Блог

Планината Тианмен – чудните пътеки към небесата

Планината Тианмен се намира в провинция Хунан, в северозападната част на Китай. Според много туристи от цял свят, това е едно от най-красивите кътчета на Земята. А и едно от най-вълнуващите! За да стигнете до върха на планината, преминавате през възхитителни стъклени пешеходни пътеки, път с 99 завои, изкачване с най-дългият кабинков лифт в света, любувате се на пещерата „Вратата към небето“ и още куп атракции, които допълват величието на планината Тианмен.

 

Най-дългият кабинков лифт в света

най-дългият лифт

За да стигнете до върха, може да вземете кабинковия лифт – за 30 минути ще изминете над 7 км, като пътят е много стръмен, особено към края. Но пътуването е изключително приятно, защото разкрива дивни гледки, множество вертикални скали, а под вас остава красива плетеница от един от най-опасните планински пътища, наречен „99 завоя“.

 

Пътят „99 завоя“

път 99 завоя

Разбира се, ако искате да се возите по този екстремен път, може да го сторите, като вземете автобуса от средната станция на лифта и попътувате с автобуса по останалата част на трасето, която ще ви изведе до върха на планината и чудна пещера. Пътят е с толкова много и остри завои, че не се препоръчва за хора, на които им призлява от пътуване. Но за останалите ще бъде едно приятно 20-минутно изживяване. Оприличават пътя на бял дракон, излегнат в планината. Построен е след 5 години безспирна работа. Дължината му е по-малко от 11 км, но е толкова стръмен, че от 200м, скоро се изкачвате на 1300.

 

Тианменската пещера

порталът към рая, КитайТианменската пещера, до която ще стигнете, представлява дупка между два върха, образувана от ерозията на водата. Това е най-голямото образувание от такъв вид в света с ширина от около 50м, височина 131.5 м и намиращо се на 1260м височина. Известно е като „Вратата към небето“, а до него може да стигнете, изкачвайки „Стълбището към Рая“ – това са 999 стъпала, тесни и стръмни. Изкачването им трае 30 минути, гледката от върха е красива, но обикновено винаги има много туристи и трудно може да се уедините или да си направите снимки спокойно. Все пак атмосферата там е мистична – докато се наслаждавате на дивните гледки, виждате и смяната на мъгли и облаци. Във високите части може да се любувате и на красивите вековни гори.

 

 

 

 

Пешеходна пътека, прилепена към вертикалните скали

пътека в планината Тианмен

Дължината на тази вълнуваща пътека е 1.6 км и е разположена на 1400 м височина, като освен живописните скали, честа гледка са облаците и мъглите. На края на тази пешеходна пътека има висящ мост, свързващ два върха.

 

Стъклени пешеходни пътеки

стъклена пътека

През годините са откривани четири стъклени пешеходни пътеки, чиято ширина варира между 1.6 до 6м и дължина до 430м! Разходката по тези пътеки се описва като разходка в небето – на височина над 1500 м и прозрачен под, през който виждате стръмната и опасна, но и красива планина…изживяване, което не е за всеки! Въпреки, че разходките по стъклените пътеки са напълно безопасни, много от туриститите, които имат страх от високото, често се вкопчват за скалите, докато преминават. По-лесно е да се премине по стъклена пътека, когато времето е мъгливо – тогава просто не виждате нищо под вас. Ако предишния ден е валяло, може да оцелите такъв момент. Но все пак, ако не виждате нищо под вас, се губи тръпката.

 

Храмът Тианменшан

будистки храм в планината Тианмен

Друг интересен обект в природния парк е храмът Тианменшан. Това е будистки храм, който първоначално е бил построен през 870 г, а сегашният му вид е от втората половина на 20 в. Площта му е 20 000 кв.м.

 

Планината Тианмен има статут на национален природен парк от 1992 г. Пътуването сам не е желателно, особено за чужди туристи, тъй като никой там не говори английски, а знаците и маркировката в планината са само на китайски. Туристическата част в природния парк обхваща площ от 10 кв. км.

Освен за туристи, планината е привлекателна и за хора, обичащи адреналина. Изкачване по въже, летене през Тианменската пещара, съзтезания по скално катерене, спускане по екстремния път с 99 завои от професиоални велосипедисти…

атракции в природния парк Тианмен

 

Ако дивната планина Тианмен ви е размечтала, знайте, че най-доброто време за посещение на националния парк е от април до октомври, като на най-добро време ще се насладите през септември – времето ще е по-вероятно да е сухо, но и няма да е горещо. Пригответе си достатъчно време – повече от половин ден, а най-добре цял ден. Трябва да сте подготвени за над 6 км вървене и изкачване на 999 стълби. Силно препоръчително е да имате екскурзовод.

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com