Блог

Самолет, влак или автомобил: кой транспорт е най-екологичен

самолет, влак или автомобил - кой транспорт е най-екологичен

 

В 21 век екокултурата е на дневен ред. Това ще съхрани ресурсите на планетата за по-дълго и нас като част от екосистемата. Известно е, че транспортните средства, ползващи фосилни горива, продуцират голямо количество въглероден двуокис. Той се приема за един от причинителите на т.нар. топлинно затопляне. В такъв случай, ако имаме възможност за избор, ще възникне въпросът кой вид транспорт би трябвало да предпочетем според екопризнака.

 

Ако е допустимо, откажете се от самолетните резервации, зависи и от разстоянието, което искате да пропътувате. Ако се изключи и варианта автомобил, остава влакът. Той е и най-екологично щадящият от трите. Разбира се и това е условно, защото да не забравяме, че има и дизелови локомотиви. Въпреки това, тъй като изходните въглеродни емисии се разпределят в този случай върху повече хора-пътници, то ръстът не е най-голям.

 

Самолетите допринасят за около 3% от общия брой на негативното въздействие върху климатичните промени. Един полет произвежда три тона въглероден диоксид на пътник, но сумата се увеличава драстично, ако самолетът е почти празен. При ползването на въздушния транспорт, нещата се усложняват допълнително и от това, че самолетите правят въздушни пътеки от пара и излъчват тропосферен озон, който има голям, макар и недълготраен ефект върху климата.

 

Най-увреждащ и дълготраен е изпуснатият от ауспусите на автомобилите въглероден диоксид. Той ще остане в атмосферата за векове.

 

кой транспорт е най-екологичен

Проблемът за пътуването и екозамърсяването е изследван. Търсят се различни варианти за оптимизиране на положението. Като че ли най-важният урок, който можем да научим в тази насока, е да ползваме т.нар. споделено пътуване.

 

Утежнява се ситуацията със соловото пътуване в колата. Също както и при 80% запълнен самолет на подобно разстояние. Ако самолетът е пълен, той ще надскочи по оптимизиране автомобила. Така за предпочитане е да се добавят допълнителни пътници, като сте тръгнали с автомобилен, автобусен или жп превоз. Добре е, ако колата е хибрид, тогава облекчението е още по-съществено.

 

Ако приемем, че при вашето пътуване е изцяло запълнен дизелов автобус, той излиза на върха, следван от влака с висока скорост, следван от колата с трима души в нея, а накрая са самолетните полети на средни разстояния.
Тъй като влаковете и автобусите имат средна заетост от едва 40%, така че има много място за подобрение при тях. И колите няма да товарят така много атмосферата, ако се направи така, че да биха могли да се съхраняват въглеродния двуокис, който генерират.

 

Специално проучване на общественото мнение показва, че потребителите са склонни да плащат допълнително, за да се превърнат техните разходки във въглеродни бойци. Следователно има надежда и разбиране в преобладаващата част от ползвателите на личен и обществен транспорт относно екозамърсяването с парникови емисии.

 

За масовата градска среда си остават истинска алтернатива возилата на природен газ, електрическите коли или хибриди, колите на слънчеви батерии, както и тези с водородно гориво. Те по-бавно навлизат по една или друга причина. Естествено върхът на екологичността в транспорта си остава велосипедът, но за малки дистанции.

 

В някои от развитите страни, чиито управници и жители имат екологично съзнание, все повече се върви към ползване на транспорт, задвижван от възобновяеми енергийни източници. В Швеция например влаковете и трамваите са основно на такъв тип енергия, автобусите постепенно преминават на биогаз, а операторите на кораби и водни трамваи също мислят за преход към алтернативни горива и предприемат мерки за намаляване на замърсяванията върху обкръжаващата среда. Правят го, за да могат да съхранят за дълго естествеността на своята красива природа.Възпитанието в тази насока върви и ако ви се наложи да ползвате кола под наем, по-добре е да вземете „зелените“ варианти: кола с хибриден двигател, електромобил, с биогаз и други щадящи средата.

 

екологичен транспорт

Най-голямото летище на Швеция –„Арланда“ в Стокхолм е завоювало няколко национални и международни награди за работа по съкращаване на вредните емисии. Тези постижения могат да се сумират лесно – това е първата аерогара, получила свидетелство за съответствие с най-високите екологични стандарти на международната организация Airport Carbon Accreditation’s.

 

Има и нещо екзотично, но също така екологично: пневмобил. Това са въздухомобили, т.е. коли, които имат пневматичен двигател, за работата на който се използва сгъстен въздух. Натрупване на енергия се получава посредством нагнетяването на въздуха в специални балони. След това, преминавайки през система от рапределения, сгъстеният въздух попада в пневмодвигателя, и привежда машината в движение. При малка скорост и на неголямо разстояние подобен автомобил използва само въздух и практически не нанася никаква вреда върху околната среда.

 

Екологичната култура пронизва вече всичко, с което е заобиколен човекът. Това е залог за нашето оцеляване и хармонично развитие.

 

 

 
 
2018 Всички права запазени! trs-bg.com