Блог

Повече спокойствие за пътна безопасност

пътна безопасност и повече спокойствие

Вашата кола е едно незаменимо средство не само за бързо придвижване и комфорт, но и за доставяне на удоволствие от това да управляваш машина, която да те отведе до желаната дестинация. Шофирането ни кара да се чувстваме по-съвършени като човешки същества, добавяйки към нашите възможности овладяването на една голяма мощност, бързо преодоляване на разстоянията и надпревара с времето. Тази добавена сила и възможностите, които ни предоставя нашият автомобил, изискват обаче голяма отговорност. Шофирането, може да бъде приятно, но понякога е стресиращо и това предполага да вложим много внимание и усилия. Независимо дали отивате на работа или на почивка, преди да тръгнете на път, трябва да сте сигурни, че сте спокойни и отпочинали, за да може пътуването ви да премине безопасно. Доброто шофиране изисква отговорно отношение към другите участници в движението, както и високо ниво на концентрация, наблюдение и предвидливост.

 

Реалността обаче е, че всеки прави грешки. От изключителна важност за нашата и на другите участници в движението безопасност е отношението ни на пътя като шофьори.

Това как се справяме със собствените си грешки и реакцията ни към тези, направени от други хора, ще повлияе на финала на една стресова ситуация. Агресивните, егоистични или нетърпеливи нагласи оказват влияние върху начина, по който шофираме. Те могат да бъдат причина за предприемане на безотговорни рискове, като например отнемане на предимство, нарушаване ограниченията на скоростта, преминаването на червен светофар. Нашето емоционално състояние влияе и на нашето поведение – шофьорите често изразяват как се чувстват по начина, по който шофират. Натовареният трафик и задръстванията също могат да окажат влияние върху нашето мислене. Житейският стрес, като притеснения по отношение на взаимоотношения, финансови проблеми, конфликти в семейството или на работното място, влияе на настроението ни и може да се отрази на нашето отношение към шофирането и безопасността зад волана.

повече спокойствие и пътна безопасност

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите или да избегнете потенциали конфликти, да запазите спокойствие и да предотвратите вашата или на друг шофьор агресивна реакция при възникнала стресова ситуация:

 

Когато сме емоционално разстроени или психически нестабилни по лични причини, обикновено не сме в състояние да дадем на пътя нашето пълно внимание и така, шофирането ни е подложено на риск. Опитайте се да сте сигурни, че сте в спокойно, добро настроение преди да шофирате.

 

Планирайте да тръгнете по-рано като предвидите потенциално закъснение във връзка с пиковите часове, когато се предполага, че трафикът ще бъде по-натоварен. Това ще предотврати неспокойството, че закъснявате, докато шофирате, следователно няма да предприемате рискови маневри и ще бъдете по-търпеливи на пътя.

 

Докато шофирате, не реагирайте агресивно на грешките на другите шофьори. Те вероятно не ги правят умишлено. Опитайте се да спазвате дистанция и да се концентрирате върху шофирането и спазването на правилата.

 

Избягвайте конфликти с други шофьори. Има шофьори с лошо поведение на пътя, които преднамерено търсят вашата реакция. Да се състезавате или да отвръщате с настъпление и провокирана дързост, може да доведе до сериозен инцидент. Дръжте ума си фокусиран върху шофирането.

 

Останете спокойни и мислете логично, ако на пътя попаднете на разсеян, невнимателен или настойчив шофьор. Не се опитвайте да го коригирате с жестове, мигащи светлини или като натискате клаксона, тъй като това най-вероятно ще постигне обратен ефект и може да влоши ситуацията. Тази ваша реакция ще влоши и вашето шофиране. Запазете спокойствие и бъдете отговорни.
Въздържайте се от очен контакт с ядосан или агресивен шофьор. Гневният ви поглед може да го предизвика още повече и така ситуацията да се влоши.

 

Ако попаднете в ситуация нетърпелив шофьор да се опита да ви задмине неправилно или да ви притиска да карате по-бързо, не позволявайте това да ви уплаши, да ви изкара извън равновесие и да ви принуди да увеличите скоростта. Дайте му безопасна възможност да ви задмине.

 

В случай че станете мишена на агресивно поведение от страна на друг шофьор, който започне да ви преследва, отправете се към по-оживена улица или към най-близкия полицейски участък. В никакъв случай не тръгвайте към дома си.
При никакви обстоятелства не трябва да застрашавате безопасността си, като излезете от колата, за да се справите с ядосан или агресивен шофьор. Ако се сблъскате със сериозна конфликтна ситуация, останете в колата, затворете прозорците и заключете вратите на колата. Ако е необходимо, обадете се за помощ.

 

Ако случайно станете причина за опасна ситуация на пътя, коригирайте се и вдигнете ръка в знак, че сте разбрали грешката си и се извинявате.

 

Съсредоточете се върху това какво се случва на пътя докато шофирате, а не върху целта на пътуването ви.

 

Обърнете внимание на емоционалното си състояние и добре помислете точно как се чувствате. Ако сте подтиснати, ядосани или нетърпеливи по време на шофиране, опитайте се да се справите с тези чувства.
След шофиране анализирайте грешките си и това как вашите емоции са повлияли на действията ви.

 

Запомнете:
Не може да превъзпитате другите шофьори.
Автомобилът не трябва да бъде средство за демонстриране на надмощие.
Нищо не си струва да жертвате своята или на другите безопасност.
Емоциите нямат място на пътя.
Изразявайте позицията си и давайте свобода на усещанията си, но нека това се случва на подходящото място и в подходящото време.
Прекосявайте пътищата, но не прекрачвайте границите.

 

 

 
 
2019 Всички права запазени! trs-bg.com