Блог

Поглед в историята: най-бързите коли до 1914г.

най-бързите автомобили до 1914

Даваме си сметка, че скоростните автомобили в най-ранния етап, при възникването на този тип транспортни средства са били едно, а днешните – съвсем друго. Най-общо казано колите тръгват от човешкото усилие да бъдат моторизирани файтоните. Това става още към края на 19 век и се случва за около две десетилетия – между 1894 и 1914 г. Техническото израстване има различни измерения: иновации относно броя на цилиндрите, типа и броя на колесните спирачки, вида на горивните камери, типа окачване и др.

 

Постепенно автомобилът се превръща в цивилизован израз на личната свобода на индивида. Естествено в алтернатива на масовото до онзи момент превозно средство – велосипеда. В други направления се развива влакът, с идеята му за масов пътнически и товарен превоз – като двигател с парна тяга. Автомобилът изминава своя път от двигател на пара, през коли с течни горива и вътрешно горене, на газ, електроавтомобили, на водород, със слънчева енергия.

 

Историческата справка сочи, че първият автомобил с парна тяга е направен около 1672 г. като играчка за китайския император. Количката не била голяма и можела да вози пасажер, но това е първият работещ автомобил с двигател, тип парна инсталация.

 

До 1900 г. в продължение на хиляда години владетел на пътя е конският файтон. До тогава най-големият производител на конски впрягове в САЩ е произвеждал по 150 000 колички годишно. Влаковете и речните парни кораби са били по-скоро лукс за онова време и са предназначени за големи разстояния. Влакът в 1891 г. например е изминавал разстоянието от Ню Йорк до Бъфало за 7 часа и 6 минути със средна скорост 98.8 км/ч. Максималната скорост на Емпайър Стейт експрес е 132 км/ч.

 

Посочваме това за сравнение, защото първите автомобили са били с далеч по-скромни възможности да развият скорости. Тъй като автомобилът е прохождал и съответната пътна инфраструктура е била в начален стадий. По-голямата част от произведените коли в света до 1907 г. са били в Европа. През 1904 г. Америка изпреварва Франция в това отношение отначало по обем, а на следващата година и по стойност. Към 1907 г. Америка стига общ брой на произведени автомобили (44 000 годишно), с които превишава Франция, Великобритания и Германия, взети заедно.

 

На всеки 1000 американци през 1910 г. са се падали по пет автомобила., а десет години по-късно броят достига 86 на 1000 души. Средната цена на едро на един автомобил в САЩ през 1909 г. е 1252 долара. Няколко години по-късно цената пада наполовина.

 

Хенри Форд
На 7 октомври 1913 г. автомобилният концерн Хенри Форд пуска първата поточна производствена линия за автомобили. Това е най-сериозният бум в автомобилната индустрия по онова време. Новата производствена схема е позволила да се икономиса труд и работно време, като разходите за труд са намалели с около 88%. Това се отразява и на крайната цена на изделието на пазара. В следващите 20 години Форд ще продаде от масовата си кола 15 милиона броя. Това превръща автомобилът в достъпен личен транспорт. Увеличава се двойно и заплащането на работещите в заводите на Форд.

 

Но нека се върнем на по-ранния етап. Първият серийно произвеждан автомобил, показан на световното изложение в Чикаго през 1893 г., е Benz & Cie Velo . Той е развивал максималната скорост от 19 км/ч.

Benz & Cie Velo

Benz & Cie Velo

Първото автомобилно рали Париж-Руан с разстояние 126 км, е спечелено от колата De Dion Bouton, водена от самия граф Де Дион (юли 1894 г.) Бил е дисквалифициран, защото е возел още един пътник, а това е бил огнярът, който захранвал парната машина на колата. Тя също развивала до 19 км/ч. Пробегът от 126 км е направен за 6 часа и 48 минути. По-високата скорост е била ограничена, заради твърдите оси на ремаркето и качеството на пътищата. Днес това постижение ни изглежда снизходително, но ако реално се направи сравнение в технологиите в различните времена – то онази кола може да бъде еквивалент на сегашния Bugatti Veyron Super Sport.

