемстад, КюрасаоИнтересен е произходът на колоритните решения на къщите на столицата на този карибски остров – главоболие. Според местна легенда, през 1800 т. губернаторът нарежда всички къщи да бъдат боядисвани цветно – в най-различни цветове, само не и бяло, цветът, който смятал, че му причинява мигрена. Днес този цветен град е почти напълно запазено холандско колониално търговско селище, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и предпочитана дестинация за много туристи.

 

Пачука, Мексико

Пачука, Мексико

Квартал Палмитас в град Пачука, Мексико е изрисуван в ярки графити. От мрачен и дори страшен, кварталът се превръща в едно от най-цветните и атрактивни места в Мексико. Преобразяването на града става факт след като правителството предлага на местна организация, която се занимава със стрийт арт, да изрисува къщите в квартала. От “Germen Crew” се съгласяват с удоволствие и оцветяват общо 209 сгради или фасади с обща площ от 20 000 кв.м.

 

Чарлстън, Южна Каролина, САЩ

Чарлстън, Южна Каролина, САЩЖивописните къщи и сгради в Чарлстън датират от края на 18в. Според местните легенди, причината за отличаващите се цветове на фасадите се крие в улесняването на пияните моряци да разпознават къщата за гости, в която са отседнали. Според други, магазините започнали да оцветяват фасадите си в пъстри цветове като форма на реклама. Каквато и да е причината, улиците в Чарлстън носят много позитивизъм и чар.

 

Сигишоара, Румъния

Сигишоара, РумънияСигишоара е малък град със средновековно излъчване, в Трансилвания, централна Румъния. Градът има тесни, калдъръмени улици и живописни къщи. Улиците са по-подходящи за пешеходци, отколкото за автомобили. В старинните сгради са скътани множество кафенета и ресторантчета. Основна атракция за посетителите на града е къщата, където е роден граф Влад Цепеш, известен като граф Дракула. Сред забележителностите на града не можем да пропуснем и красивите румънски църкви.

 

Гамла Стан, Стокхолм, Швеция

Гамла Стан, Стокхолм, Швеция

Кварталът на Стокхолм Гамла Стан е запазил автентичния си средновековен вид и ни пренася векове назад с впечатляващата си цветна архитектура и малки, спокойни улички. Тези тесни улици понякога създават усещането, че се намирате в лабиринт. В Гамла Стан има прекрасни църкви и музеи, сред тях са Националната катедрала и музея Нобел. Кварталът е известен и със своята занаятчийска насоченост.

 

Шефшауен, Мароко

Шефшауен, МарокоШефшауен, известен и като Шауен сред мароканци, е основан през 1471 г. като малка крепост, която съществува и днес. Градът е популярен с това, че всичките му сгради са оцветени в синьо – традиция, която идва от бившето еврейско население на града.

През 1492 г. е имало вълна от еврейски бежанци, изгонени от Испания, които се заселили в Мароко. Те дават нов облик на града – андалуски архитектурен стил с керемидени покриви, дворове и висящи балкони.

 

Джайпур, Индия

Джайпур, Индия

В Индия има доста градове, за които е характерно боядисването в определен цвят: Удайпур – бял град; Нагпур, оранжевият град; Джодхпур – синият град; и Джайпур, розовият град. Джайпур се превърнал в розов град през 19-ти век, когато Индия все още била британска колония. За да почете посещението на Едуард, принцът на Уелс, местният лидер наредил да се преобрази Джайпур с оттенъка, традиционно свързан с гостоприемството. Оттогава е приет закон, който гарантира, че градът ще остане розов и гостоприемен за посетителите.

 

Бо-Каап, квартал на Кейптаун, ЮАР

Бо-Каап, квартал на Кейптаун, ЮАРИзвестен още като “Малайският квартал”, Бо-каап се намира близо до центъра на Кейптаун. Неговите ярки сгради се отличават от по-традиционната архитектура на града. Докато кварталът е един от най-старите в града – датира от 16-ти век – жителите едва наскоро са започнали да преобразяват домовете си в искрящи цветове.

 

Валпараисо, Чили

Валпараисо, ЧилиДори чилийският поет Пабло Неруда е бил очарован от Валпараисо, градът, в който някога е живял. Градският исторически център на пристанището е признат от ЮНЕСКО като обект на световно културно наследство. Клубове, ресторанти и магазини се крият зад пасетелните цветове на фасадите на града. Сгради, разположени толкова близо една до друга, че често създават усещането, че се блъскат. По улиците на града не е рядкост да се видят картинни галерии на открито на местните художници.

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com