De Dion Bouton

De Dion Bouton

 

През юли 1895 г. колата на Емил Левасьор финишира първа на състезанието по маршрута Париж-Бордо. Той изминал най-бързо разстоянието от 1178 км със своя Panhard & Levassor. По ирония на съдбата също е бил дисквалифициран, защото в гонката се допускали само едноместни коли, а неговата била двуместна. Времетраенето е 48 часа и 48 минути, което прави средна скорост от 24.5 km/h, което включва няколко продължителни спирания за хранене, а няма данни дали е имало време за сън.

Panhard & Levassor

Panhard & Levassor

Първото автомобилно рали в Америка е спечелено от кола с едноцилиндров двигател, която е развивала средно 10.6 км/ч за разстоянието от 52,3 мили между Чикаго – Еванстън и обратно. Колата е Duryea.

Duryea

Duryea

Между 24 Септември – 3 Октомври 1896 г. се провежда автомобилно рали по маршрута Париж-Марсилия-Париж. В него са участвали седем коли от марката De Dion-BOUTONS (от тях пет бензинови и два с парни двигатели); пет Leon Bollées (четири Léon Bollée триколесни и тандеми плюс Амеде Bollée ); четири Panhard & Levassors ; три Peugeots и две Delahayes , което показва нарастващата мощ на индустрията. Състезанието печели новият Panhard & Levassor с двигател 2.4 литра, 8 конски сили, изминал разстоянието със средна скорост 25.25 km / h).

Panhard & Levassor 2

Panhard & Levassor

Новоизлюпената автомобилна индустрия се опитва да се популяризира и наложи. В това начинание се включва френското списание La France Automobile, което провежда на 18 декември 1898 година първия в света конкурс за скоростни автомобили. Граф Gastоn de Chasseloup-Laubat печели първите изпитания за скорост в Acheres, Франция с кола Jeantead, електрическо превозно средство. Постигнат е рекорд 63.13 км/ч, който в следващите четири месеца се чупи пет пъти и скача през април 1898 г. до 105.26 km / h. Оказва се, че в този момент електрическите автомобили са имали предимство в скоростта над своите съперници с бензинов двигател. Заслугата за това е на белгийския инженер Camille Jenatzy, който изучава електроинженерство в Брюксел, след това се мести в Париж и е в епицентъра на нова и нарастваща електрически автомобилна индустрия.

Jeantaud Duc EV

Jeantaud

Jenatzy развива тази насока и през април 1899 г. демонстрира и новата си електрическа кола, която има аеродинамична форма на торпедо – La Jamais Contente. Използвана е специална сплав от алуминий, мед, цинк, силиций и желязо, които не са били използвани преди това за изработване корпуса на кола. Автомобилът има директно задвижване с два електрически двигатели с общо 68 к.с. Всички разбират, че аеродинамиката ще играе важна роля в крайния резултат. Рекордът, който е постигнат, е 105.26 km / h.

La Jamais Contente

La Jamais Contente

Марката „Мерцедес“ се популяризира за първи път в автогонката през март 1901, в Ница, Франция. Тогава колата с 35 к.с. вдига средна скорост 58 км/ч. Mercedes е името на престижна автокъща в Ница, собственост на австрийския дипломат и предприемач Емил Йелинек. Той създава и състезателен екип, който да популяризира неговите коли. Обръща се към DMG (Daimler-Motoren-Gesellschaft) за производство на 34 коли по собствения му дизайн. От чертожните дъски на Вилхелм Майбах и Пол Даймлер през 1901 г. е създаден по-различен автомобил, която е първата в света спортна кола.

 

На 17 Юли, 1903 в Остенде, Белгия за първи път в света се постига скорост 134.3 км/ч. Този рекорд за онова време принадлежи на американеца Arthur Duray с кола Gobron Brillie.

Gobron-Brillie 134.3 km h

Gobron-Brillie

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com